Kotitekoinen vegaaninen Nutella

[vegaaninen, viljaton, gluteeniton, palmuöljytön, ei jalostettua sokeria]

Ulkona sataa vettä ja tuulee. Pyörätiet ovat sohjoiset ja liukkaat. Naapurin ikkunassa palavat monenkirjavat valot muistutuksena vasta vietetystä joulusta. Otan leipäkorista jo vähän kuivahtaneen paahtoleivän palasen, paahdan sen koneessa rapeaksi ja sivelen pinnalle säästelemättömän kerroksen itse tehtyä hasselpähkinä-suklaatahnaa. Kotitekoinen vegaaninen Nutella vetää suupielet väkisin hymyyn, vaikka vuodenvaihteen sääolot ovat säälimättömät.

Joulunpyhät ovat ohitse, ja minun tekee mieli Nutellaa. Aivan kuin jouluna ei olisi tullut syötyä ihan tarpeeksi kaikenlaista hyvää. Totta puhuakseni en ole herkutellut mitenkään hervottomasti; Wiener Nougat’ta en muistanut ostaa, ja lahjaksi saamani laatikollinen Vihreitä kuulia nököttää yhä hyllyllä muoveissaan. Jälkiruokapuolella olen syönyt lähinnä itse tekemiäni fudgepaloja ja tummaa suklaata. Ja itse tekemisen äärellä ollaan taas.

Onko kotitekoinen vegaaninen Nutella vaivan väärti?

On, ja monesta syystä. Ensinnäkin itse tehty on aina itse tehtyä. Melkein mikään ei voita sitä fiilistä, kun oman tuotoksensa saa valmiina purkkiin, astiaan tai tarjoiluvadille. Itse asiassa olen tässä vähän miettinyt, että lopettaisin kaikenlaisten valmiiden makeisten ja jälkiruokien ostamisen kaupasta ja söisin jatkossa vain kotitekoista hyvää. Tähän sisältyy myös tämä itse tehty hasselpähkinälevite.

Kotitekoinen vegaaninen Nutella

Toiseksi alkuperäinen Nutella ei ole kasviperäistä, sillä se sisältää maitojauhetta. Vegaanina en sitä enää syö. Lisäksi sen valmistuksessa käytetään palmuöljyä, jota en mielelläni suuhuni pistä. En toki ole ensimmäinen, jonka mieleen vegaaninen hasselpähkinälevite juolahtaa, sillä erikoisliikkeistä ja isoista marketeista on saatavilla esimerkiksi Valsoia- ja Rapunzel-merkkisiä kasvipohjaisia hasselpähkinä-suklaatahnoja. Nämä ovat kuitenkin ajoittain loppu kauppojen hyllyiltä tai eivät kuulu valikoimiin lainkaan.

Kotitekoinen vegaaninen Nutella

Kolmanneksi vegaaninen Nutella on parhaimmillaan juuri valmistettuna; se on lämmintä, kuohkeaa ja suussa sulavaa. Ilmassa leijuvat vielä paahdettujen pähkinöiden vivahteikkaat aromit. On vaikeaa vastustaa kiusausta lusikoida valmista hasselpähkinälevitettä sekoituskannusta suoraan suuhun. Tämän vaiheen missaa tietenkin kokonaan, kun vegaanista Nutellaa ostaa valmiiksi purkkiin pakattuna.

Mitä kotitekoinen vegaaninen Nutella sisältää?

Hasselpähkinöitä, tummaa suklaata, kookosmaitoa, vaahterasiirappia ja suolaa. Ei muuta.

Olen pyrkinyt itse tehdyssä hasselpähkinälevitteessäni imitoimaan Nutellan koostumusta mahdollisimman tarkkaan. Hasselpähkinät ovat kummassakin hasselpähkinöitä, mutta sokerin korvaan vaahterasiirapilla, maitojauheen ja palmuöljyn rasvaisella kookosmaidolla ja kaakaon ja soijalesitiinin tummalla suklaalla. Lopputulos on todella lähellä sitä itseään!

Käytän raakoja, kuorimattomia hasselpähkinöitä, jotka paahdan uunissa ja kuorin sitten keittiöpyyhkeellä hieroen. Yhtä hyvin voi käyttää valmiiksi kuorittuja pähkinöitä, jos sellaisia saa jostain käsiinsä. Itse en ole kokenut sitä tarpeelliseksi, sillä kuoret irtoavat paahdetuista pähkinöistä hyvin.

Pidän Fazerin 70-prosenttisesta Pure Dark -suklaasta, joka sopii mielestäni tähän reseptiin erinomaisesti. Vaahterasiirappi ei ole välttämättömyys; sen sijaan voi käyttää agavesiirappia tai muuta nestemäistä makeutusainetta. Mietinkin, että ensi kerralla voisin kokeilla kuusenkerkkäsiirappia. Se on kotimaista joskaan ei yhtään sen edullisempaa kuin vaahterasiirappi.

Tehosekoitin välttämätön paha vegaanisen Nutellan teossa

Maapähkinä- ja mantelivoin valmistusta käsittelevissä teksteissäni korostan, ettei pähkinöiden murskaaminen jauheeksi ja soseuttaminen tahnaksi onnistu olkia kohauttamalla. Tai onnistuu, jos käytössäsi on tehokas ja nopea tehosekoitin. Tällaista minä käytän.

Joka tapauksessa toistan tässä jutussa itseäni, mutta teen niin hyvästä syystä. En halua, että lähdet työstämään pähkinöitä laitteella, joka hajoaa kesken kaiken. Siinä ei saa aikaan kuin mielipahaa, sotkun ja keskeneräisen tuotoksen.

Hyvä tehosekoitin jauhaa hasselpähkinät muutamissa sekunneissa ja sekoittaa ainesosat valmiiksi, hienojakoiseksi levitteeksi muutamassa minuutissa. Tehokkaalla laitteella kotitekoinen vegaaninen Nutella tulee nopeasti valmiiksi. Nuolijalla kannattaa avittaa hommaa sen verran, että kaapii tehosekoittimen kannun sisäseinät välillä puhtaiksi. Näin seoksesta tulee varmuudella tasaista ja tasalaatuista.

Vegaaninen Nutella valmistumassa

Omalla Vitamixillani meni hommaan yhteensä vähän yli neljä minuuttia. Annoin sen surrata vielä yhden ylimääräisen minuutin, ja levitteestä tuli täydellisen sileää ja samettista. Loppujen lopuksi eniten aikaa meni hasselpähkinöiden paahtamiseen ja jäähtymisen odotteluun, mutta sen käytin tehokkaasti jääkaapin jouluruokasisällön tilannetarkastukseen.

Kun kotitekoinen vegaaninen Nutella leijutti keittiöön makeaa, suklaista tuoksuaan, meitä oli kumman äkkiä monta lusikoijaa rivissä ruokailuvälineet ojossa. ”Mmm, onpa hyvää”, viisivuotias tyttäreni lausui analyyttisen pohdiskelevana, otti toisen lusikallisen ja palasi sitten uusien lelujensa pariin.

Vegaaninen Nutella

Ja, tosiaankin, hyvää se on! Syö suoraan kulhosta, levitä leivälle tai laita paksu kerros keksin päälle ja kerroksen päälle toinen keksi. On, hyvää on! Itse tehty hasselpähkinälevite maistuu myös korvapuusteissa, joulutortuissa, letuilla ja vohveleilla sekä soveltuu täytekakun täytteeksi. Mitä, jos kokeilisit dipata Nutellaan sipsejä tai suolatikkuja.

Yllätä itsesi ideoillasi.

Edit 2.1.2020: Käy katsomassa, millaisia herkkusuun keksimuffinsseja vegaanisesta Nutellasta syntyy!


Vegaaninen Nutella eli hasselpähkinä-suklaalevite

Vegaaninen Nutella

Lapset kerta toisensa jälkeen hurmaava leivänpäällinen, joka on verratonta myös keksien ja kakkujen päällä. Vegaanisena vastustamattoman hyvää!
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Breakfast, Dessert, Side Dish
Cuisine: Vegan
Keyword: gluteeniton, hasselpähkinä, helppo, herkku, herkullinen, kookosmaito, laktoositon, leipä, levite, maidoton, suklaa, tumma suklaa, vegaani, vegaaninen
Prep Time: 13 minutes
Cook Time: 12 minutes
Total Time: 25 minutes
Servings: 30 annosta
Author: Susanna

Equipment

  • Tehosekoitin

Ingredients

  • 4 dl raakoja hasselpähkinöitä
  • 100 g tummaa suklaata 70 %
  • 1 ¾ dl kookosmaitoa
  • ¾ dl vaahtera- tai agavesiirappia
  • tl suolaa

Instructions

  • Kytke uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Levitä kuorelliset, suolaamattomat hasselpähkinät uunipellille leivinpaperin päälle. Paahda niitä uunin keskitasossa 12 minuuttia.
  • Anna hasselpähkinöiden jäähtyä n. 10 minuuttia. Kaada ne leivinpaperin avulla puhtaan keittiöpyyhkeen päälle. Taita pyyhe pähkinöiden päälle. Irrota hasselpähkinöistä kuoret hieromalla pyyhettä niitä vasten. Voit myös taitella pyyhkeen pussiksi ja ravistella sitä varovasti. Ei haittaa, vaikket saisikaan kaikkia kuoria irti. Voit käyttää ne pähkinät sellaisenaan.
  • Laita kuoritut hasselpähkinät tehosekoittimen kannuun ja jauha ne hienojakoiseksi jauheeksi.
  • Paloittele tummasuklaa ja laita palat pieneen kattilaan. Lisää kattilaan kookosmaito, vaahterasiirappi ja suola. Lämmitä seosta matalahkolla lämmöllä, kunnes ainekset ovat sulaneet ja sekoittuneet.
  • Lisää suklaaseos tehosekoittimeen ja sekoita hasselpähkinöiden kanssa tasaiseksi tahnaksi. Valmista tuli! Nauti lämpimänä suoraan sekoituskannusta, sipaise reilu kerros paahtoleivälle ja laita loput kannellisessa lasipurkissa jääkaappiin.
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

2 vastausta artikkeliin “Kotitekoinen vegaaninen Nutella”

  1. Kuulostaa ihanalta! Kauankohan tämä säilyy? Olettaen, ettei päädy heti parempiin suihin… 😀

    1. Hei Lissu! Kiitos kommentistasi! Vegaaninen itse tehty Nutella säilyy todella pitkään. Huoneenlämmössä sen säilyvyys on pari-kolme viikkoa, mutta jääkaapissa tätä voi huoletta pitää jopa kuukausia. Parhaiten se säilyy tiiviissä lasiastiassa, esim. kannellisessa lasipurkissa. Meillä ei ole vielä ehtinyt huonoksi mennä, kun on tullut syötyä pois jo kauan ennen sitä. 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating