Kuohkean muhkea keksitaikinapiirakka

…ja 39 muuta syytä nauttia nelikymppisyydestä

[vegaaninen, haluttaessa gluteeniton]

Link to blog post in English

Kauneus ja Terveys -lehden parin vuoden takaisessa artikkeli listataan (muka humoristiseen sävyyn) 40 syytä, mistä tietää olevansa 40-vuotias. Täytän tänään 40 vuotta ja olen asioista eri mieltä. Ensinnäkin neljään kymppiin mennessä olen harjaantunut vegaanisessa leivonnassa siinä määrin, että vain mielikuvitus on herkuttelun rajana. Siitä viimeisimpänä näytteenä on tämä kuohkean muhkea keksitaikinapiirakka, jonka leivoin lahjaksi itselleni. Niinpä tämä artikkeli listaa vegaanisen herkuttelun ja 39 muuta syytä 40-vuotiaaksi tulon hienoudesta.

Pala vegaanista keksitaikinapiirasta lautasella; Slice of vegan cookie dough pie on a plate

40 (makeaa) syytä olla 40

1. Vegaaninen leivonta (ja kuohkean muhkea keksitaikinapiirakka). Okei, tämä ei ehkä ole parasta 40 vuoden iässä mutta makeinta kylläkin. Ja syy, joka tuo sinut tänne.

Kuohkean muhkea keksitaikinapiirakka on uusin vegaaninen jälkiruokareseptini. Siihen tulee kolmea ehdotonta suosikkiherkkuani: keksitaikinaa, Lotus Biscoff -keksejä ja tummaa suklaata. Ainoastaan pohjaa tarvitsee paistaa; muuten piirakka valmistuu kylmässä. Pohja on juustokakkutyylinen yhdistelmä keksimuruja ja sulatettua, laktoositonta margariinia. Keksitaikinakerros tehdään annoksesta syötävää suklaahippukeksitaikinaa ja puolikkaasta tölkistä Oatlyn iMat Visp -vegaanista vispikermaa. Nämä vatkataan kuohkeaksi täytteeksi, joka levitetään pohjan päälle. Tummasuklaahiput kannattaa käännellä taikinaan vasta vatkaamisen jälkeen, jotta täyte vatkautuu tasaisemmin. Päällimmäiseksi tulee kerros tumman suklaista kuorrutetta ja oman valinnan mukaiset koristelut. Oman piirakkani päälle ripottelin Pirkka Parhaat Sormisuolaa.

Kuohkean muhkea keksitaikinapiirakka; Definitely Delicious Cookie Dough Pie

2. Armollisuus itseä kohtaan. Tämä on hyvin mahdollisesti ikääntymisen paras seuraus. Itsekriittisyys ja muiden (oletetuista) mielipiteistä välittäminen ovat väistyneet ja tilalle on tullut halu nauttia elämästä. Tähän kuuluu tietenkin myös herkuista nauttiminen.

3. Omat periaatteet. 40-vuotiaana tietää mihin uskoo ja mikä on omasta mielestä oikein. Veganismi on omassa elämässäni tästä selkein esimerkki.

4. Tasapaino. Kaikessa: perhe-elämässä, syömisessä, työnteossa, harrastamisessa, hauskanpidossa.

5. Lapset. Tämä liittyy edelliseen. Perhe-elämässä ollaan (ainakin meillä) siinä auvoisessa tilanteessa, että lapset alkavat varttua, vauvaikä on ohitettu ja kivaa puuhaa riittää. Rakkautta on, ja paljon!

6. Jaksaminen. Tässä suhteessa 40 on täydellinen ikä; vielä jaksaa painaa menemään melkein samaan malliin kuin parikymppisenä, ja kaikki se onnistuu vieläpä vähemmillä yöunilla.

7. Kuntoilu. Edelliseen liittyen fyysistä kuntoa riittää yhä, vieläpä siinä määrin, että voisin väittää olevani tällä hetkellä elämäni kunnossa. Koen, ettei ikä ole tehnyt liikkumisesta yhtään työläämpää, ainakaan vielä. Tietysti rasitusvammoilta täytyy muistaa suojautua venyttelemällä ja vaihtelevalla harjoittelulla. Olen keväästä saakka treenannut amerikkalaisen valmentajan, Jeanette Jenkinsin, johdolla, ja tulosta on tullut!

Ihastuttava syntymäpäiväpiirakka ja kukkia; Delightful birthday pie and flowers

8. Tavoitteellisuus. Taas sivutaan edellistä kohtaa, mutta tämä koskee muitakin asioita elämässä. Tekemisessä on järkeä. Se ei ole samanlaista poukkoilua kuin nuoruudessa (, mikä ei usein tuottanut minkäänlaista järkevää lopputulosta…).

9. Itseluottamus. Sitä minulla on kaiketi aina ollut, mutta nyt minulla on rohkeutta sanoa se ääneen (ja kirjoittaa blogiini).

10. Rohkeus. Kuten jo yllä mainitsin, enää en piittaa juurikaan siitä, mitä mieltä muut minusta ovat. Tästä iso kiitos kuuluu vähintäänkin omintakeiselle rakkaalle aviomiehelleni. Uskallan tehdä niin kuin itsestä tuntuu hyvältä.

11. Heittäytyminen. Uuteen, pelottavaan, jännittävään, hauskaan, mihin vain! Tästä kertoo osaltaan tämä vegaanisen leivonnan blogini, sillä minulla ei ole leipojana mitään virallista koulutusta tai taustaa. Silti halusin lähteä tekemään tästä, koska suhtaudun valtavalla intohimolla sekä kirjoittamiseen että vegaaniherkkuihin.

12. Hulluus. Minulla on diagnoosi jos toinen, mutta mitä sitten? Ei minua pelota myöntää, että olen monella tapaa vähintäänkin hullu. Toistan kysymykseni: mitä sitten?

13. Vielä ehtii. Eihän 40 vuotta ole vielä ikä eikä mikään. Vielä ehtii oppia, opiskella, kokeilla ja aloittaa uusia asioita.

14. Itsensä rakastaminen. En tiedä, miksi tämä tulee vasta kohdassa 14. Mutta se on nyt tässä, sillä en aio ruveta muuttamaan numerointia. Hih. Joka tapauksessa olen oppinut rakastamaan itseäni. Monen ja monituisten vuosien ajan asia ei todellakaan ollut näin. Syömisongelmien syövereissä sanoin pikemminkin usein vihaavani itseäni. Mutta vihdoin olen käsittänyt, että on vain yksi minä, ja sitä pitää vaalia. I love me!

Kuohkean muhkea keksitaikinapiirakka; Definitely Delicious Cookie Dough Pie

15. Ei negatiivista puhetta itsestä. Tämä juontuu suoraan edellisestä kohdasta. Itse asiassa tämä on Jeanetten periaate ja neuvo. Älä koskaan puhu itsestäsi väheksyen. Negatiivisuus tuottaa negatiivisuutta ja positiivisuus positiivisuutta. Olen tajunnut tämän, mutta muutos on iso, kun periaatetta myös soveltaa elämässään.

16. Carpe diem. Olen aina ollut kova suunnittelemaan, ja siinä on omat hyvät puolensa. Asiat tulee tehtyä ja hyvin. Joskus on kuitenkin hyvä mennä virran mukana ja elää hetkessä.

17. Jooga. Rakas harrastus, joka on kaikkein rakkain nyt. Olen oppinut pysähtymään.

18. Meikit roskikseen. Ehkei sentään, mutta ne kerrat, kun olen meikannut tämän vuoden aikana ovat laskettavissa kahden käden sormin. Miksen voisi olla kaunis ilmankin? Enää minun ei tarvitse piiloutua paksun maskin taakse.

19. Haaveilu. Tämä vain vahvistuu iän myötä. Haaveet vain muuttuvat konkreettisemmiksi ja realistisemmiksi.

20. Voin syödä maapähkinä-suklaahippupaloja aamupalaksi ja päivälliseksi sopii vaikka kuohkean muhkea keksitaikinapiirakka!

21. Omat taidot huipussaan. Älykkyys lienee tylsistynyt 27 vuoden lakipisteestään, mutta omat taidot sen sijaan ovat huipputasolla. Omassa tekemisessä on varmuutta, luottamusta ja ylpeyttä.

Kuohkean muhkea keksitaikinapiirakka; Definitely Delicious Cookie Dough Pie

22. Rakkaus. Se vain syvenee vuosien kuluessa. Rakastan perhettäni, elämää, hyvää musiikkia, auringonpaistetta. Näinä pandemian kurittamina kuukausina ymmärrys läheisten ja pienten asioiden tärkeydestä on kirkastunut.

23. Puoliensa pitäminen. En ole koskaan pitänyt ristiriita- tai konfliktitilanteista, ja usein olen mieluummin vastannut ”joo”, kun olisin halunnut sanoa ”ei”. Nyt 40-vuotiaana uskallan ja osaan viimein myös kieltäytyä, olla eri mieltä asioista ja pitää puoliani.

24. Eletty elämä. Elämänkokemus on hieno asia. Se, mitä olen 40-vuotiaaksi mennessä jo ehtinyt kokea ja tehdä, on melkoinen kokoelma ihania, kamalia, villejä ja rohkeita juttuja.

25. Tärkeät paikat. Muistelen usein paikkoja, joissa olen viettänyt aikaa ja jotka ovat tavalla tai toisella muokanneet minua ja elämäni suuntaa. Varsinkin musiikkia kuunnellessa tulee melkein aina mieleen tilanteita, joista minulla on aikaan ja paikkaan sitova kuva mielessäni. Tällaisia paikkoja ovat vaikkapa lapsuudenkodin piha, Westwood High School Arizonan osavaltiossa, Alnön saarelle johtava silta lähellä Sundsvallin kaupunkia Ruotsissa ja Vaasan keskussairaalan synnytysosasto.

26. Erakkomaisuus. Ikääntymisen myötä saa tehdä enemmän valintoja siitä, missä ja kenen kanssa haluaa olla. Minulla on taipumus viihtyä yksin, ja siksi myös vietän paljon aikaa yksikseni. Eikä minulla ole paineita selitellä, miksi näin.

27. Näin on ihan hyvä. Hullu olen mutten suuruudenhullu. Se jäi 2000-luvulle, jolloin ajattelin tekeväni elämässäni yhtä ja toista. Sen sijaan nyt ajattelen, ettei elämä pienessä Vaasassa ole yhtään hullumpaa.

28. Musiikki. Rakastan musiikkia. Näin on ollut niin kauan kuin muistan. Laulan, vaikkei ääneni ollutkaan se kuoron helein. Musiikki on ja pysyy, ja usein mietin sitä valtavaa hyvien kappaleiden kirjastoa, joka minulle on fyysisesti ja virtuaalisesti elämäni aikana kertynyt. Juuri nyt iPhonessani soi Carly Pearcen tämänvuotinen albumi ja kappale ”Dashboard Jesus”.

Keksipiirakkapala lautasella; Slice of cookie dough pie on a plate

29. Tanssiminen. Tämä on minun ja kahden tyttäreni suosikkipuuhaa. Viritämme Flip 4:ään soimaan lempikappaleemme (sekoitus Taylor Swiftiä, Robinia, Pinkiä ja Bomfunk MC’siä) ja työnnämme tuolit syrjään. Parasta juuri nyt!

30. 40 = 30 + 10.

31. Luova tauko, sillä taidan käydä hakemassa vielä lisää keksitaikinapiirakkaa. Minussa on se vika, ettei minulle tule makean syömisestä huono olo sitten millään. Kun pikkusisareni oksensi jouluna kaikesta herkuttelusta, minä jatkoin popsimista.

32. Kehon muokkaaminen. Olen lukenut tuon Kauneus ja Terveys -lehden artikkelin lisäksi monesta muustakin tuutista, miten nainen alkaa nelikymppisenä olla rupsahtanut. Tarjolla on liuta neuvoja alaspäin valahtaneiden kehonosien takaisin paikoilleen kursimiseksi. Venynyt iho on asia erikseen (kaksi lasta saaneena tiedän kyllä), mutta 40-vuotiaana kehoa pystyy muokkaamaan tehokkaasti eikä sen todellakaan tarvitse valahtaa tai tuntua toivottomalta tapaukselta (tämänkin minä tiedän). Lihasta on helppo rakentaa oikeilla (ei naistenlehtien!) neuvoilla.

33. Six pack. Ei olutta vaan vatsalihasta. Syö paljon maukkaita vegaanisia jälkiruokia ja treenaa kovaa, ne kuuluvat minun elämänneuvoihini.

34. Rauhoittuminen. Tähän tiivistyy monta aikaisempaa kohtaa. Olen tyytyväinen elämääni tässä ja tällaisena. Sen parasta antia on kaksi rakasta tytärtä, mieheni, vanhempani ja sisareni ja hänen perheensä.

35. Omille heikkouksille nauraminen. Tämä on ollut vaikeaa, ja minun on pakko myöntää, että edelleenkin minua välillä ärsyttää, kun joku huomauttaa minulle esimerkiksi liiasta suunnittelusta tai lähtöhitaudestani. Mutta olen sentään vähän oppinut nauramaan itselleni.

Kuohkean muhkea keksitaikinapiirakka; Definitely Delicious Cookie Dough Pie

36. Häviämään oppiminen. Tämä on tullut lasten myötä. He saavat voittaa minut juoksukilpailuissa ja korttipeleissä. Voin hyvin olla hyvä kolmonen.

37. Anteeksi antaminen. Ehdottomuus on väistynyt omalla kohdalla, mutta yhtä lailla voin olla kiltti ja ymmärtäväinen muita kohtaan. Kaikki tekevät virheitä. Voin laske sataan, antaa kiukun ja pettymyksen sulaa ja antaa anteeksi.

38. Olla yhtä vanha kuin Venus Williams, Christina Aguilera, Macaulay Culkin ja Jessica Simpson.

39. Juhlia tänä vuonna myös kymmentä vuotta kasvissyöjänä ja kahta vegaanina.

40. Tänään myös Keksitaikinavegaanin Instagram-tili täyttää vuoden. Perustin sen nimittäin viime vuonna syntymäpäivänäni. Blogi sen sijaan ehti vuoden ikään jo aiemmin marraskuussa.

Keksitaikina- tai muuta piirakkaa

Jos kuohkean muhkea keksitaikinapiirakka on/oli sinun juttusi, juhlan makua on näissäkin:

  • Kuorrutettu keksikakku – Tämä makunautinto on takuulla taikinafanin makuun! Se on kuin kakku on kuin jumbokokoinen suklaahippukeksi suklaalla reilusti kuorrutettuna.
  • Klassinen omenapiirakka – Omenasesonki on auttamatta ohi, mutta hae kaupasta kasa kesän satoa ja tekaise tämä suloisen kirpakka piirakka.
  • Sitkeät suklaahippukeksit – Äläkä unohda näitä amerikkalaisia klassikkokeksejä. Ohjeellani ne on helppo saada onnistumaan. Ja sopivasti kuivahtaneita niitäkin voisi käyttää piirakkapohjan tekoon.

Mutta nyt: onnellista syntymäpäivää minulle, ja nautinnollisia herkkuhetkiä sinulle! <3

Toivottaa,

Keksitaikinavegaani-Susanna


Maukkaista maukkain keksitaikinapiirakka; Definitely Delicious Cookie Dough Pie

Keksitaikinapiirakka

Tämä herkullisen kuohkea piirakka koostuu Lotus Biscoff -keksipohjasta, kuohkeaksi vatkatusta suklaahippukeksitaikinasta sekä tummasuklaakuorrutuksesta. Helppotekoinen ja herkullinen jälkiruoka, joka maistuu vuodenajasta, viikonpäivästä ja kellonajasta riippumatta. Tällä syntymäpäivästäkin tulee erityinen!
5 from 3 votes
Print Pin Rate
Course: Dessert, Snack
Cuisine: American, Vegan
Keyword: amerikkalainen, cookie dough, cookiekakku, fariinisokeri, gluteeniton jauhoseos, helppo vegaaninen resepti, herkkupiirakka, jälkiruoka, jälkiruokaresepti, juustokakkupohja, kakku, keksipohja, keksitaikina, kerrospiirakka, laktoositon, laktoositon margariini, lotus biscoff, lotus-keksi, maidoton, parhaat vegaaniset reseptit, piirakkaresepti, suklaahippu, suklaahiput, suklaakerros, suklaakuorrutus, syntymäpäiväpiiras, syötävä keksitaikina, tummasuklaahippu, vegaani, vegaaninen, vegaaninen jälkiruoka, vegaaninen keksitaikina, vegaaninen piirakka, vegaaninen vispikerma, vehnäjauho
Prep Time: 40 minutes
Cook Time: 15 minutes
Total Time: 55 minutes
Servings: 12 palaa
Calories: 245kcal
Author: Susanna

Equipment

  • Sähkövatkain

Ingredients

Keksipohja

  • 180 g Lotus Biscoff -keksejä murennettuna
  • 75 g laktoositonta margariinia Sunnuntai tai Pirkka

Suklaakerros

Instructions

Keksipohja

  • Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele 24 cm:n piirakkavuoka kevyesti paistosprayllä. Murenna Lotus Biscoff -keksit muovipussissa kaulimella tai tehosekoittimessa.
  • Sulata laktoositon margariini pienessä kattilassa. Siirrä sivuun lämmöstä. Kaada keksinmurut kattilaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada seos vuokaan ja painele pohjaan ja reunoille. Paista uunin alatasossa n. 5 minuuttia. Anna jäähtyä täysin.

Keksitaikinatäyte

  • Valmiste annos syötävää suklaahippukeksitaikinaa erillisen ohjeen mukaan, mutta älä sekoita tummasuklaahippuja taikinaan.
  • Lisää taikinaan puoli tölkillistä (n. 1 ¼ dl) iMat Visp -vegaanista vispikermaa. Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi. Kääntele lopuksi tummasuklaahiput keksitaikinatäytteeseen. Levitä keksitaikinatäyte jäähtyneen piirakkapohjan päälle ja laita se pakastimeen 15 minuutiksi asettumaan.

Suklaakerros

  • Laita tummasuklaahiput pieneen kattilaan ja sulata ne matalalla lämmöllä. Sekoita sukaata sulatuksen aikana, jottei se pala pohjaan. Kun suklaa on sulanut täysin, siirrä kattila sivuun liedeltä ja sekoita mantelijuoma siihen. Mantelijuoma sakeuttaa suklaan kuorrutteen omaiseksi. Levitä suklaa nuolijalla tasaiseksi kerrokseksi keksitaikinakerroksen päälle. Toimi melko nopeasti, ennen kuin kuorrute jähmettyy liikaa. Halutessasi voit ripotella päälle koristeeksi strösseliä, kookoslastuja, pakastekuivattuja marjoja, sormisuolaa tai lisää suklaahippuja. Laita piirakkavuoka pakastimeen 20–30 minuutiksi, jotta suklaakerros kovettuu.
  • Piiras on nyt herkutteluvalmis! Se säilyy jääkaapissa erinomaisesti, jopa kaksi viikkoa.

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 245kcal | Carbohydrates: 19g | Protein: 3g | Fat: 18g | Saturated Fat: 7g | Cholesterol: 4mg | Sodium: 124mg | Potassium: 164mg | Fiber: 3g | Sugar: 7g | Vitamin A: 21IU | Calcium: 20mg | Iron: 3mg
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Yksi vastaus artikkeliin “Kuohkean muhkea keksitaikinapiirakka”

  1. 2 stars
    Tämän reseptin kanssa valitettavasti mikään ei onnistunut 😔 Ihan lyhyesti selostettuna, keksipohja oli ehkä liian rasvainen ja sitä oli liikaa suhteessa täytteeseen. Toisena, täyte ei pysynyt millään kasassa ja sen maku peittyi pohjan ja kuorrutteen vahvojen makujen alle. Koko piirakka oli löysää ja sitä ei saanut lautaselle kokonaisena. Tumma suklaa paloi kattilassa melkeinpä heti pohjaan ja mantelimaitoa lisätessä suklaa paakkuuntui aivan totaalisesti ja sen sai levitettyä vain murusina piirakan päälle. Kahvin rinnalla sai piirakan syötyä perheen voimin, mutta toiste en lähtisi yrittämään. Kiinnostavat elementit kuitenkin ja kokeilun arvoinen! Keksitaikinaresepti oli oikein toimiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating