Keksitaikinavegaani

Banaani-maapähkinävoipalat

[vegaaninen, gluteeniton, palmuöljytön, soijaton, ei lisättyä sokeria]

Link to blog post in English

Banaania, vielä kerran banaania! Joko kyllästyttää? Minua ei, joten tarjoilen sinullekin vielä yhden herkullisen banaanijälkiruoan. Tässä tulevat banaani-maapähkinävoipalat. Ne ovat kursailematon, kevyt muunnelma perinteisestä amerikkalaisherkusta, nimittäin suklaa-maapähkinävoipaloista. Toivottavasti maistuu!

Banaani-maapähkinävoipalat esikuvan jäljillä

Eräs ehdoton suosikkireseptisivustoni on Chocolate Covered Katie. Pidän hänen resepteistään siksi, koska ne ovat suoraviivaisia, helppoja ja erinomaisen maukkaita. Keskiössä ovat amerikkalaiset jälkiruoat, herkut, välipalat ja aamiaisruoat. Katien sivuilla on paljon vegaanisia ohjeita, tai resepteistä löytyy sekä vegaaninen, gluteeniton että ketogeeninen vaihtoehto.

Sivuston lempiresepteihini kuuluvat Chocolate Chip Peanut Butter Bars eli suklaa-maapähkinävoipalat. Ne ovat todella yksinkertainen, nopeasti valmistuva jälkiruoka, joka yhdistää periamerikkalaiseen tapaan maapähkinävoin ja suklaan. Paloissa on paljon muhevan makeaa makua, mutta samalla ne ovat myös melko energiarikkaita.

Banaani-maapähkinävoipalat; Banana Peanut Butter bars

Päätin lähestyä tätä ihanaa jälkiruokaelämystä hieman kepeämmin. Esikuvasta poiketen banaani-maapähkinävoipalat eivät sisällä lisättyä sokeria, vaan niiden makeus tulee banaanista ja täysin kalorittomasta erytritolista. Lisäksi skippasin suklaan ja sekoitin jauhoihin pari ruokalusikallista proteiinijauhetta. Näin esikuvan jäljillä syntyi astetta terveellisempi, vähähiilihydraattisempi ja vähäkalorisempi vegaaninen herkkujälkiruoka.

Banaani kesyttää maapähkinävoin

Olen huomannut, että kotitekoinen maapähkinävoi on usein melko kuohkeaa ja nestemäistä. Jos maapähkinöitä paahtaa melko pitkään ja niissä nousee pintaan runsaasti öljyä, lopputulos saattaa olla jopa hivenen juokseva. Tämä poikkeaa kaupan maapähkinävoista, joihin on lisätty emulgointiainetta, kuten soijalesitiiniä. Soijalesitiiniä käytetään myös jähmettämään suklaata.

Tässä reseptissä maapähkinävoihin sekoitetaan puolikas banaani soseutettuna. Ne ovat samalla reseptin pääraaka-aineet. Kun banaanisoseen lisää maapähkinävoihin, aluksi ei tunnu tapahtuvan mitään. Itse asiassa ensin vaikuttaa siltä, että pähkinävoista tulee yhä nestemäisempää.

Raaka-aineina banaania ja maapähkinävoita; Banana and Peanut Butter as main ingredients

Mutta sitten alkaa tapahtua! Kun sekoittamista jatkaa, banaani kesyttää maapähkinävoin. Seoksesta tulee todella jähmeää ja suorastaan hurmaavan mehevän näköistä. Enää ei ole vaikeaa käsittää, mikä muodostaa taikinan perustan. Totta puhuakseni se tekisi mieli lusikoida saman tien suuhun ja jättää banaani-maapähkinävoipalat siltä kertaa tekemättä.

Banaani on erinomainen lisä maapähkinävoihin, koska se tekee koostumuksesta juuri oikeanlaisen. Sen ohella se antaa luonnostaan suolaiselle maapähkinälle sen kaipaamaa makeutta. Tämän reseptin innoittamana kokeilin banaani-maapähkinävoita myös maapähkinävoikuppien täytteeksi, ja se toimi täydellisesti siinäkin!

Banaani-maapähkinävoipalat; Banana Peanut Butter bars

Koristele banaani-maapähkinävoipalat banaanilla

Jo pelkästään ruokahävikin minimoimiseksi on hyvä idea käyttää reseptiin toinenkin banaaninpuolikas. Viipaloi jäljelle jäävä osa banaanista pitkittäin tai poikittain ja koristele banaani-maapähkinävoipalat viipaleilla mielesi mukaan.

Itse tein tällä kertaa niin, että asettelin banaaniviipaleet symmetrisesti taikinan päälle. Leikkasin sitten valmiin paistoksen niin, että viipaleet jäivät keskelle kutakin palaa.

Banaanilla koristelun innoittajana toimi viimeaikainen banaanileipävillitys. Olen sosiaalisessa mediassa ihaillut toinen toistaan kauniimpia banaanileipiä, joiden koristelu ja esillepano on kielinyt karanteenin kyllästyttämien kotileipureiden taidokkuudesta.

Banaani-maapähkinävoipalat; Banana Peanut Butter bars

Toki paistoksen päälle voisi ripotella jotakin muutakin. Ensi kerralla saatan korvata banaaniviipaleet rouhituilla maapähkinöillä, macadamiapähkinän paloilla, rusinoilla tai kaakaonibseillä. Tai saatan sortua niihin Chocolate Covered Katien suosimiin suklaahippuihin. Oli miten oli, banaani-maapähkinävoipalat ovat valloittavan maukkaita koristelusta riippumatta!


Banaani-maapähkinävoipalat; Banana Peanut Butter bars

Banaani-maapähkinävoipalat

Näissä terveellisissä jälkiruokapaloissa on runsaasti pehmeän jähmeää makua. Helppoa, herkullista ja niin hyvää!
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Dessert, Snack
Cuisine: American, Vegan
Keyword: banaani, banaanijälkiruoka, banaanisose, ei jalostettua sokeria, ei lisättyä sokeria, erytritoli, gluteeniton, gluteeniton kaurajauho, helppo resepti, helppo vegaaninen resepti, jauhettu erytritoli, kaurajauho, maapähkinä, maapähkinävoi, maapähkinävoiresepti, mantelijuoma, palmuöljytön, proteiinijauhe, ruokasooda, soijaton, terveellinen, vanilja, vaniljauute, vegaani, vegaaninen
Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 15 minutes
Total Time: 25 minutes
Servings: 12 palaa
Calories: 128kcal
Author: Susanna

Ingredients

  • ½ banaani soseutettuna
  • 2 dl maapähkinävoita
  • 1 tl vaniljauutetta
  • ¾ dl gluteenitonta kaurajauhoa
  • 2 rkl proteiinijauhetta
  • 1 dl erytritolia tavallista tai jauhettua
  • 1 ¼ tl ruokasoodaa
  • tl suolaa
  • 2 rkl mantelijuomaa

Koristeeksi

  • banaaniviipaleita, tummasuklaahippuja tai maapähkinärouhetta valinnainen

Instructions

  • Kytke uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Vuoraa pieni (16 x 20 cm) uunivuoka valmiiksi leivinpaperilla.
  • Soseuta puolikas banaani pienessä kulhossa. Säästä toinen puolikas koristelua varten. Lisää kulhoon maapähkinävoi ja vaniljauute. Jos maapähkinävoi on hyvin jähmeää, lämmitä sitä muutaman sekunnin ajan mikrossa. Siten se sekoittuu paremmin.
  • Sekoita erillisessä pienessä astiassa kaurajauho, proteiinijauhe, erytritoli, ruokasooda ja suola. Lisää jauhoseos taikinaan. Taikina vaikuttaa aluksi todella paksulta mutta pehmenee sekoitettaessa.
  • Lisää mantelijuoma ja sekoita tasaiseksi. Kaavi taikina uunivuokaan ja levitä koko alalle painelemalla, esimerkiksi leivinpaperinpalaa apuna käyttäen.
  • Koristele paistos banaaniviipaleilla, tummasuklaahipuilla tai maapähkinärouheella. Paista n. 15 minuuttia tai kunnes reunat alkavat saada hieman väriä. Anna jäähtyä ainakin puoli tuntia, sillä banaani-maapähkinäpalat jähmettyvät jäähtyessään lisää.
  • Leikkaa 12 palaan ja herkuttele!

Nutrition

Serving: 30g | Calories: 128kcal | Carbohydrates: 9g | Protein: 5g | Fat: 9g | Saturated Fat: 2g | Sodium: 38mg | Potassium: 149mg | Fiber: 2g | Sugar: 2g | Calcium: 11mg | Iron: 1mg
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating