Kotitekoinen kasvipohjainen levite

[vegaaninen, viljaton, gluteeniton, soijaton, palmuöljytön]

Tässä se on: resepti, jolla vegaaninen margariini valmistuu kotikeittiössä ja vieläpä helposti! Tämä kotitekoinen kasvipohjainen levite maistuu miellyttävän neutraalilta, soveltuu leivän päälle ja leivontaan sekä toimii muutenkin täysin keijujen ja florien tavoin.

Vegaaninen margariini ilman palmuöljyä?

Palmuöljyn haitoista on kirjoitettu ja kohistukin pitkään. Ruokaviraston mukaan palmuöljystä noin puolet on tyydyttynyttä rasvaa. Se on kovaa rasvaa, joka tukkii verisuonia ja nostaa huonoa kolesterolia. Palmuöljyn tuotanto on kaikkea muuta kuin ympäristö- ja ilmastoystävällistä tai eettistä. Luontoa tuhotaan viljelysmaiden tieltä, ja tuotantotyöntekijöitä kohdellaan huonosti. Silti palmuöljy on maailman käytetyin ruokaöljy. Siihen törmää erityisesti puolivalmisteissa, eineksissä ja leivonnaisissa sekä kosmetiikassa. Sen etu on rakenne, jonka avulla nestemäiset ainesosat saadaan kiinteytymään käsiteltävämpään olomuotoon.

Kotimaan markkinoilla käytännössä kaikki leivontaan tai leivän päälle tarkoitetut vegaaniset margariinit sisältävät palmuöljyä. Tästä syystä halusin selvittää, pystyisinkö valmistamaan itse samoja käyttötarkoituksia palvelevaa vegevoita.

Vegaaninen margariini lasipurkissa

Kotitekoinen kasvipohjainen levite löytää oikean olomuotonsa

Muiden jo testaamia reseptejä löytyi netistä useampia. Tartuin siis tuumasta toimeen. Ensimmäisissä yritelmissäni törmäsin kuitenkin siihen, että valmistamani kotitekoinen kasvipohjainen levite jäähtyi jääkaapissa kivikovaksi. Sen pehmeneminen leivän päälle levitettäväksi vei pidemmän aikaa kuin tavallisen voin. Se ei ollut minulle vaihtoehto, sillä lasten leipien voitelemisesta alkoi tulla turhan aikaa vievää puuhaa.

Näistä ainesosista valmistuu kotitekoinen kasvipohjainen levite

Maku kyllä ensimmäisissäkin versioissa oli hyvä. Siksi jatkoin selvitystyötä juuri oikean olomuodon löytämiseksi. Arvelin, että jollakin viljattomalla jauholla vegaaninen margariini tulisi rakenteeltaan sellaiseksi, että sen saisi pysymään jääkaapissa riittävän pehmeänä. Kokeilin ensin kaurajauhoa, mutta se teki levitteestä rakeista ja yksinkertaisesti liian jauhomaista. Margariini oli kokkareista levittää leivälle ja tarttui syödessä kiinni kitalakeen.

Sitten päätin kokeilla mantelijauhoa, jota olin hankkinut kuivakaappiini mantelimuffinssien tekoa varten. Manteli on minusta todella hyvää ja käytän sitä ruoanlaitossa todella paljon. Esimerkiksi mantelivoi sopii vegaanisen leivontaan aivan erinomaisesti. Siitä voi tehdä vaikka aivan ihastuttavia mantelivoi-suklaahippublondieita.

Mantelijauhoa lasipurkissa

Mantelijauholla lopputuloksesta tuli kertalaakista sellaista, mitä olin hakenutkin. Nyt vegaaninen margariinini oli hyvänmakuista, monikäyttöistä ja käsiteltävää myös kylmänä.

Näin kotitekoinen kasvipohjainen levite onnistuu

Mantelijauhoa löytyy melkein kaikista pienimmistäkin ruokakaupoista. Vaihtoehtoisesti sitä voi jauhaa itse kokonaisista manteleista. Tämä onnistuu näppärästi samalla tehosekoittimella, jota joka tapauksessa tarvitsee levitteen raaka-aineiden sekoittamiseen. Jos et halua, että vegaaninen margariini on täynnä pieniä tummia, kuorien jättämiä pilkkuja, jauhatuksessa kannattaa käyttää kuorittuja manteleita.

Vasta valmistunut kotitekoinen kasvipohjainen levite vielä nestemäisessä olomuodossa

Kotitekoinen kasvipohjainen margariini onnistuu tavallisella blenderilläkin. Monissa resepteissäni korostan, ettei niiden tekoon kannata ryhtyä ilman tehokasta tehosekoitinta, mutta tällä kertaa viestini on toinen. Valmistusvaiheessa levite on niin pehmeää, että ainesosat sekoittuvat näppärästi myös blenderillä.

Levitteen valmistamiseen tarvittavaa ravintohiivaa saa hyvin varustelluista ruokakaupoista ja erikoisliikkeistä, esimerkiksi Vegekaupasta. Vegaaneille markkinoitujen ravintohiivojen etuna on, että niihin on yleensä lisätty B12-vitamiinia.

Vegaaninen margariini on pehmeää kylmänäkin

Omenaviinietikan sijaan voi käyttää omenasiiderietikkaa. Käytännössähän nämä ovat yksi ja sama asia, vaikka resepteissä näkee käytettävän kumpaakin. Kurkuma ei ole levitteessä välttämättömyys, mutta se merkitys on antaa sille voita lähemmin muistuttava, kellertävä väri.

Vegaaninen margariini sulaa leivälle voin tavoin

Tähän mennessä itse tehty vegaaninen margariini on ollut meillä monenlaisessa käytössä. Olen tehnyt siitä syötävää kakkutaikinaa, paistanut siitä pipareita, sekä voidellut sillä tuoreet ja paahdetut leivät. Siitä tuntuu olevan ihan kaikkeen! Ja mikä tärkeintä, se maistuu lapsille.


Kasvipohjainen levite

Margariinin lailla käyttäytyvä ja käytettävä levite, joka toimii yhtä lailla leivonnassa kuin leivän päällä.
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Side Dish
Cuisine: Vegan
Keyword: ainesosa, leipä, leivonta, levite, lisäaineeton, raaka-aine, vegaani, vegaaninen
Prep Time: 10 minutes
Total Time: 10 minutes
Servings: 3 dl
Author: Susanna

Equipment

 • Tehosekoitin tai blender

Ingredients

 • 1,2 dl mantelijauhoa
 • 1 ½ dl kaurajuomaa tai muuta miedonmakuista kasvijuomaa
 • 2 tl ravintohiivaa
 • 1 tl suolaa
 • 1/8 tl kurkumajauhetta
 • 1 tl omenaviinietikkaa
 • 60 ml rypsiöljyä tai oliiviöljyä, jos sen maku miellyttää
 • 2,4 dl huoneenlämpöistä raffinoitua kookosöljyä

Instructions

 • Laita mantelijauho, kaurajuoma, ravintohiiva, suola, kurkuma ja omenaviinietikka tehosekoittimeen tai blenderiin ja sekoita mahdollisimman tasaiseksi. Tehokas laite sekoittaa ainesosat nopeasti. Yleensä 1 – 2 minuuttia riittää. Huolehdi silti siitä, ettei seos kuumene liikaa, sillä siinä tapauksessa sen rakenne voi alkaa kärsiä.
 • Lisää kannuun pehmeä raffinoitu kookosöljy ja rypsiöljy. Rypsiöljyn sijaan voit käyttää tavallista tai neitsytoliiviöljyä. Neitsytoliiviöljy antaa levitteelle oman ominaismakunsa. Huomaa, että neitsytkookosöljy ei sovellu käytettäväksi tässä reseptissä. Sekoita täydellä teholla, kunnes seos on ilmavan tasaista. Hyvällä tehosekoittimella tähän ei mene minuuttia kauempaa.
 • Kaada seos kannelliseen astiaan ja siirrä jääkaappiin. Säilyttämiseen sopii erinomaisesti esimerkiksi pienehkö, matala vuoka tai lasipurkki. Levitteen kiinteytymiseen menee astiasta riippuen muutama tunti. Korkeammassa purkissa jäähtyminen kestää luonnollisesti kauemmin. Mantelijauhon ansiosta levite tosin pysyy käsiteltävänä melkein missä tahansa purnukassa, sillä se pysyy kylmänäkin kohtalaisen pehmeänä. Sitä voi levittää leivän päälle suoraan jääkaapista otettuna.
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating