Kokonaisista manteleista tehty mantelivoi

[vegaaninen, viljaton, gluteeniton, soijaton, palmuöljytön, sokeriton, lisäaineeton]

Link to blog post in English

Ei ole liioiteltua sanoa, että mantelivoi on jokaisen kunnon vegaanin peruselintarvike; niin monikäyttöistä se on. Minä laitan sitä paahtoleivän päälle, leivon siitä suklaista piirakkaa sekä maustan sillä bataattisosekeiton. Siksi olen tarkkana siitä, että jääkaapissamme on aina purkillinen tuoretta mantelivoita. Parhaalta maistuu itse kokonaisista manteleista tehty mantelivoi.

Erinomainen, kokonaisista manteleista tehty mantelivoi

Miksi mantelivoi sitten on niin erinomaista? Mantelivoi on terveellistä, sillä se sisältää runsaasti kerta- ja monityydyttämättömiä rasvahappoja ja vain vähän tyydyttynyttä rasvaa. Sadassa grammassa mantelivoita on 24,1 g proteiinia (vegaaneillako proteiinivajetta?!). Se sisältää vähän sokereita ja sataa grammaa kohti kuusi grammaa kuitua.

Kokonaisia raakoja manteleita; Whole raw almonds

Sen maku on pehmeä, mieto, täyteläinen ja suolaisen makea. Siksi se soveltuu sekä suolaiseen että makeaan leivontaan ja ruoanlaittoon. Siitä syntyy esimerkiksi herkullisia keksitaikinapalloja, fudgea tai blondie-ruutuja. Levitän sitä paahtoleivälle reilun kerroksen, jonka päälle laitan toisen leipäviipaleen. Kyllä tulee maukas sandwich, jossa on juuri sopivasti makeaa mukana. Kokonaisista manteleista tehty mantelivoi maistuu neutraalimmalta kuin esimerkiksi maapähkinävoi. Se ei peitä muita makuja alleen vaan pikemminkin korostaa niitä.

Miksi mantelivoita kannattaa tehdä itse?

Itse valmistettuna mantelivoi on kohtalaisen edullista. Kilo manteleita maksaa tällä hetkellä 13 eurosta ylöspäin. Luomusta joutuu pulittamaan ainakin puolet enemmän.

Mantelivoita on helppo valmistaa itse. Helppouden edellytyksenä on tosin hyvä tehosekoitin. Tavallinen blender tuskin selviytyy tehtävästä, joten sen käyttö ei ole suositeltavaa. Tehokkaalle sekoittimelle kokonaisista manteleista tehty mantelivoi ei kuitenkaan ole ongelma.

Kokonaisista manteleista tehty mantelivoi; Almond butter from whole almonds

Kotitekoinen, kokonaisista manteleista tehty mantelivoi on pitkään hyvää. Jääkaapissa se säilyy kaksi viikkoa. Kylmyys ei juurikaan koveta sitä, vaan sitä on näppärä levittää vaikka leivälle suoraan jääkaapista. Monien raakojen pähkinävoiden ongelma on, että ilman emulgointiaineita valmistettuna öljy nousee tahnan pintaan. Ne vaativat siis kunnollista sekoitusta ennen käyttöä. Mantelivoilla tätä ongelmaa ei ole. Sen rakenne säilyy tasaisena päivästä toiseen.

Mainittakoon lopuksi, että mantelivoita voi maustaa omien mielitekojen ja suosikkimakujen mukaan. Siihen sopii esimerkiksi vanilja, kaneli tai inkivääri. Laitan valmiiseen voihin yleensä vain hyppysellisen suolaa, koska mielestäni mantelin maku on sellaisenaan täydellinen. Paras makuelämys on kaapia sekoituskulhon pohjalta vastavalmistunutta mantelivoita suoraan herkkusuun suuhun!

Kokonaisista manteleista tehty mantelivoi; Almond butter from whole almonds

Mantelivoita sisältäviä reseptejä

Kokeile mantelivoita ainakin näihin ihaniin leipomuksiin:

Mantelivoi-suklaahippublondiet – Tämä tahmainen pala taivasta on täydellinen tarjottava vaikkapa hieman odottamattomille vieraille. Katso helppo ja nopea resepti.

Mantelivoifudge – Mantelivoifudge on herkkupala, joka täydentää mainiosti kahvi- tai mehutuokiota. Se on ihanan pehmeää ja mehevää.

Mantelisuklaapatukat – Näissä patukoissa on kaikkea, mitä välipalalta voi toivoa: suussa sulavaa suklaata, proteiinipitoisia papuja, vatsaystävällistä kauraa ja tietysti manteleita. Ne ovat mehevä tapa pysyä menossa mukana!


Kokonaisista manteleista tehty mantelivoi; Almond butter from whole almonds

Mantelivoi

Jokaisen itseään arvostavan vegaanin perusraaka-aine! Maistuu niin paahtoleivällä, mokkaruuduissa kuin keksitaikinoissa.
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Side Dish
Cuisine: Vegan
Keyword: ainesosa, amerikkalainen, gluteeniton, herkku, kaneli, kotitekoinen, leivonta, leivonta-ainesosa, levite, lisäaineeton, mantelit, pähkinä, pähkinävoi, perusraaka-aine, sokeriton, suola, terveellinen, vegaani, vegaaninen, voi
Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 10 minutes
Total Time: 20 minutes
Servings: 22
Calories: 98kcal
Author: Susanna

Equipment

  • Tehosekoitin

Ingredients

  • 500 g kokonaisia raakoja manteleita
  • tl suolaa haluttaessa
  • ¼ tl kanelia haluttaessa

Instructions

  • Lämmitä uuni 180 asteeseen. Levitä mantelit tasaisesti leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paahda niitä uunissa 10 minuutin ajan.
  • Anna manteleiden jäähtyä pellillä n. 15 minuutin ajan. Tarkista näppituntumalla, että ne ovat jäähtyneet suunnilleen kädenlämpöisiksi. Jos ne tuntuvat vielä kuumilta, odota jokunen minuutti pidempään.
  • Siirrä mantelit tehosekoittimeen. Tämä resepti edellyttää korkealaatuisen ja -tehoisen tehosekoittimen käyttöä. Muussa tapauksessa vaarana on, että laite hyytyy puolitiessä sekoitusta.
  • Käynnistä tehosekoitin ja sekoita manteleita täydellä teholla minuutin jaksoissa. Puhdista välissä nuolijalla kannun seinät. Ensin mantelit murskautuvat, sitten niistä alkaa muodostua jauhomuhkuroita ja lopulta sekoittaminen puristaa öljyn esiin. Siinä vaiheessa mantelivoi on sileää, nestemäistä ja kiiltävää. Hyvällä tehosekoittimella mantelivoi on valmista 3–5 minuutissa.
  • Kun mantelivoi alkaa näyttää valmiilta, lisää halutessasi suolaa ja kanelia. Maun mukaan voit käyttää muitakin lisukkeita, esimerkiksi vaahtera- tai agavesiirappia, vaniljaa tai inkivääriä. Sekoita vielä hetki, jotta lisukkeet sekoittuvat tasaisesti. Lisukkeet ovat valinnaisia, sillä mantelivoi on erittäin herkullista myös täysin ilman lisukkeita.
  • Kaada mantelivoi ilmatiiviiseen, kannelliseen lasipurkkiin. Jätä kansi auki ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Laita sitten jääkaappiin, jossa mantelivoi säilyy helposti useita viikkoja.

Nutrition

Serving: 16g | Calories: 98kcal | Carbohydrates: 3g | Protein: 3g | Fat: 9g | Saturated Fat: 1g | Polyunsaturated Fat: 2g | Monounsaturated Fat: 5g | Sodium: 1mg | Potassium: 120mg | Fiber: 2g | Sugar: 1g
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating