Kotikutoiset vegaaniset Snickers-patukat

[vegaaninen, gluteeniton, vehnätön, palmuöljytön, ei jalostettua sokeria]

Meillä oli yläasteella oppilaskunnan ylläpitämä kioski, joka oli lounasvälitunnilla auki. Tai ei se oikeasti mikään kioski ollut, vaan liikuntasalin varastohuone, jota muuten asutti musta flyygeli, muutama pöytä ja metallisia säilytyskaappeja. Ostin kioskista kymmeniä, jollen satoja, Snickers-patukoita. Ne olivat ehdoton suosikkini. Nykyisin en vegaanina niitä alkuperäisiä patukoita tietenkään enää syö, mutta mikäänhän ei estä tekemästä vastaavanlaisia itse. Kotikutoiset vegaaniset Snickers-patukat maistuvat suolaisen makeina todella täydellisiltä – ja tuovat mieleen vastuuntunnottomat teinivuodet.

Itse tehdyt Snickers-patukat

Pohjalla pehmeää kauranougat’a

Okei, myönnetään: kotikutoiset vegaaniset Snickers-patukat eivät ehkä vakuuta ensinäkemältä. Tarkoitan, että niiden ulkomuoto ei ole maailman kaunein ja täydellisin. Niistä puuttuu esikuvansa teollisen viimeistelty koostumus ja muoto. Siksi juuri kutsun niitä kotikutoisiksi.

Pohjalla nougatkerros

Älä anna ulkomuodon hämätä. Kotikutoiset vegaaniset Snickers-patukat ovat pähkinäisen rouskuvaa ja lempeästi suuhun sulavaa herkkua! Niiden pehmeä makeus perustuu pohjalla olevaan nougatkerrokseen. Nougat’n salainen ase on Myllärin gluteeniton kaurajauho, joka antaa patukoille tasapainoista ja samettista makua. Pohjakerroksesta tulee kaurasta, kookosöljystä ja vaahterasiirapista juuri sopivan jähmeä ja sopivan kuohkea, jotta patukat pysyvät koossa.

Karamellina omaa kastiketta

Edellisessä artikkelissani jaoin parhaan vegaanisen karamellikastikkeen reseptini. Itse asiassa juuri sen jutun kirjoittaminen toi mieleeni ne lukuisat karamellia tihkuvat Snickersit, joita yläasteella söin. Voisin melkein sanoa, että minulle karamellikastike on yhtä kuin Snickers.

Tein kotikutoiset vegaaniset Snickers-patukat omatekoisesta karamellikastikkeesta. Ensiyrittämällä kastike jäi aavistuksen liian ohueksi, sillä pakastamisesta huolimatta valtaosa karamellista valahti patukoita leikatessa leikkuulaudalle.

Karamellikastiketta vuoassa

Tällä kertaa lisäsin liedellä lämmitettyyn kastikkeeseen kaksi ruokalusikallista kaakaovoita, joka jähmettyy kylmässä todella hyvin. Lisäksi sen maku on erittäin pehmeä ja mieto. Siitä ei mielestäni tule yhtään sitä kaakaojauheelle tyypillistä, hieman kitkerää makua. Pidän erityisesti Foodinin luomukaakaovoista. Sitä on kätevä käyttää, koska se on puristettu pieniksi, pitkulaisiksi rakeiksi. Sitä voi muuten leipomusten ohessa sulattaa ihollekin ihanantuoksuiseksi kosteuttajaksi!

Kotikutoiset vegaaniset Snickers-patukat rouskuvat pähkinäisinä

Päällimmäiseksi kerrokseksi tulee reilu annos paahdettuja ja suolattuja maapähkinöitä. Mitäpä Snickersit olisivatkaan ilman niitä? Liian vähän hommaa hampaille ainakin.

Kotikutoiset vegaaniset Snickers-patukat sisältävät paljon pähkinöitä

Reseptissä voi käyttää ihan tavallisia suolapähkinöitä. Halutessasi voit hoitaa paahtamisen ja suolaamisen itse. Toimi näin: Osta kuorittuja maapähkinöitä, paahda niitä uunissa 175 asteessa 15 minuuttia ja rouhi suolamyllystä päälle reilusti merisuolaa. Anna jäähtyä huoneenlämpöisiksi. Näin kotikutoiset vegaaniset Snickers-patukat saavat yhtä kotikutoisen pähkinäkerroksen.

Kotikutoiset vegaaniset Snickers-patukat

Pähkinöiden kanssa pitää muuten olla asialla. Ne voi ripotella karamellin sekaan saman tien ja laittaa koko komeus pakastimeen kovettumaan, mutta jos haluat pitää karamellit ja pähkinät omina kerroksinaan, laita karamellikastikkeen lisäämisen jälkeen vuoka vielä kylmettymään pakastimeen. Mutta laita munakello raksuttamaan tai puhelimen ajastin päälle, jottei karamelli jähmety niin paljon, etteivät pähkinät enää uppoa siihen. Pakastimen tehokkuudesta riippuen muutama minuutti riittää. Näin vältyt tekemästä lisää kastiketta!

Sulata suklaa patukoiden päälle

Haastavin vaihe Snickers-patukoiden tekemisessä kotona on mielestäni suklaalla kuorruttaminen. Sen toteuttamiseen on kaksi hyväksi havaitsemaani tapaa:

  1. Jätä koko suklaaoperaatio viimeiseksi vaiheeksi. Silloin vuoan pohjalle ei vielä laiteta suklaata, vaan patukat upotetaan kokonaisuudessaan sulatettuun (ei liian kuumaan!) suklaaseen. Tämän voi tehdä omin pikku kätösin eli sormet suklaaseen vain! TAI kuten ohjeissa kuvataan:
  2. Laita vuokaan pohjimmaiseksi ohut kerros sulatettua suklaata. Laita patukat leivinpaperille ja valuta suklaakuorrute päälle.

Kummassakin on etunsa. Ensimmäinen vaihtoehto tuottaa enemmän sotkua ja patukat saattavat rikkoutua käsiteltäessä, mutta toisaalta kuorrutus peittää tasaisemmin ja paremmin. Toinen tapa on helpompi, mutta kuorrutteeseen jää väistämättä aukkoja. Kotikutoiset vegaaniset Snickers-patukat tosiaankin näyttävät itse tehdyiltä, mutta sehän tässä on tarkoituskin!

Vegaaninen Snickers-pala

Pääasia tässä Snickers-projektissa on joka tapauksessa se, että makuelämys on mielettömän mahtava! Siinäkin suhteessa onnistuin, että maut vievät minut ajassa takaisin. Niin ruoka usein kohdallani toimii: tietyt, etenkin makeat syötävät tuovat mieleen juuri niihin liittyviä muistoja. Itse tehdyt Snickersit kuljettavat minut sormeilemaan harpilla tärveltyjä vanhoja pulpetteja ja haaveilemaan ylimainostetusta aikuisuudesta. Oi niitä ihania, karamellilla, pähkinöillä ja suklaalla kyllästettyjä teinivuosia!

Kotikutoiset vegaaniset Snickers-patukat

Kotikutoiset vegaaniset Snickers-patukat

Vegaaniset Snickers-patukat

Ainut syy olla pitämättä Snickersistä on sen ei-vegaanisuus. Tilanne korjautuu tällä reseptillä! Kotikutoiset Snickers-patukat ovat hervottoman hyviä, vastustamattoman vietteleviä ja vegaanisia sekä kaiken muun hyvän lisäksi gluteenittomia.
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Dessert, Snack
Cuisine: American, Vegan
Keyword: ei jalostettua sokeria, gluteeniton, gluteeniton kaurajauho, kaakaovoi, karamellikastike, kookosöljy, laktoositon, maapähkinä, maidoton, mantelivoi, merisuola, paahdettu maapähkinä, palmuöljytön, suklaapatukka, tumma suklaa, vaahterasiirappi, vaniljauute, vegaani, vegaaniherkku, vegaaninen, vegaaninen herkku resepti, vehnätön
Prep Time: 1 hour
Total Time: 1 hour
Servings: 6 annosta
Author: Susanna

Ingredients

Nougatkerros

  • 1 ⅔ dl gluteenitonta kaurajauhoa
  • 60 ml kookosöljyä neitsyt- tai raffinoitua
  • 3 rkl vaahterasiirappia
  • ¼ tl merisuolaa

Karamellikerros

  • 1 dl kookosöljyä
  • 1 dl vaahterasiirappia
  • 2 rkl mantelivoita
  • 2 rkl kaakaovoita
  • 1 tl vaniljauutetta tai -aromia

Pähkinäkerros

  • 1 ¾ dl suolapähkinöitä

Suklaakuorrutus

  • 250 g vegaanista tummasuklaata
  • 1 rkl kookosöljyä

Instructions

  • Vuoraa leipävuoka (25 x 11 cm) leivinpaperilla.
  • Sulata n. 50 grammaa tummasuklaasta pienessä kattilassa. Lisää 1 tl kookosöljyä ohentamaan suklaata. Kaada suklaa ohueksi kerroksi vuokaan ja laita 5 – 10 minuutiksi pakastimeen.
  • Valmista nougatkerros: Laita kaurajauho, kookosöljy, vaahterasiirappi ja merisuola pieneen kulhoon ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Ota vuoka pakastimesta ja levitä nougat suklaapohjan päälle. Paina kerros nuolijalla tasaiseksi. Laita vuoka pakastimeen n. 10 minuutiksi.
  • Valmista karamellikerros: Käytä erillisen reseptin mukaan valmistettua karamellikastiketta ja sulata siihen liedellä kaakaovoi ja vanilja-aromi TAI: Sulata kookosöljy pienessä kattilassa. Lisää kaakaovoi kattilaan, anna sen sulaa ja sekoita. Lisää vaahterasiirappi ja vanilja-aromi. Sekoita tasaiseksi. Laita pakastimeen n. 5 minuutiksi tai kunnes karamelli on hieman kovettunut.
  • Ota vuoka pakastimesta ja kaada suolapähkinät vielä pehmeän karamellikerroksen päälle. Laita pakastimeen ainakin 30 minuutiksi.
  • Sulata 200 g tummasuklaata ja 2 tl kookosöljyä kattilassa. Ota vuoka pakastimesta ja nosta jähmettynyt patukka-aines leivinpaperin reunoista varovasti leikkuualustalle. Leikkaa terävällä veitsellä kuudeksi samankokoiseksi patukaksi. Nosta patukat varovasti leivinpaperille päällystetylle lautaselle. Valuta kunkin patukan päälle sulatettua suklaata. Halutessasi voit myös upottaa patukat suoraan suklaakattilaan, mutta varo rikkomasta niitä. Laita patukat pakastimeen vielä n. 10 minuutiksi.
  • Syö, hurmaannu ja yritä jättää kavereillekin jotakin!
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating