Hullun hyvät keksitaikinapallot

[vegaaninen]

Minua naurattaa, sillä ne näyttävät makeilta minihampurilaisilta. Sitä hullun hyvät keksitaikinapallot eivät kuitenkaan ole. Ne ovat hullun hyviä keksitaikinapalloja!

Miksi ne ovat hullun hyviä

Niitä tehdessä voi heittäytyä hyvällä lailla hulluksi. Hullun hyvät keksitaikinapallot valmistuvat hullutellen. Näiden kanssa leipomisen ei tosiaankaan tarvitse olla millilitran tarkkaa hifistelyä tai hienostelua. Mikään ei ole niin sanotusti off limits. Niiden valmistaminen on hauskaa puuhastelua vaikka loskaisena joulukuun sunnuntaina. Niitä voi tehdä yksin tai yhdessä lasten kanssa, joille pallojen koristelu on kivaa askartelua.

Pallojen täytteitä valitessa saa (ja pitää) hullaantua! Alla kerron, mitä me keksimme näihin laittaa. Kätevää on käyttää aiemmin tehtyjen tai ostettujen herkkujen jämät, niin samalla tulee minimoineeksi ruoan pois heittämisen. Periaatteessa halkaistujen pallojen väliin voi kuitenkin laittaa melkein mitä vain mieleen juolahtavaa – kunhan se on jotakin suhteellisen kiinteässä olomuodossa olevaa. Muuten rajana on mielikuvitus. Pistä luovuutesi peliin!

Hullun hyvät keksitaikinapallot maistuvat hullun hyviltä. Tahtoo sanoa, että ne eivät myöskään ole mitään terveysleipomuksia. Niissä on hirveästi sokeria, makua ja kaikkea muuta hyväskää. Ne onkin tarkoitettu nautittavaksi pallo kerrallaan. Muuten vaarana on, että hullun hyvät keksitaikinapallot saavat silmät pyörimään päässä ja tekevät muutenkin hulluksi!

Bonuksena näin joulun kynnyksellä mainittakoon, että nämä ovat vähintäänkin omaperäinen joululahjaidea omatekoisuutta arvostavalle lahjansaajalle. Tämäkin tekee keksitaikinapalloista hyviä.

Mistä kannattaa aloittaa

Ihan ensiksi kannattaa tehdä reseptin mukainen annos suklaahippukeksitaikinaa. Se on vegaanisen keksitaikinan perusohje. Myös maapähkinävoi-suklaakeksitaikina tai – varsinkin nyt – maapähkinäinen piparkakkutaikina toimivat.

Hullun hyvät keksitaikinapallot

Pyörittele taikinasta palloja, jotka ovat halkaisijaltaan noin 3 – 4 cm kokoisia. Taikina-annoksesta tulee suunnilleen parikymmentä palloa. Pallot voivat tietysti olla isompiakin, jos niin haluat. Laita keksitaikinapallot lautaselle ja anna niiden levätä jääkaapissa muutaman tunnin, mielellään yön yli. Niin taikina kiinteytyy mukavasti ja maut korostuvat.

Hullun hyvät keksitaikinapallot

Ota pallot jääkaapista ja halkaise ne terävällä veitsellä. Laita alimman puolikkaan päälle haluamaasi täytettä ja paina toinen pallonpuolikas varovasti sen päälle.

Hullun hyvät keksitaikinapallot voi täyttää vaikka näillä

  • Maapähkinävoita
  • Kuppikakkukuorrutetta: 25 g laktoositonta margariinia (hieman mikrossa pehmennettynä) + 1 1/2 dl tomusokeria (lisää margariiniin siivilän läpi 1/2 dl kerrallaan ja sekoita hyvin) + 1/2 tl vaniljasokeria
  • Kuppikakkukuorrutetta + strösseliä
  • Maapähkinävoifudgea: Laita pieneen kattilaan 1 dl maapähkinävoita + 3 rkl kookosöljyä + 1 dl vaahtera- tai agavesiirappia + 1/2 tl vaniljajauhetta tai 1/2 rkl vaniljasokeria + 1/4 tl suolaa. Lämmitä miedolla lämmöllä ja sekoita tasaiseksi. Lisää 1 dl kaurajauhoa. Sekoita hyvin ja kaada sitten taikina pieneen, leivinpaperilla peitettyyn leipävuokaan. Pakasta vähintään tunti ja leikkaa suupalan kokoisiksi neliöiksi.
  • Sulatettua tummaa suklaata + kookosöljyä: Laitoin reilun teelusikallisen minikuppikakkuvuokaan, sen päälle pallonpuolikkaan, vähän lisää suklaakastiketta ja päällimmäiseksi toisen pallonpuoliskan.
Hullun hyvät keksitaikinapallot

Strösseliversio oli viisivuotiaan tyttäreni suosikki. Pienimmäinen mutusteli palloa sellaisenaan. Mieheni otti tietysti isoimman eli sen, mihin laitoin sekä fudgea että frostingia. Minua miellytti arvatenkin maapähkinävoitäytteinen pallo, mutta ehkä vähän takavasemmalta sain tunnustaa kuppikakkukuorrutteisen keksitaikinapallon ihanimman makuiseksi. Siinä keksien ja kuppikakkujen parhaat ominaisuudet on ehdottomasti pyöritelty samaan pakettiin.

Hullun hyvät keksitaikinapallot kannattaa laittaa jääkaappiin seuraavaa herkkusuuta odottamaan. Huoneenlämmössä ne menevät hyvin muutaman tunnin, mutta pidemmän päälle taikinan, fudgen, kuppikakkukuorrutteen ja suklaakuorrutuksen koostumus alkaa kärsiä liian lämpimässä. Vegaaninen keksitaikina sisälmyksineen on parasta kylmässä säilytettynä.

Kerro minulle mielipiteesi

Mitä mieltä sinä olet näistä? Mitä sinä haluaisit laittaa näihin? Voisiko täyte olla vähän suolaistakin? Ehkä popcornia tai suolatikkuja? Vai ovatko nämä hulluja puhtaasti makealla lailla?

Kerro minulle ideasi; haluan kuulla niistä. Ja jos teet keksitaikinapalloja tällä ohjeella, laita kuva Instagramiin ja linkitä minut siihen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *