Itse tehdyt vegaaniset Oreo-keksit

[vegaaninen, soijaton]

Koska tyttäreni on armoton Oreo-fani, päätin ottaa joutilaspäivästä ilon irti ja laittaa keksitehtaan pystyyn. Tein vähän laskelmia ja suunnitelmia ja ryhdyin sitten tuumasta toimeen. Alkuperäiset Oreot ovat vegaanisia, joten itse asiassa en ollut aiemmin leiponut niitä itse. Silti itse tehdyt vegaaniset Oreo-keksit maistuvat niin mielettömän hyviltä, että juuri niillä sanoilla tyttärenikin niitä ensipuraisun jälkeen kuvaili. ”Hei, nämähän on parempia kuin kaupan Oreot!”

Itse tehdyt vegaaniset Oreo-keksit

Oh! Oh! Oreo!

Oreo-keksit ovat yli satavuotiaita. Vuonna 1912 National Biscuit Company alkoi valmistaa niitä toimitiloissaan New York Cityn Manhattanilla. Oreo-nimen alkuperä on epäselvä. Chicago Tribune -lehti kirjoitti vuonna 2012 keksien merkkipäivää juhlistavassa artikkelissaan, että nimi saattaa yksinkertaisuudessaan viitata kahteen O:n muotoiseen suklaakeksiin ja niiden välissä olevan kreemiin eli cremeen eli re-kirjainyhdistelmään.

Oreo-keksi lähikuvassa

Oli miten oli, Oreo-nimi tuntuu osuvalta. Vuoden 1950 mainoskampanjassa se taipuikin mukavasti suuhun sopivaksi ”Oh! Oh! Oreo!” -sloganiksi. Hauskan kuuloisen nimen ohella keksien mainonnassa on korostettu niiden ainutlaatuisuutta. 1930-luvun mainosten lentävänä lauseena oli: ”There’s no cookie like Oreo Sandwich.” Vuoden 1982 slogan kertoi Oreoiden olevan amerikkalaisten rakastetuin keksimerkki.

”America’s Best Loved Cookie” (1982)

Se pitää paikkansa edelleen; Oreot ovat paitsi amerikkalaisten myös koko maailman suosikkikeksi. Suosio ei osoita hiipumisen merkkejä. Ureoita myydään vuonna 2020 jo yli sadassa maassa. Vuonna 2012 niitä valmistettiin Chicago Tribunen mukaan 21 leipomossa ympäri maailman.

Suupielet suklaakeksissä

Maistoin Oreoita ensimmäisen kerran Yhdysvalloissa viettämäni vaihto-oppilasvuoden aikana. Valotan vaihtarikokemuksiani keksitaikinaveganismia käsittelevällä sivulla. Elettiin syyskuuta 1997 Mesassa, Phoenixin esikaupunkialueella, Arizonan osavaltiossa. Nautimme aavikon lämmöstä ja mukaan kasatusta lounaasta high schoolin piha-alueella. Minä söin Taco Bellin burriton, ja koulun kaiuttimissa soi Meredith Brooksin ”Bitch”. Kaverini Kristy tarjosi minulle jälkiruoaksi yhden mukaansa ottamista Oreoista. Ja hyväähän se oli.

Itse tehdyt vegaaniset Oreo-keksit

Pyyhin seuraavalla tunnilla tummanruskeita suklaakeksin murusia suupielistäni. Minulle tuli ihan lapsenomainen olo. Samalla nuo periamerikkalaiset keksit toivat mieleeni koti-Suomen, Fazerin Dominot ja kilpailun sisareni kanssa siitä, kumpi saisi keksit irrotettua toisistaan ilman täytteen rikkoutumista.

”For the Kid in All of Us” (1980)

En muista, kumpi meistä oli siinä taitavampi, mutta hyviltä ne Dominotkin maistuivat. Oreot saapuivat Suomeen verraten myöhään, vasta kymmenisen vuotta sitten.

Vegaanin ykköskeksi

Oreo-keksit ovat siitä mainio tuote, että ne ovat (salaa) vegaanisia. Meidän huushollista niitä löytyy tuon tuosta, koska me kaikki pidämme niistä ja syömme niitä. Lisäksi niitä on helppo tarjota vieraille, jotka elämäntavoistaan ja aatteistaan riippumatta yleensä syövät niitä mukisematta.

Itse tehdyt vegaaniset Oreo-keksit

”Wonderfilled” (2013)

Siitäkin Oreot ovat kivoja, että niitä voi käyttää leivonnassa. Niistä on kätevä valmistaa makean piirakan suklainen pohja. Niitä voi myös piilottaa leipomusten sisään. Kenties paras esimerkki jälkimmäisestä ovat slutty browniet, joissa on pohjalla keksitaikinaa ja päällä suklaataikinaa. Niitä erottaa kerros vieri viereen ladottuja Oreo-keksejä. Instagram-syötteestäni löytyy kuva tekemistäni slutty brownieista.

Entäs itse tehdyt vegaaniset Oreo-keksit sitten, miksi niitä kannattaa tehdä?

Kaupalliset Oreot ovat kyllä oikein hyviä ja käteviä, mutta…

Itse tehdyt vegaaniset Oreo-keksit

Itse tehdyt vegaaniset Oreo-keksit ovat parempia, koska:

  1. Keksit jäävät ihanan pehmeiksi, koska ne ovat tuoreita.
  2. Täytettä voi laittaa niin paljon kuin haluaa.
  3. Täytteeseen voi sekoittaa ihan mitä itsestä tuntuu – vaikka vaahtokarkkeja!
  4. Kekseistä voi tehdä niin isoja (tai pieniä) kuin haluaa.
  5. Ne on tehty omin pikku kätösin.

En lähde tässä väittämään, että Oreot syntyisivät kotioloissa käden käänteessä. Koska valmistusvaiheita on useampi, niiden tekemiseen menee väistämättä tunti ja pari. Itse raaka-aineet ovat varsin tavanomaiset eivätkä vaadi kummempaa säätöä. Kuivat ja märät aineet sekoitetaan keskenään ja sitten isossa kulhossa yhteen.

Minun reseptissäni itse tehdyt vegaaniset Oreo-keksit sisältävät vain yhden ehkä eriskummalliselta vaikuttavan aineksen, ja se on aquafaba eli kikherneliemi. Se on papujen säilykepurkin suolaliemi, jota voi käyttää vegaanisessa leivonnassa täysin kananmunan tapaan. Voidaan puhua varsinaisesta ihmeliemestä, sillä aquafaban voi vaahdottaa ihan marengiksi asti!

Muuten keksien taikina ja täyte koostuvat perusjutuista: jauhoista, margariinista, kaakaojauheesta, sokerista, vaniljasta ja ripauksesta suolaa. Tällä kertaa resepti ei ole gluteeniton, joskin sen saa sellaiseksi helposti jauhot vaihtamalla. Se ei myöskään ole vähäkalorinen, vähärasvainen eikä vähähiilihydraattinen, vaan täynnä alkuperäisten Oreoiden hurmaavaa makua!


Itse tehdyt Oreo-keksit

Itse tehdyt Oreo-keksit

Oreot ovat vegaanisia tietysti myös itse tehtyinä. Makua voisi väittää identtiseksi kaupallisen esikuvan kanssa. Eroavaisuutena voisi mainita isomman koon, pehmeämmät ja mehevämmät keksit sekä rutkasti makeaa täytettä. Mitäs sanot?
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Dessert
Cuisine: American, Vegan
Keyword: aquafaba, cookie, fariinisokeri, herkku, herkullinen, itse tehdyt, jälkiruoka, kaakaojauhe, keksi, keksit, kookossokeri, laktoositon, maidoton, margariini, oreo, oreot, ruokasooda, soijaton, täytekeksi, tomusokeri, vanilja, vegaaniherkku, vegaanikeksi, vegaaninen, vehnäjauho
Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 8 minutes
30 minutes
Total Time: 1 hour
Servings: 20 annosta
Author: Susanna

Equipment

  • Sähkövatkain

Ingredients

  • 3 dl vehnäjauhoa lusikoi mittaan ja tasaa
  • 1 ⅕ dl tummaa kaakaojauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • tl suolaa
  • 120 g vegaanista margariinia huoneenlämpöistä
  • 1 ¾ dl kookos- tai ruokosokeria
  • dl fariinisokeria
  • ½ dl aquafabaa eli kikherneiden lientä vastaa yhtä isoa kananmunaa
  • 1 tl vaniljauutetta

Vaniljakreemitäyte

  • 80 g vegaanista margariinia huoneenlämpöistä
  • ¼ tl vaniljauutetta
  • 4 dl tomusokeria

Instructions

  • Valmista keksitaikina: Sekoita keksikokoisessa kulhossa jauhot, kaakaojauhe, ruokasooda ja suola. Laita huoneenlämpöinen margariini isoon kulhoon ja vaahdota sähkövatkaimella noin minuutin ajan. Lisää sokerit ja jatka vaahdottamista minuutti tai pari. Lisää aquafaba ja vaniljauute ja vatkaa vielä hetki. Kaavi tarvittaessa nuolijalla. roiskeet kulhon reunoilta. Sihtaa jauhoseos taikinaan ja sekoita puuhaarukalla ja/tai nuolijalla tasaiseksi. Kääri taikina muovikelmuun ja laita 30 minuutiksi jääkaappiin. Jäähdyttäminen on taikinan käsittelemisen kannalta välttämätöntä.
  • Lämmitä uuni 175°C ja laita kahdelle uunipellille valmiiksi leivinpaperi.
  • Ota taikina jääkaapista ja pyörittele siitä vajaan ruokalusikallisen kokoisia palloja. Asettele yhdelle uunipellille 12 palloa. Taikinasta tulee yhteensä noin 40 keksiä. Litistä palloja kevyesti sormilla. Paista uunin keskitasossa noin 6 – 8 minuuttia. Keksit ovat uunista otettaessa vielä pehmeitä, joten anna niiden jäähtyä uunipellillä ainakin 5 minuuttia.
  • Valmista keksien jäähtyessä vaniljakreemitäyte: Laita huoneenlämpöinen margariini pieneen kulhoon. Sekoita se haarukalla kuohkeaksi. Lisää vaniljauute ja sekoita. Lisää tomusokeri siivilöimällä 1 dl kerrallaan. Sekoita jokaisen lisäyksen jälkeen tasaiseksi. Täytteestä tulee todella paksua.
  • Levitä noin 1 rkl kreemitäytettä keksille ja paina kevyesti toinen keksi kanneksi. Täytä loput keksit. Itse tehdyt Oreot säilyvät huoneenlämmössä noin viikon.
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating