Kotitekoiset vegaaniset Mars-patukat

[vegaaninen, gluteeniton, palmuöljytön, ei jalostettua sokeria]

Tämä resepti syntyi monen sattuman summana. Minun piti tehdä toisia, Yhdysvalloissa suosittuja Take 5 -patukoita. Niihin tulee muun muassa maapähkinävoita, joka kuitenkin erinäisten leipomusten vuoksi oli päässyt käymään meillä vähiin. Laitoin uuniin kuumenemaan, leikkasin pellille rullasta leivinpaperia ja olin jo kaatamassa maapähkinöitä sen päälle, kun saimme tyttäreni kanssa idean: mitä, jos maapähkinävoin sijaan tekisimmekin sekoituspähkinävoita? Laitoimme siihen maapähkinöitä, hasselpähkinöitä, manteleita ja saksanpähkinöitä. Myöhemmin illalla samettisen pehmeää pähkinävoita maistellessa suunnitelmissa alkoivat siintää kotitekoiset vegaaniset Mars-patukat.

Kotitekoiset vegaaniset Mars-patukat

Sekoituspähkinävoita karamellikastikkeeseen

Annahan, kun pohjustan hieman. Joitakin viikkoja sitten keittelin herkullista karamellikastiketta kookosöljystä ja vaahterasiirapista. Lisäsin siihen mantelivoita antamaan kastikkeen makuun syvyyttä ja pehmeyttä. Tuo kastike tuli mieleeni, kun nuoleskelin sekoituspähkinävoilusikkaa arki-illan hiljentämässä keittiössä.

Mars-patukat ja raaka-aineita

Seuraavana päivänä panin töpinäksi ja sekoitin muihin kastikeaineksiin sekoituspähkinävoita. Karamellista tuli mielettömän ihanaa! Jo sen tuoksu oli niin mahtava, että minun teki mieli upottaa koko nenä kattilaan.

Ja kun nyt mielleyhtymien vauhtiin kerran olin päässyt, lusikasta suuhun sujahtava karamelli sai minut ajattelemaan Mars-patukoita. Tekemässäni kastikkeessa oli nimittäin minusta paljon samaa makua, vaikka täytyy myöntää, että edellisestä Marsista oli vierähtänyt aikaa. Päätin kuitenkin kokeilla, saisinko vegaanisia Marseja aikaan kotikeittiössäni.

Kotitekoiset vegaaniset Mars-patukat valmistuvat vuoassa tai muoteilla

Seuraavana päivänä töissä puhelimeeni kilahti viesti postiautomaattiin saapuneesta paketista. Olin unohtanut koko tilauksen, sillä sen tekemisestä oli kulunut melkein kaksi viikkoa. Sitten muistin, että yksi tilaamistani keittiötarvikkeista oli Boskan suklaapatukkamuotti. Lisää mieluisia sattumia, siis.

Ajattelin, että tämän täytyi olla enne siinä missä sekoituspähkinävoin ja karamellinkin. Kotitekoiset vegaaniset Mars-patukat nytkähtivät jälleen askeleen lähemmäs toteutustaan.

Päätin kokeilla patukkamuotteja niiden valmistamiseen. Mainittakoon, että alla olevan reseptin olen kuitenkin muokannut leipävuoassa valmistettavaksi. Oletan, että sinulla ei ehkä ole käytössä juuri tuota samaa Boskan muottia. Omiin tarkoituksiini reseptiä kokeillessani puolitin nuo alle kirjaamani määrät.

Kokemuksesta voin sanoa, että molemmat menetelmät ovat ihan toimivia. Muottien kanssa vastaan saattaa tulla se ongelma, että raaka-aineet eivät irtoakaan niistä ihan ongelmitta. Toisaalta patukoista tulee tasaisen kokoisia ja näköisiä. Vuoan käyttö puolestaan edellyttää taikinan leikkaamista terävällä veitsellä oikeaan muotoon ja kokoon. Toisaalta taas taikinaa ja samalla valmiita patukoita saa tehtyä kerralla enemmän kuin muoteilla. Kummassakin on siis puolensa.

Nougat Snickers-ohjeen mukaan

Pari kuukautta sitten tein vegaanisia Snickers-patukoita, joita varten suunnittelin todella toimivan nougatreseptin. Siihen tarvitsee gluteenitonta kaurajauhoa, kookosöljyä, vaahterasiirappia ja ripauksen suolaa.

Kotitekoiset vegaaniset Mars-patukat

Kotitekoiset vegaaniset Mars-patukat tein samaa perusohjetta hyödyntäen. Muutin ainesten mittasuhteita hieman, koska

  • pidän jähmeästä nougat’sta
  • karamelli maistuu jo melkoisen makealta
  • Snickerseihin tulee enemmän muita täytteitä.

Tämän reseptin mukaan tekemäni nougat on minusta todella hyvää! Se on tarpeeksi paksua, jotta sen saa helposti levitettyä jähmettyneen karamellikerroksen päälle. Se on juuri sopivan makeaa ja sitä on riittävästi.

Olin erityisen tyytyväinen nougat’n tiiviiseen koostumukseen, sillä se jähmettyi pakastimessa hyvin. Patukat pysyivät koossa paremmin kuin hyvin. Upotin kotitekoiset vegaaniset Mars-patukat suklaakastikkeeseen paljain sormin ja vasta jälkiviisaana ymmärsin, että olisin voinut pistää nougatkerroksesta läpi grillihaarukan tai – vartaan ja dipata patukat sen avulla suklaaseen. Sotkua olisi voinut tulla hieman vähemmän. Pidetään siis mielessä ensi kerralla.

Vegaaniset Mars-patukat lähikuvassa

Riittävän jähmettymisen osalta kannattaa muistaa, että patukoiden valmistumista ei pidä kiirehtiä. Nyrkkisääntönä voisin sanoa, että jos et ole varma pakastimesi tehokkuudesta, pakasta suklaapatukoita mieluummin liian kauan kuin liian vähän aikaa. Patukoita veitsellä leikatessa on myöhäistä korjata tilannetta, jos karamellikerros on jäänyt liian pehmeäksi ja leviää leikkuulaudalle. Minulle on päässyt käymään näin, mutta virheistä oppii!

Kotitekoiset vegaaniset Mars-patukat erottaa tummasta suklaasta

Suklaapatukka on aina suklaapatukka, sen tietänee jokainen kaltaiseni suklaaholisti. Vegaaniksi ryhtyessäni arvelin haastavimmiksi muutoksiksi juustoista, kananmunasta ja maitosuklaasta luopumisen. Viikon tai pari asia oli ehkä niin, mutta menneen vuoden aikana minun ei ole tehnyt niistä mieli enää mitään, ja kananmunan korvikkeetkin toimivat alkuperäistä paremmin!

Maitosuklaata en kaipaa enää ollenkaan; tummat suklaat ovat niin ihania! On ollut mielenkiintoista huomata, miten nopeasti oma maku kehittyy – miten se oppii pois yhdestä ruoasta ja tilalle tulee toinen. Tumman suklaan kohdalla minulle on käynyt niin, että siirryn hiljalleen yhä aromikkaampaan suuntaan. Aluksi käytin tavanomaisia, noin 50 prosenttia kaakaota sisältäviä leivontasuklaita. Sitten ihastuin 70-prosenttisiin tummasuklaisiin, esimerkiksi tähän Fazerin Pure Dark 70 % Cocoa -suklaaseen. Uusimpana suosikkina minulla on Green & Black’s -merkin Organic Dark 85 % -tummasuklaa.

Kuorrutin kotitekoiset vegaaniset Mars-patukat puoliksi 70-prosenttisella, puoliksi 85-prosenttisella suklaalla. Niitä notkistamaan laitoin pari teelusikallista kookosöljyä. Lopuksi vielä koristelin kuorrutteen valuttamalla suklaata nauhamaisesti lusikasta patukoiden päälle. Kuorrutesuklaan voi luonnollisesti valita oman maun mukaan. Reseptissä toimii suklaa kuin suklaa, kunhan se vain on vegaanista!

Kotitekoiset vegaaniset Mars-patukat

Tumman suklaan ansiosta kotitekoiset vegaaniset Mars-patukat maistuvat voimakkaammin kaakaolta, ja täytteiden makeus korostuu tumman suklaan ansiosta vielä alkuperäistä patukkaa selvemmin. Voisikin sanoa, että vegaanisissa Marseissa makunautinto on originaalia vivahteikkaampi ja monitahoisempi!


Vegaaniset Mars-patukat

Vegaaniset Mars-patukat

Maailmankuulujen Mars-patukoiden maku tulee tulee nougat- ja karamellikerroksista. Niin tässä kotiversiossakin, mutta raaka-aineet ovat täysin vegaaniset ja gluteenittomat. Nougat on valmistettu kotimaisesta kaurajauhosta, karamelli vaahterasiirapista, ja kuorrutus on tietysti tummaa suklaata. Nämä ovat ihmeellisen ihanaa, helposti valmistuvaa hyvää!
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Dessert
Cuisine: American, Vegan
Keyword: gluteeniton, gluteeniton kaurajauho, hasselpähkinävoi, helppo, helppo resepti, itse tehty suklaapatukka, kookosöljy, laktoositon, maapähkinävoi, maidoton, mantelivoi, Mars, Milky Way, nopea, palmuöljytön, suklaakuorrutus, suklaapatukka, sulatettu suklaa, tumma suklaa, tummasuklaa, vaahterasiirappi, vaniljauute, vegaani, vegaaninen
Prep Time: 1 hour
Total Time: 1 hour
Servings: 8 annosta
Author: Susanna

Ingredients

Karamellikerros

  • ½ dl kookosöljyä
  • ½ dl vaahterasiirappia
  • 2 rkl manteli-, maapähkinä- tai muuta pähkinävoita
  • ½ tl vaniljauutetta

Nougatkerros

  • 2 ½ dl gluteenitonta kaurajauhoa
  • 90 ml kookosöljyä
  • 3 rkl vaahterasiirappia
  • ¼ tl merisuolaa

Suklaakuorrutus

  • 200 g tummasuklaata
  • 2 tl kookosöljyä

Instructions

  • Vuoraa leipävuoka (25 x 11 cm) leivinpaperilla. Valmista karamellikerros: Sulata kookosöljy pienessä kattilassa. Siirrä sivuun liedeltä. Lisää vaahterasiirappi, pähkinävoi ja vaniljauute ja sekoita kastike vispilällä tasaiseksi. Kaada karamellikastike vuoan pohjalle ja laita vuoka pakastimeen 20 minuutiksi.
  • Valmista nougatkerros: Laita kaurajauhokookosöljyvaahterasiirappi ja merisuola pieneen kulhoon ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Ota vuoka pakastimesta ja levitä nougat karamellikerroksen päälle. Painele kerros nuolijalla tasaiseksi. Laita vuoka pakastimeen 20 minuutiksi.
  • Sulata tummasuklaa ja kookosöljy kattilassa ja sekoita hyvin. Siirrä sivuun liedeltä ja anna jäähtyä hieman.
  • Ota valmiiksi esiin pakastamisen kestävä tarjotin tai lautanen. Ota vuoka pakastimesta ja nosta patukka-aines leivinpaperin reunoista varovasti leikkuualustalle. Leikkaa siitä terävällä veitsellä kahdeksan samankokoista pitkulaista patukkaa. Upota patukat yksi kerrallaan suklaakastikkeeseen ja aseta tarjottimelle. Käsittele patukoita varoen, jotteivät ne rikkoudu. Pakasta vielä n. 10 minuuttia suklaan kovettumista varten.
  • Nyt on lupa nauttia!
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating