Helpot suklaiset kermatoffeeneliöt

[vegaaninen, viljaton, gluteeniton, palmuöljytön]

Kotitekoinen vegaaninen kermatoffee on yhtä aikaa tumman nautinnollista kuin suklaa ja kuohkean pehmoista kuin keksitaikina. Se on herkku, jota voi lusikoida suoraan vuoasta arkiseksi jälkiruoaksi tai jonka voi leikata kauniiksi karamellipaloiksi, jotka kelpaavat vaikka lahjaksi. Helpot suklaiset kermatoffeeneliöt ovat makeita, kermaisia, suussa sulavia ja todellakin helppoja tehdä.

Miten helpot suklaiset kermatoffeeneliöt liittyvät elokuviin

Lapsesta saakka olen ollut elokuvien suurkuluttaja. Myöhemmin olen miettinyt, että alakouluikäisenä katsoin monta sellaista leffaa, joiden ymmärtämiseen vaadittavaa kypsyyttä minulla ei mitenkään vielä voinut olla. Sellaisia olivat ainakin Rakkaustarina, Yksi lensi yli käenpesän ja Christine – tappaja-auto. Katsoin kaikkea siirappisista melodraamoista kauhuelokuviin. Yläasteella oli usein kiinnostavampaa panostaa TV-kanavien myöhäisiltojen elokuvatarjontaan kuin kotitehtäviin. Näistä mustavalkoinen Plan 9 from Outer Space on jäänyt erityisesti mieleen. Lukioikäisenä paikallisessa videovuokraamossa oli Hitchcockille omistettu hylly, jonka annin minä ja ystäväni kahlasimme innostuneina läpi. Samalla mukaan lähti usein iso pussillinen irtokarkkeja.

Kermatoffeeneliöitä lasiastiassa

Minun karkkipussiini tuli aina vaniljan ja suklaan makuisia kermatoffeeneliöitä eli fudgea. Ne kuuluivat valikoiman suosikkeihini. Pidin niiden pehmeästä mausta ja jähmeästä koostumuksesta, joka tarttui kiinni hampaisiin. Lisäksi ne olivat niin isoja, että niistä riitti useampaan puraisuun. Ehkä juuri koko teki niistä kovin paheellista hyvää, jota ei voinut vastustaa.

Helpot suklaiset kermatoffeeneliöt

Kermatoffeeneliöt tulevat yhä mieleeni joka kerta, kun katselen elokuvia kotona tai käyn videovuokraamossa.

Kotitekoinen vegaaninen kermatoffee on yhtä hyvää tai vielä parempaa

Ennen tämän reseptin kehittämistä, ehdin useaan otteeseen ajattelemaan, että kermatoffeeneliöitä pystyisi varmasti tekemään itse. Mietin, että niillä voisi herkutella itse ja niitä olisi mukava antaa muille lahjaksi. Ja sellaisia helpot suklaiset kermatoffeeneliöt juuri ovat.

Kotitekoinen vegaaninen kermatoffee on kaunista kuin karamelli. Valmiit kermatoffeeneliöt voi koristella pähkinän- tai hedelmäpaloilla ja pakata lasipurkkiin tai pahvirasiaan. Näin joulun lähestyessä luulenkin, että teen tällä reseptillä ison erän, josta riittää annettavaa sukulaisille ja tuttaville.

Tällä kertaa herkut upposivat kuitenkin minun ja perheeni suihin. Enkä ollut suunnitellutkaan, että toffeeneliöistä olisi jaettavaksi, koska valmistin niitä omalla reseptilläni ensimmäistä kertaa.

Helpot suklaiset kermatoffeeneliöt

Helpot suklaiset kermatoffeeneliöt ovat nopea pähkinätön vaihtoehto

Fudge eli kermatoffee on monien amerikkalaisten ja brittiläisten reseptisivustojen peruskauraa. Vegaanisissa ohjeissa käytetään usein jotakin pähkinävoita, minkä myötä leivonnaisia ei tarvitse kyllästää jalostetulla sokerilla. Esimerkiksi amerikkalaiselta Chocolate Covered Katielta, joka pitää terveellisiin jälkiruokiin keskittyvää ruokablogia, löytyi kelpo resepti suklaafudgea varten. Hänen ohjeellaan suklaainen kermatoffee valmistuu suklaahipuista ja maapähkinävoista.

Maapähkinävoi on valloittavan ihanaa, ja näiltä sivuilta löytyy oma reseptini maapähkinävoifudgen valmistamista varten. Suklaisen kermatoffeen reseptiin päätin kuitenkin ottaa toisen näkökulman. Mielessäni kaikuivat tyttäreni sanat: ”äiti, ihan kaikkeen ei voi laittaa maapähkinävoita”. En ole tosin varma, olenko tästä samaa mieltä!

Helpot suklaiset kermatoffeeneliöt

No, näin ainakin tällä kertaa. Lopputuloksena syntyi oheinen suklaisten kermatoffeeneliöiden resepti. Muista ohjeistani poiketen käytän siinä tavallista hienoa sokeria. Leivontamargariinia en halunnut käyttää sen sisältämän palmuöljyn vuoksi, joten reseptiini valikoituivat kookosvoi ja -öljy. Suklaaksi valitsin jälleen Pirkan tummasuklaahiput, mutta varmasti resepti onnistuisi myös mistä tahansa tummasta levysuklaasta.

Helpot suklaiset kermatoffeeneliöt

Ensimmäinen erä valmistui koekeittiössäni yllättävän helposti ja nopeasti. Nopeus on valttia tässä reseptissä, sillä aineksia sekoittaessa minuutteja ei riitä tuhlattavaksi, koska kotitekoinen vegaaninen kermatoffee alkaa jähmettyä melkein heti. Lisäksi sokerin kiehuttaminen vaatii leipurin täyden huomion, jottei se pala pohjaan tai mene muuten pilalle. Valmistusohje kannattaa lukea huolellisesti ennen kuin ryhtyy tuumasta toimeen.

Suklainen kermatoffeeneliö, josta on puraistu pala

Lopputulos yllätti erittäin positiivisesti, sillä näistä tuli niiiiin hyviä! Helpot suklaiset kermatoffeeneliöt sulavat suussa, maistuvat makeilta, tukahduttavat suklaanhimon ja hivelevät pehmeydellään. Niissä ovat kaikki keksitaikinaa ja suklaata rakastavan herkuttelijan arvostamat ominaisuudet kunnossa!


Helpot suklaiset kermatoffeeneliöt

Suklaiset kermatoffeeneliöt

Toffee on kuin pehmoisen keksitaikinan ja nautinnollisen tumman suklaan kohtaaminen. Se maistuu kaikille ja toimii ylellisenä jälkiruokana kaikissa tilanteissa. Kermatoffeeneliöt ovat myös ihanteellinen itse tehty lahjaidea.
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Dessert
Cuisine: Vegan
Keyword: fudge, gluteeniton, herkku, herkullinen, jälkiruoka, kookos, palmuöljytön, suklaa, suklaahiput, suklainen, tumma suklaa, vegaani, vegaaninen, vehnätön, viljaton
Prep Time: 5 minutes
Cook Time: 10 minutes
Total Time: 15 minutes
Servings: 21 annosta
Author: Susanna

Ingredients

  • 1 ¼ dl mantelimaitoa
  • 1 ½ dl hienoa sokeria
  • 2 rkl kookosvoita
  • 2 rkl kookosöljyä
  • 150 g tummaa suklaata tai suklaahippuja
  • ½ tl vaniljajauhetta

Koristeluun

  • 1 dl kookoshiutaleita

Instructions

  • Vuoraa pienehkö uunivuoka, esimerkiksi leipävuoka (n. 25 x 11 cm), leivinpaperilla.
  • Mittaa kookosvoi ja -öljy valmiiksi pieniin kulhoihin. Sulata kookosvoi mikrossa nestemäiseksi ja huolehdi, että myös kookosöljy on vähintään huoneenlämpöistä. Mittaa suklaa tai suklaahiput valmiiksi kulhoon ja lisää vaniljajauhe niiden joukkoon. Kaikki ainekset kannattaa laittaa valmiiksi, koska sekoitusvaiheessa ylimääräistä aikaa ei ole.
  • Mittaa kattilaan soija- tai mantelimaito ja hienosokeri. Hienoasokeria ei kannata korvata muilla, esimerkiksi jalostamattomilla, sokereilla, koska niiden toimivuutta tässä reseptissä ei ole testattu. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan hämmentäen. Kun seos alkaa kiehua, anna sen kiehua tasan seitsemän minuutin ajan. Ota puhelimen ajastimella aikaa tai laita munakello soimaan. Sekoita koko ajan, jottei sokeri pala pohjaan.
  • Kun sokeri on kiehunut seitsemän minuuttia, siirrä kattila pois liedeltä. Lisää kattilaan kookosvoi, kookosöljy, suklaa ja vaniljajauhe. Sekoita ripeästi puuhaarukalla tasaiseksi. Toimi nopeasti, sillä seos alkaa pian jähmettyä. Kaada se vuokaan ja tasoita puuhaarukalla tai nuolimella tasaiseksi.
  • Laita toffee lämpimänä jääkaappiin ja anna sen tekeytyä siellä ainakin kahden tunnin ajan. Kun toffee on valmista, ota se pois jääkaapista. Nosta se leivinpaperin avulla vuoasta tasaiselle leikkausalustalle. Leikkaa toffee terävällä veitsellä n. 24 neliöksi. Syö heti tai säilytä jääkaapissa tai viileässä huoneenlämmössä pahan päivän varalle!
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating