Maapähkinäinen piparkakkutaikina

[vegaaninen, viljaton, gluteeniton, palmuöljytön]

Silloin tällöin käytän edelleen yläasteaikaista kotitalouskirjaani, joka on painettu suunnilleen vuonna 1992. Alkuperäinen teos tosin taitaa olla 70-luvulta peräisin, eikä sitä kyllä voi kuvituksen värimaailmasta olla huomaamatta. Oli miten oli, kirjassa on erittäin hyviä ja toimivia perusreseptejä. Yksi tällainen on piparkakkuresepti. Olen käyttänyt sitä poikkeuksetta joka vuosi seitsemännen luokan jälkeenkin. Tänä vuonna päätin veganisoida piparireseptin mutta niin, että voisin välttää kaiken ylimääräisen, kuten teollisten margariinien, käytön ja että perinteiseen tulisi jokin tuulahdus uutta. Koska rakastan maapähkinävoita, maapähkinäinen piparkakkutaikina kuulosti houkuttelevalta.

Vegaaniset piparit maistuvat pähkinäisinä

Pysyttelen reseptissäni melko uskollisena alkuperäisen ohjeen mittasuhteille. Raaka-ainemuutokset tosin vaikuttavat myös muiden käytettävien ainesten määriin. Ohjeella tulee valmiita pipareita suunnilleen 40 kappaletta – 30, jos teet niistä mukavan paksuja, niin kuin minulla on tapana.

Voin tai margariinin olen korvannut reseptissä kookosöljyllä ja maapähkinävoilla. Samalla riittää hieman pienempi määrä jauhoja, koska myös maapähkinävoi antaa taikinalle sitkoa. Tämän voikombon vuoksi maapähkinäinen piparkakkutaikina kaipaa lorauksen kaura- tai muuta kasvipohjaista juomaa. Muuten paistetuista pipareista tulee liian kovia. Jos aiot skipata paistovaiheen ja nauttia piparit taikinamuodossa, pärjäät kaurajuomaa ilmankin.

Maapähkinäinen vegaaninen piparkakku

Kookosöljyä käytettäessä kannattaa muistaa se, että se pehmenee huoneenlämmössä suhteellisen nopeasti. Taikina kannattaa siis leipoa ja paistaa jääkaapista ottamisen jälkeen melko nopeasti. Jos teet kerralla isomman erän, säilytä jäljellä olevaa taikinaa kylmässä.

Maapähkinäinen piparkakkutaikina ei kananmunaa kaipaa

Tavallisen sokerin sijaan käytän kookossokeria, joka sopii mielestäni pipareiden makumaailmaan erinomaisesti. Kananmunan virkaa taas toimittaa ”pellavarouhemuna”. Pellavarouhe muodostaa turvotessaan kananmunamaisen tahmeaa limaa, joka pitää taikinan kasassa.

Pellavarouhemuna valmistuu näin: Laita kuppiin 1 rkl pellavarouhetta ja kaada päälle 3 rkl kuumaa vettä. Sekoita ja anna tekeytyä pari minuuttia. Tämä määrä vastaa yhtä kananmunaa. Pellavarouheesta tehtyä kananmunankorvike soveltuu parhaiten juuri leivonnaisiin ja pannukakkuihin. Sen maku on neutraali eikä tunnu lopputuloksessa mitenkään häiritsevänä.

Maapähkinäiset vegaaniset piparkakut

Maapähkinäinen piparkakkutaikina onnistuu toki vehnäjauhoista, mutta gluteenittomana ne kannattaa tehdä Myllärin gluteenittomasta vaaleasta jauhoseoksesta. Koska tämä jauho on hieman rouheampaa, valmiista taikinasta tai pipareista ei tulee sileitä vaan hieman suussa rouskuvia. Tämän sivun kuvista näkyy hyvin, mitä tarkoitan.

Mielestäni vegaaniset piparit ovat omintakeisin kauniita näin. Olen käyttänyt reseptissä sekä vehnä- että gluteenittomia jauhoja, ja jälkimmäisen eduksi voi lukea myös sen, että taikina tuntuu vähemmän rasvaiselta ja on kaulittaessa käsiteltävämpää.

Maustevalinnoissa perinteet pysyvät

Reseptissä käytetään perinteisiä joulumausteita: kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja pomeranssinkuorta. Amerikkalaisleipomusten ystävä voi lisätä vielä puolikkaan teelusikallisen vaniljajauhetta tai puoli ruokalusikallista vaniljasokeria. Vanilja korostaa kivasti muiden mausteiden makuja ja lisää makeaa vaikutelmaa.

Vegaaninen pipari

Tätä kirjoittaessa ulkona on harmaata, lämpötila on plusasteiden puolella ja vettäkin taitaa sataa. Tunnelma ei ole erityisen jouluinen, ainakaan vielä. Itselleni piparien leipominen antaa kuitenkin väistämättä jouluisen fiiliksen. Koti täyttyy mausteiden tutusta, valloittavasta tuoksusta. Vaikka muuten voisin syödä (tytärteni innokkaalla avustuksella) taikinan sellaisenaan, jo pelkän tuoksun takia laitan muutaman pellillisen uuniinkin. (Kunhan vain en unohda niitä sinne muuta touhutessani, sillä myös vegaaniset piparit palavat herkästi.)

Piparkakun tuoksuista joulukuuta sinulle toivoo Keksitaikinavegaani.


Vegaaninen piparkakkusydän

Piparkakkutaikina

Vegaaninen ja gluteeniton vaihtoehto perinteisille pipareille. Näissä piparkakuissa ei ole voita, kananmunaa eikä vehnää, mutta maku on tutun jouluinen.
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Dessert
Cuisine: Finnish, Vegan
Keyword: gluteeniton, herkku, herkullinen, jälkiruoka, jouluherkku, kananmunaton, keksitaikina, laktoositon, maidoton, perinteinen, pipari, piparkakku, vegaani, vegaaninen, vehnätön, viljaton
Prep Time: 8 hours
Cook Time: 5 minutes
Total Time: 8 hours 5 minutes
Servings: 40 annosta
Author: Susanna

Ingredients

  • ¾ dl tummaa siirappia
  • 1 dl kookossokeria tai hienoa sokeria
  • ¾ dl kookosöljyä
  • ¾ dl maapähkinävoita
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl pomeranssinkuorta
  • 1 "pellavarouhemuna" valmistusohje tekstissä yllä
  • 2 – 3 rkl kaurajuomaa
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 3 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta

Instructions

  • Mittaa tarpeeksi suureen kattilaan siirappi, sokeri, kookosöljy, maapähkinävoi ja mausteet. Kiehauta ne puuhaarukalla sekoittaen. Varo polttamasta maapähkinävoita pohjaan.
  • Vatkaa haakeaksi ja lisää sen jälkeen pellavarouhemuna ja kaurajuoma.
  • Lisää jauhot, joihin on sekoitettu ruokasooda.
  • Kääri taikina tuorekelmuun litteäksi paketiksi ja laita se jääkaappiin.
  • Leivo seuraavana päivänä ohuita piparkakkuja. Paista 200-asteisen uunin yläosassa n. 5 minuutin ajan. Tai unohda leipominen ja paistaminen, pyörittele taikinasta palloja ja popsi sellaisenaan.
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating