Ihanan yksinkertaiset suklaakupit

[vegaaninen, viljaton, gluteeniton, palmuöljytön, ei jalostettua sokeria]

Muokattu reseptistä: Maapähkinävoikupit

Valokuvissa komeilee ihania herkkuja, joihin tekisi mieli upottaa haarukka tai lusikka – tai mieluiten molemmat. Samalla mietin, miten moneen kertaan kuvien ottaja on nämä leipomuksensa tehnyt, jotta on saanut niistä niin täydellisen näköisiä. Tuskin hän on ensimmäistä kertaa kulhojen ja kattiloidensa ääressä. Aineslista tuntuu loputtomalta, eikä romaania muistuttava valmistusohje tuo tilanteeseen helpotusta. Tällä kertaa ei huvita aloittaa mitään monimutkaista, monen tunnin leivontaoperaatiota. Haluan tehdä jotain helppoa, nopeaa hyvää. Sitä ovat ihanan yksinkertaiset suklaakupit!

Itsekkääseen herkutteluun, tarjottavaksi toisille

Ihanan yksinkertaiset suklaakupit ovat siitä ihania, että ne sopivat moneen tilanteeseen. Niitä voi valmistaa:

  • puhtaasti omahyväisiin herkutteluhetkiin
  • lapsille karkkipäivän nameiksi
  • uudelle naapurille tervetuliaislahjaksi
  • vieraille kahvin kanssa tarjottavaksi
  • melkein mitä tahansa ruokavaliota noudattaville
Suklaakupit valmiina muffinssivuoissa menossa pakastimeen

Vaikka paperivuokien käytössä on oma vaivansa, minusta on mukavaa nauttia omatekoiset herkut suunnilleen samassa ulkomuodossa kuin Reese’s Peanut Butter Cups. Yksin suklaakuppi on juuri sopivasti yhden suupalan kokoinen, eikä kauniista ulkomuodosta ole haittaa.

Ihanan yksinkertaiset suklaakupit

Ihanan yksinkertaiset suklaakupit ovat nerokasta hyvää

Ihanan yksinkertaiset suklaakupit ovat nerokkaita siksi, että ainesosaluettelo on ilahduttavan lyhyt, mutta niiden ominaisuudet ja mahdollisuudet varsin moninaiset.

Suklaakuppeihin tulee vain tummaa suklaata, maapähkinävoita ja kookossokeria, jonka senkin voi halutessaan jättää pois. Kookossokeri tosin tuo koostumukseen kivaa rapsakkuutta. Suolaa kannattaa lisätä vain, jos maapähkinävoissa ei ole suolaa.

Halkaistu suklaakuppi

Lopputuloksena ihanan yksinkertaiset suklaakupit ovat:

  • vegaanista
  • gluteenittomia
  • palmuöljyttömiä
  • vapaita jalostetusta, valkoisesta sokerista
  • niin nopeita tehdä
  • silmää miellyttäviä
  • (ja mikä tärkeintä) superhyviä! Makuelämys on turmiollisen tumma, kutkuttelevan kuohkea ja juuri sopivasti suuhun tahmaisena takertuva.
Ihanan yksinkertaiset suklaakupit

Jos satut olemaan pähkinäallergikko, resepti toimii kerrassaan mainiosti myös valinnaisesta siementahnasta valmistettuna. Ja mikseipä tällaista varianttia voisi kokeilla jo pelkästään miellyttävänä makuelämyksenä, vaikkei yliherkkyyksiä olisikaan. Reseptiin käy siementahnoista ainakin tahini tai vaikka kurpitsansiemenvoi. Tässä tapauksessa resepti on myös pähkinätön.

Vaihtoehtoja valmistukseen

Tässä reseptissä voi vapaasti valita, käyttääkö tummaa levysuklaata vai suklaahippuja. Jälkimmäisiä on aika nihkeästi saatavilla ja ne myös maksavat tavallista suklaata enemmän. Lopputulos on kutakuinkin sama, joten siltä osin tummasuklaahippuihin ei ole välttämätöntä satsata. Oikein innokas suklaaleipuri voi valmistaa suklaan alusta pitäen itse kysymällä Googlelta, ”miten vegaanista suklaata tehdään itse?”

Maapähkinävoi on aina maapähkinävoita, mutta sen tilalle voi laittaa jo mainittua siementahnaa, mantelivoita, hasselpähkinävoita, cashewpähkinävoita tai melkeinpä mitä vain pähkinävoita. Suklaa ja maapähkinävoi ovat perinteikäs amerikkalainen yhdistelmä eivätkä turhaan, sillä yhdessä ne maistuvat valtavan hyvältä. Mutta kokeiluja kannattaa tehdä ja riskejä ottaa, koska aina voi kuitenkin palata vanhaan kunnon maapähkinävoihin.

Ihanan yksinkertaiset suklaakupit

Käytän tässä reseptissä kookossokeria, koska se antaa suklaakupeille hieman rousketta ja tumman pehmeää makeutta. Sen maku on neutraali, joten se ei häiritse suklaan ja maapähkinöiden ominaismakuja. Myös intiaanisokeri kävisi vallan mainiosti, tai miksei esimerkiksi pienempi määrä ksylitolia tai erytritolia. Hienoa tai ruokosokeria voi käyttää myös, mutta silloin ei voida enää puhua jalostetusta sokerista vapaasta reseptistä.

Koristelin ihanan yksinkertaiset suklaakupit ihanan yksinkertaisesti veitsellä rouhituilla kuorituilla maapähkinöillä. Sirottelin niitä kuppien päälle, kun suklaa oli saanut tekeytyä pakastimessa jokusen minuutin. Jos kupit ovat koristeltaessa vielä kovin pehmeitä, päälle tarkoitetut koristeet saattavat upota suklaaseen.

Ihanan yksinkertaiset suklaakupit

Sinänsä siinäkään ei ole mitään pahaa, sillä suklaakuppeihin voi laittaa lisukkeeksi juuri karkeaa tai hienommaksi pilkottua pähkinärouhetta. Muita lisuke-ehdotuksiani olisivat kookoshiutaleet, kuivatut kirsikat, kaakaonibsit tai hampunsiemenet. Laita lisukkeet suklaaseen maapähkinävoin ja sokerin kanssa ja sekoita tasaiseksi.

Muita ihanuuksia kuin ihanan yksinkertaiset suklaakupit

Olen mieltynyt kuppeihin, joista kannattaa kokeilla myös näitä:

Keksitaikinakupit – Tällä kupilla tyydyttyy paitsi suklaahimo myös keksitaikinaobsessio, joka ainakin tätä kirjoittavalla on merkittävä.

Minimaapähkinävoikupit – Pikku makeannälkään reilusti maapähkinävoilla kuorrutettu suklaakuppi, joka menee pienempäänkin suuhun yhdellä suupalalla.


Suklaa-maapähkinävoikupit

Suklaakupit

Tämä resepti on yksinkertaistettu versio maapähkinävoikupeista. Vähemmällä vaivalla ja nopeammin syntyy ihanaa makeata hyvää, joka tarjoilee suklaata ja fudgea samassa paketissa. Lisukkeilla suklaakupeista saa aivan oman näköisiä ja makuisia!
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Dessert
Cuisine: American, Vegan
Keyword: amerikkalainen, fudge, gluteeniton, helppo, herkku, herkullinen, kookossokeri, laktoositon, maapähkinä, maapähkinävoi, maidoton, nopea, palmuöljytön, peanut butter, suklaa, suklaahiput, tumma suklaa, tummasuklaahippu, uuniton, vähemmän sokeria, vegaani, vegaaniherkku, vegaaninen, vegaaninen herkku resepti, vehnätön, viljaton
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 5 minutes
Total Time: 35 minutes
Servings: 15 annosta
Author: Susanna

Ingredients

  • 2 ½ dl tummaa suklaata tai tummasuklaahippuja
  • 1 ⅕ dl luonnollista maapähkinävoita
  • ¼ tl suolaa jos maapähkinävoihin ei ole lisätty suolaa
  • ½ dl kookossokeria tai muuta haluamaasi makeutusainetta

Instructions

  • Sulata tumma suklaa pienessä kattilassa miedolla lämmöllä. Varo polttamasta suklaata pohjaan. Se sulaa nopeasti.
  • Siirrä kattila pois lämmöstä. Lisää suklaan joukkoon maapähkinävoi, suola ja kookossokeri. Makeutusaineen voi halutessaan jättää kokonaan pois. Sekoita seos tasaiseksi.
  • Laita valmiiksi muffinssipellille, lasivuokaan tai muuhun sopivaan astiaan n. 15 kpl keskikokoista muffinssivuokaa. Annostele seosta vuokiin n. 1 cm. Laita vuoat pakastimeen puoleksi tunniksi. Jos haluat koristella kupit esimerkiksi pähkinärouheella, lisää sitä suklaan jähmetyttyä pakastimessa muutaman minuutin ajan.
  • Ota sulamaan vähän ennen syömistä. Herkuttele ansaitusti!
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating