Keksitaikinalla täytetyt suklaakupit

[vegaaninen, ei paistamista; haluttaessa gluteeniton, palmuöljytön]

Link to blog post in English

Täyteläinen tummasuklaa ja pehmeä keksitaikina muodostavat makunystyröitä kutkuttelevan nautinnon, joka sopii täydellisesti alkutalven pimeisiin iltoihin. Keksitaikinalla täytetyt suklaakupit miellyttävät silmää ja maistuvat mielettömän hyviltä! Tämä vegaaninen herkku vie takuulla sekasyöjänkin sydämen ja sopii myös keliaakikolle, sillä se on helppo valmistaa gluteenittomana.

Ennen vegaaniksi ryhtymistä minulle oli kehittynyt jonkinasteinen riippuvuus amerikkalaisen makeisvalmistaja Hersheyn Reese’s Peanut Butter Cupeihin eli maapähkinävoikuppeihin. Kun ne joitakin vuosia sitten saapuivat suomalaisiin ruokakauppoihin, söin niitä sormet ja suu suklaassa monen monta paketillista illan pimeinä tunteina. Peanut butter cupit eivät kuitenkaan ole vegaanisia, sillä ne valmistetaan maitosuklaasta. Siksi ne toimivat reseptini innoittajana lähinnä muotoilunsa puolesta.

Two cookie dough cups; kaksi keksitaikinakuppia

Keksitaikinalla täytetyt suklaakupit hurmaavat helppoudellaan

Yllättävää kyllä, suklaakuppeja on ehkä vielä helpompi tehdä itse vegaanisina. Kokemattomampikin vegaanileipuri onnistuu takuulla! Ainut välttämätön investointi ovat paperiset muffinssivuoat. Muffinssipellin käytöstä on apua, mutta sitä ilmankin pärjää hyvin.

Niin, ja itse tehdyt keksitaikinalla täytetyt suklaakupit ovat muuten varkain alkuperäisiä suklaakuppeja terveellisempiä, kun turhia lisäaineita karsiutuu pois.

Cookie dough on top of a chocolate layer; keksitaikinaa suklaapohjan päällä

Valmistuksen haastavin vaihe on suklaan sulattaminen ja sulatetun suklaan käsitteleminen. Ensinnäkin suklaata sulattaessa kannattaa olla skarppina, sillä se palaa helposti pohjaan. Hellaa ei kannata kuumottaa täysille; kohtalainen lämpötila riittää sulattamaan suklaan. Suklaahiput kestävät lämmittämistä hitusen paremmin eli ne eivät kärähdä pohjaan ihan yhtä helposti. Sulatettu suklaa on melko tahmaista tavaraa, joten sotkua voi luonnollisesti syntyä. Siksi kattilaan kannattaa lisätä kookosöljyä, joka pehmentää ja tasoittaa suklaakastikkeen rakennetta juuri sen verran, että sitä saa mukavasti kuljetettua mittalusikalla muffinssivuokiin.

Crazy good chocolate chip cookie dough cups; keksitaikinalla täytetyt suklaakupit

Suklaakuorrutteen voi tehdä kokonaan itsekin, ilman valmiita hippuja tai levysuklaata. Silti kannattaa varoa, ettei kastike kärähdä pohjaan. Laita kattilaan 1 dl kaakaojauhetta, 3,5 rkl (eli melkein 0,5 dl) pehmeää kookosöljyä tai kaakaovoita sekä 1 dl vaahterasiirappia tai vaaleaa agavesiirappia. Lämmitä seosta hieman liedellä ja sekoita ainekset tasaiseksi, ohueksi kastikkeeksi. Käytä samoin kuin ohjeen kuorrutetta.

Vegaaninen herkku vaihteeksi muusta kuin maapähkinävoista

Teen minä totta kai suklaakuppeja alkuperäisten Reese’s-kuppien tapaan myös maapähkinävoista, mutta tässä reseptissä vegaaninen herkku syntyy suklaasta ja itse tehdystä keksitaikinasta. Se näissä suklaakupeissa mukavaa onkin; täytteeksi voi ideoida melkein mitä tahansa kylmäsäilytystä kestävää/edellyttävää. Maapähkinävoin tai keksitaikinan sijaan kupit voisi täyttää esimerkiksi marmeladilla, toffeella tai miksei vaikka kuppikakkukuorrutteella. Nam!

Keksitaikinalla täytetyt suklaakupit ovat käyneet meillä hyvin kaupaksi. Mieheni, joka on ehkä vähän kyllästynyt siihen, että vegaanisilla jälkiruoilla on tapana olla melko maapähkinävoipainotteisia, tykästyi kovasti keksitaikinaversioon. Itse asiassa hän pitää näistä niin paljon, että muut saavat olla tarkkana, jotta saavat hypistellä muuta kuin tyhjiä paperivuokia.

Cookie dough filling in chocolate cups; keksitaikinatäytettä suklaakupeissa

Ei ihme, että keksitaikinalla täytetyt suklaakupit häviävät äkkiä parempiin suihin. Onhan se nyt aika naurettavaa, että tällaista herkkua valmistaa 12 kappaletta. Siis se on naurettavan vähän varsinkin, kun kyseessä on vegaaninen herkku, joka maistuu vähintään yhtä hyvältä kuin näyttää. Kauniista ulkonäöstä puheen ollen vegaanisia suklaakuppeja on kiva antaa lahjaksi – jos annettavaa vain jää. Suklaakupit voi pakata nättiin rasiaan, eikä mitään katastrofaalista tapahdu, jos niitä säilyttää muutaman tunnin tai vaikka vuorokaudenkin huoneenlämmössä.

En osaa ihan tarkkaan sanoa, miten kauan keksitaikinakupit säilyvät jääkaapissa. Veikkaisin, että helposti ainakin kaksi viikkoa. Epätietoisuuteni tässä asiassa johtuu yksinomaan siitä, että meillä tällä reseptillä valmistuvasta suklaakuppimäärästä riittää syötävää korkeintaan päiväksi. Näistä pitävät kaikki. Sormet ja suupielet ovat suklaassa yhdessä jos toisessakin tilanteessa.

Crazy good chocolate chip cookie dough cups; keksitaikinalla täytetyt suklaakupit

Kokeileminen on paras tapa saada selville, miten pitkään keksitaikinakupit teillä säilyvät. Suussa sulavan nautinnollisia suklaakuppihetkiä sinulle!


Chocolate chip cookie dough cups; Keksitaikinalla täytetyt suklaakupit

Keksitaikinakupit

Tämä kutkutteleva resepti tyydyttää sekä keksitaikina- että suklaahimon. Helppoa hyvää ilman uunia!
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Dessert
Cuisine: American, Vegan
Keyword: helppo, helppo vegaaniresepti, herkku, jälkiruoka, keksitaikina, laktoositon, maidoton, raaka, suklaa, suklaakuppi, suklainen, tumma suklaa, vegaani, vegaaninen
Prep Time: 45 minutes
Total Time: 45 minutes
Servings: 12 annosta
Calories: 183kcal
Author: Susanna

Ingredients

Suklaakuorrutus

  • 2 dl tummasuklaahippuja
  • 1 rkl kookosöljyä

Instructions

  • Valmista suklaahippukeksitaikina erillisen ohjeeni mukaan. Tarvitse tähän reseptiin puolet ohjeella valmistuvasta taikinamäärästä.
  • Vuoraa 12 muffinssin muffinssipelti pienillä paperivuoilla.
  • Laita tummasuklaahiput ja kookosöljy pieneen kattilaan ja sulata miedolla lämmöllä tasaiseksi kastikkeeksi. Kookosöljyn käyttö ei ole pakollista, mutta se pehmentää ja notkistaa sulatettua suklaata.
  • Annostele muffinssivuokiin n. 1,5 tl suklaakastiketta. Käytä tähän vaiheeseen n. puolet sulatetusta suklaasta. Kallistele vuokia niin, että suklaata leviää n. 1 cm vuokien reunoille. Laita muffinssipelti vuokineen pakastimeen n. 10 minuutiksi.
  • Ota pelti pakastimesta ja annostele kuhunkin vuokaan n. 1,5 rkl suklaahippukeksitaikinaa. Painele taikinakerros varovasti tasaiseksi lusikalla. Annostele sitten loput suklaakastikkeesta keksitaikinan päälle. Lämmitä suklaata tarvittaessa hieman lisää, niin saat siitä notkeampaa. Kuhunkin vuokaan tulee n. 1,5 tl suklaata. Kallistele vuokia varovasti, jotta suklaa leviää peittämään koko taikinakerroksen. Laita tämän jälkeen muffinssivuoat pakastimeen vielä n. 15 minuutiksi ja siirrä sitten jääkaappiin. Nauti suoraan jääkaappikylminä!

Nutrition

Serving: 30g | Calories: 183kcal | Carbohydrates: 24g | Protein: 2g | Fat: 10g | Saturated Fat: 5g | Sodium: 93mg | Potassium: 12mg | Fiber: 1g | Sugar: 17g | Vitamin A: 199IU | Calcium: 40mg | Iron: 2mg
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating