Käytännöllisen kotileipurin tiikeribrowniet

[vegaaninen, gluteeniton, palmuöljytön, ei jalostettua sokeria]

Nimi saattaa kuulostaa hitusen koulukirjamaiselta; käytännöllisen leipurin tiikeribrowniet voisi olla resepti kotitalouskirjan sivuilta. Ja kyllähän näiden vegaanisten brownieiden valmistuksessa oma läksynsä piileekin. Nimittäin se, että leivonnassa voi, kannattaa ja pitää ehdottomasti hyödyntää jääkaapin jämiä ja kuivamuonakaapin kätköjä. Niistä voi puolivahingossa loihtia kokoon vaikka mitä ihanaa.

Käytännöllisen kotileipurin tiikeribrowniet

Slutty brownies esikuvana

Tein muutama viikko sitten vegaanisia slutty brownieseja. Niistä tuli niin herkullisia, että innostuin miettimään vastaavanlaista omaa reseptiä. Mielikuvissani vilahtelivat monikerroksiset sateenkaaribrowniet, dekadentit kolmen suklaan browniet, yliampuvasti kuorrutetut ja koristellut browniet… Mmm.

Sitten pandemiauutiset alkoivat tunkea joka tuutista tajuntaan. Browniereseptistäni ei alkanut tulla valmista, ei sitten millään. Olin valmis luopumaan koko ideasta ja siirtymään muiden juttujen pariin.

Tiikeribrownien pala

Eräänä päivänä siirtelin sitten jääkaapin hyllyt täyttäviä pakkauksia ja purkkeja etsiessäni tyttärilleni jotakin syötäväksi kelpaavaa. Kahdessa lasipurkeista oli etäisesti maapähkinävoita muistuttavaa tököttiä, itse tehtyä keksilevitettä. Silloin minä sen keksin: laittaisin suklaabrownien täytteeksi keksivoita! Yhtäkkiä käytännöllisen kotileipurin tiikeribrowniet olivat enää toteuttamista vailla.

Käytännöllisen kotileipurin tiikeribrowniet saavat väriä keksilevitteestä

Tein keksilevitettä alun perin leivälle levitettäväksi. Murskatuista keksintähteistä, kookosmaidosta, rasvasta ja sokerista syntyi makeaa, kotikutoista ja ilmeisen monikäyttöistä tahnaa. Tein keksivoita ensin pöydällä kovettuneista tuplasuklaakekseistä, sitten vähän liikaa paistetuista kanelikekseistä. Lusikoin keksilevitteet lasipurkkeihin ja laitoin purkit jääkaappiin.

Kanelikeksilevitettä oli tätä reseptiä ideoidessa vielä runsaasti jäljellä. Sen kauniin vaaleanruskean värin myötä suunnittelu hahmottui juuri tiikeribrownieasteelle.

En voinut olla huvittumatta ajatuksenjuoksustani; haavekuvani ylenpalttisen ylellisistä leipomuksista olivat toteutumassa tähteistä kokoon kasattujen brownieiden muodossa. Mutta ei se mitään; jääkaapin jämistäkin voi saada aikaan vaikka mitä hyvää ja kaunista. Sellaisia käytännöllisen kotileipurin tiikeribrowniet juuri ovatkin. Ne saavat raitansa kotitekoisesta keksivoista.

Miksi käytännöllisen kotileipurin tiikeribrowniet ovat käytännöllisiä?

Näissä brownieissa todella mehevä, suklainen perusresepti kohtaa kirjaimellisesti kaapeista kaivellut tähteet ja leipojan mielikuvituksen. Siksi käytännöllisen kotileipurin tiikeribrowniet ovat paitsi hirmuisen herkullisia myös käytännöllisiä.

Vegaaninen tiikeribrownie

Ensinnäkin suklaataikina, jolle resepti rakentuu, on todella helppotekoinen. Se on perusresepti, johon ei tule mitään kummallisia tai kalliita aineksia. Suklaataikinaan tulee vain:

  • jauhoja – sekä gluteenittomat että tavalliset vehnäjauhot käyvät hyvin. Vehnäjauhoja riittänee 4 dl, sillä ne sitovat nestettä gluteenittomia jauhoseoksia paremmin. Myös kaurajauhoja voi kokeilla.
  • kaakaojauhetta – aivan tavallinen tumma kaakaojauhe tai esimerkiksi Foodinin raakakaakaojauhe käyvät
  • suolaa
  • sokeria – käytä kookos- tai intiaanisokeria, jos haluat välttää jalostettua, valkoista sokeria. Jos noudatat ketoruokavaliota, korvaa sokeri stevialla tai ksylitolilla.
  • kasviöljyä – ihan perusrypsiöljy on hyvä valinta, mutta kokeilunhaluiselle suosittelen avokadoöljyä
  • vettä
  • vaniljaa – joko vaniljajauhetta, -aromia tai -sokeria. Käytä vaniljasokeria kolminkertainen määrä samanlaisen vaniljaisen maun saavuttamiseksi.

Meidän kuivakaapeista löytyy käytännössä aina nämä ainekset. Kaurajauhoista en ole kokonaisuudessaan kokeillut brownieita valmistaa, mutta varmaankin lopputulos on jonkin verran vaaleita jauhoja murenevampi.

Käytännöllisen kotileipurin tiikeribrowniet

Toiseksi käytännöllisen kotileipurin tiikeribrowniet ovat käytännöllisiä, koska täytteenä voi käyttää melkein mitä vain levitteen, tahnan tai paksun kastikkeen olomuotoista lisuketta. Tietenkin, jos haluaa pysyä uskollisena tiikerikakun tumman- ja vaaleanruskeille raidoille, valinta osuu esimerkiksi juuri vaaleaan keksilevitteeseen, maapähkinä- tai cashewvoihin tai syötävä keksitaikinaan. Suklaafani voi valita suklaisemman keksilevitteen tai vegaanisen Nutellan. Ainut vaatimus täytteelle lienee se, että se on tarpeeksi paksua pysyäkseen koossa suklaakerrosten puristuksessa!

Kruunuksi kuorrutus (jos siltä tuntuu)

Kokeillessani tätä reseptiä ensimmäistä kertaa, askartelin samalla maapähkinävoilla täytettyjä valkosuklaakuppeja. Olin ylimitoittanut niihin tarvitsemani ainekset, joten päätin hetken mielijohteesta kuorruttaa browniet samalla kombolla.

Kuorruttaminen ei kuitenkaan mielestäni ole välttämätöntä. Käytännöllisen kotileipurin tiikeribrowniet maistuvat hirmuisen meheviltä sellaisenaankin. Reseptin taikinamäärästä tulee nimittäin ihanan paksuja browniepaloja, ja usean kerroksen ansiosta maussa on monta, toinen toistaan täydentävää vivahdetta.

Mojovassa maussa ja mielettömässä mehevyydessä tiikeribrownieiden hienous juuri onkin. Ne ovat samalla tavalla kauniita kuin tiikerikakku raitoineen, mutta maku ja mehevyys ovat moninkertaisia. Älä siis anna oppikirjamaisen nimen hämätä; käytännöllisen kotileipurin tiikeribrowniet ovat mehukkaita senkin edestä!


Tiikeribrowniet

Tiikeribrowniet

Perinteisen tiikerikakun korvaavat amerikkalaistettuna tiikeribrowniet, joiden ihanan mojova maku pysäyttää! Tajuttoman mehevyyden takeena on runsaskätinen annos taikinaa. Näistä tulee niin paksuja, että melkein voisi kakuksi kutsua. Vegaaniset, gluteenittomat ja palmuöljyttömät tiikeribrowniet tekevät täydellisen kahvihetken!
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Dessert
Cuisine: American, Vegan
Keyword: amerikkalainen, brownie, ei jalostettua sokeria, gluteeniton, gluteeniton jauho, herkku, herkullinen, jälkiruoka, kaakaojauhe, kaakaovoi, keksilevite, keksitaikina, keksivoi, kerrosbrownie, kookossokeri, kuorrutettu, maapähkinä, maapähkinävoi, mokkapala, mokkaruutu, palmuöljytön, rypsiöljy, suklaa, tiikerikakku, vanilja-aromi, vegaani, vegaaninen, vegaaninen herkku resepti
Prep Time: 20 minutes
Cook Time: 35 minutes
Total Time: 55 minutes
Servings: 12 annosta
Author: Susanna

Ingredients

  • 5 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 4 dl kookossokeria
  • 1 ½ dl kaakaojauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl rypsiöljyä
  • 2 dl vettä
  • 1 tl vanilja-aromia tai 1 rkl vaniljasokeria
  • 2 – 3 dl keksilevitettä, pähkinävoita, keksitaikinaa tms. yllä lisätietoja ja linkki reseptiin

Instructions

  • Kytke uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa pieni uunivuoka (16 x 20 cm) leivinpaperilla.
  • Valmista suklaataikina: Laita isoon kulhoon jauhot, kookossokeri, kaakaojauhe ja suola ja sekoita hyvin. Lisää öljy, vesi ja vanilja-aromi jauhoseokseen ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Kaada noin puolet taikinasta vuoan pohjalle. Voit joko tasoittaa kerroksen tai jättää sen epätasaiseksi, jolloin valmiisiin brownieihin tulee kaunis kuviointi. Siirrä puolet taikinasta sivuun.
  • Levitä suklaakerroksen päälle reilu kerros valitsemaasi täytettä. Se voi olla itse tehtyä keksilevitettä (katso linkki reseptiin artikkelista), syötävää keksitaikinaa, maapähkinävoita tai vegaanista hasselpähkinä-suklaalevitettä. Voit lusikoida täytteen kokonaisuudessaan keskelle vuokaa tai pienempinä määrinä ympäri vuokaa.
  • Kaada toisen kerroksen päälle loput suklaataikinasta. Levitä kerros koko vuoan alalle tasaisesti. Paista brownieita uunin keskitasossa 35 – 40 minuuttia. Anna jäähtyä täysin, noin tunnin tai kaksi. Jos haluat supermeheviä brownieita, laita vuoka yöksi jääkaappiin.
  • Leikkaa terävällä veitsellä 12 palaan, tarjoile ja nauti!
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating