Maapähkinävoi-suklaahippupalat

[vegaaninen, gluteeniton, vehnätön, palmuöljytön, ei jalostettua sokeria]

Link to blog post in English

Maapähkinävoi-suklaahippupalat yhdistävät kolme herkkusuosikkiani: maapähkinävoin, tumman suklaan ja keksitaikinamaisen koostumuksen. Täydellisen tahmaiset maapähkinävoi-suklaahippupalat ovat kasvipohjaista leivontaa parhaimmillaan! Ne ovat vegaanisia ja gluteenittomia, eikä resepti sisällä myöskään palmuöljyä eikä jalostettua sokeria.

Maapähkinävoi-suklaahippupalat; Peanut Butter and chocolate chip cubes

Keksiruuduista takaisin taikinaan

Viikko sitten leivoin suklaahippukeksiruutuja, joista pidän kovasti. Niihin tykästyy varmasti jokainen, joka pitää amerikkalaistyylisistä sitkeistä kekseistä. Keksiruudut eli cookie bars ovat cookie-leipojan oikotie keksimäiseen makunautintoon; sen sijaan, että jokaisen cookien joutuu pyörittelemään pellille erikseen, taikinan voi kaataa suoraan uunivuokaan ja leikata uunissa kypsentämisen jälkeen ruuduiksi.

Keksiruudut jäivät vaivaamaan minua. Säilytysrasian viimeistä palaa hamutessani olin ehtinyt hahmotella jonkinlaisen toimintasuunnitelman. Ensinnäkin halusin tehdä keksiruutuja, joihin ei tulisi palmuöljyä tai valkoista sokeria. Toiseksi halusin reseptistä lähtökohtaisesti gluteenittoman. Kolmantena toiveena olivat paksummat ruudut – kuutiot melkein – joissa olisi enemmän keksitaikinan kuin keksien tuntu.

Maapähkinävoi-suklaahippupalat; Peanut Butter and chocolate chip cubes

Maapähkinävoi-suklaahippupalat ovat oodi maapähkinävoille

Näihin kaikkeen kolmeen löytyi tätä reseptiä varten ratkaisu maapähkinävoista. Maapähkinävoi-suklaahippupalat eivät sisällä teollisesti valmistettua margariinia (ja siten palmuöljyä sekä epäilyttäviä lisäaineita), koska maapähkinävoi toimittaa niissä rasvan virkaa. Se tuo taikinaan myös vehnäjauhojen leivonnassa aikaansaamaa sitkoa sekä tuota kaipaamaani paiston kestävää, suuta hemmottelevaa tahmeutta.

Voin rehellisesti sanoa, että rakastan maapähkinävoita. En enää osta sitä kaupasta ollenkaan, koska tällä kulutuksella se tulee liian kalliiksi. Teen syömäni maapähkinävoin itse. Viime aikoina olen suosinut Arimexin tavanomaisia pähkinöitä, sillä ne ovat edullisia ja valikoimaan kuuluvat kuoritut maapähkinät. Maapähkinävoin valmistuksessa kannattaa suosia nimenomaan kuorittuja pähkinöitä, jottei kuorista jää valmiiseen voihin mitään ikävää sivumakua.

Maapähkinävoi-suklaahippupalat; Peanut Butter and chocolate chip cubes

Harmikseni luomulaatuisia maapähkinöitä on näillä leveyspiireillä isommissa pakkauksissa aika heikosti saatavilla. Taidanpa tehdä tilauksen KoRosta tai vastaavasta verkkokaupasta, niin pärjään edes hetken ilman täydennyskäyntiä kauppaan.

Oli miten oli, maapähkinävoin ansiosta maapähkinävoi-suklaahippupalat ovat ihanan tahmaisia, ihanan maukkaita ja ylipäätään vain niin ihania!

Kookossokeri korvaa jalostetun sokerin, jauhoseos vehnäjauhon

Jätin tästä reseptistä pois jalostetun sokerin. En käytä tässä fariini-, ruoko-, hienoa tai muutakaan kidemäistä, pitkälle jalostettua sokeria. Tilalle laitan kookossokeria, sillä pidän sen vivahteikkaasta mausta.

Mielestäni kookossokeri on erinomainen tavallisen hienon sokerin korvike. Kookossokeri maistuu pehmeältä, lämpimältä ja jotenkin pyöreältä. Sitä keitetään kookospalmun kukkien nektarista.

Myös intiaanisokeri eli muscovado sopisi tähän reseptiin. Intiaanisokeri valmistetaan puristamalla sokeriruo’osta mehu, joka kuivataan sokeriksi lämmittämällä. Kookos- ja intiaanisokeria pidetään tavallista jalostettua sokeria terveellisempinä vaihtoehtoina, koska niitä ei käsitellä keinotekoisesti, vaan niihin jää kaikki raaka-aineen vitamiinit, hivenaineet ja kivennäisaineet.

Maapähkinävoi-suklaahippupalat; Peanut Butter and chocolate chip cubes

Aidon kookos- ja intiaanisokerin erottavat kidesokereista juuri kiteet, sillä ensin mainituissa niitä ei ole. Kookossokeri on enemmänkin rakeista jauhetta, joka voi pussia avatessa jopa hieman pölähtää.

Jauhoista puheen olleen olen korvannut vehnäjauhot gluteenittomilla jauhoilla. Suosin jälleen Myllärin gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta. Se antaa taikinaan enemmän sitkeyttä ja mehevää pehmeyttä kuin esimerkiksi manteli- tai kaurajauho, joita kumpaakin käytetään vegaanisessa leivonnassa paljon. Kaurajauho voisi tässä reseptissä toimiakin, mutta sen sijaan mantelijauhoa en ehkä lähtisi kokeilemaan. Oman kokemukseni perusteella sanoisin, että siitä syntyy helposti turhan mureita leivonnaisia.

Maapähkinävoi-suklaahippupalat ovat parasta just nyt!

Tästä tuli vaihteeksi tällainen asiapitoisempi postaus. Hmm. Mitähän minä sitten niissä ei-niin-asiapitoisissa teksteissäni olen sanonut..? Joka tapauksessa minulla on nyt sellainen olo, että jotain piti vielä lisätä.

Ai niin: Tuplaa taikina ja paista 31 x 20 cm kokoisessa uunivuoassa. Myös paistoaika täytyy silloin lähes tuplata. Puhutaan ehkä 35 – 45 minuutista.

Maapähkinävoi-suklaahippupalat; Peanut Butter and chocolate chip cubes

Mutta muuta asiaa minulla ei juuri nyt ole, koska lautasella nököttävät maapähkinävoi-suklaahippupalat huutelevat herkuttelijalle kutsuhuutojaan. Haluan puraista ihanan ison palan tuosta herkullisesta pehmopalasta.

Laita sinäkin uuni kuumenemaan, niin pääset pian tekemään samoin ja nauttimaan näistä aivan parhaista, mehevistä tahmatököttipalasista!


Maapähkinävoi-suklaahippupalat; Peanut Butter and chocolate chip cubes

Maapähkinävoi-suklaahippupalat

Nämä suussa sulavat neliöt edustavat kasvipohjaista leivontaa parhaimmillaan. Niissä on täyteläistä, itse tehtyä maapähkinävoita, tummasuklaahippuja ja luontaisen makeaa kookossokeria. Pinnalta rapean kullanruskeita, sisältä tahmaisen suklaisia.
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Dessert
Cuisine: American, Vegan
Keyword: blondie, gluteeniton, gluteeniton jauho, gluteeniton jauhoseos, helppo, helppo vegaaninen resepti, herkku, herkullinen, jälkiruoka, kaurajuoma, keksitaikina, kookossokeri, laktoositon, maapähkinä, maapähkinävoi, maidoton, ruudut, tummasuklaa, tummasuklaahippu, välipala, vegaani, vegaaninen, vegaaninen herkku resepti
Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 25 minutes
Total Time: 35 minutes
Servings: 12
Calories: 284kcal
Author: Susanna

Ingredients

  • 2 dl kookossokeria
  • 2 dl luonnollista maapähkinävoita
  • 1 ½ dl makeuttamatonta kaurajuomaa
  • 3 ¼ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta Myllärin
  • 1 ⅔ tl leivinjauhetta
  • ¼ tl vaniljajauhetta
  • tl suolaa
  • 1 dl tummasuklaahippuja tai -paloja + 1–2 rkl päällimmäiseksi ennen uuniin laittoa

Instructions

  • Laita uuni lämpenemään 175°C. Vuoraa pieni uunivuoka (16 x 20 cm) leivinpaperilla. Levitä paperin alle loraus rypsiöljyä, niin se pysyy paremmin paikoillaan.
  • Sekoita isossa kulhossa kookossokeri, maapähkinävoi ja kaurajuoma. Sekoita pienemmässä kulhossa jauhot, leivinjauhe, vaniljajauhe ja suola. Kaada jauhoseos kosteiden ainesten sekaan ja sekoita tasaiseksi. Taikinasta tulee paksua, joten sekoittamisen loppuvaihe sujuu helpommin nuolijan kanssa. Kääntele lopuksi tummasuklaahiput tai -palat taikinaan.
  • Kaada taikina uunivuokaan ja paina se nuolijalla tai lastalla tasaiseksi. Painele päällimmäiseksi vielä muutama tummasuklaahippu. Paista uunin keskitasolla 25–30 minuuttia. Palat ovat kypsiä, kun ne ovat saaneet kauniin kullanruskean värin.
  • Anna paistoksen jäähtyä täysin. Leikkaa se sitten 12 palaan. Valmista tarjottavaksi!

Nutrition

Serving: 50g | Calories: 284kcal | Carbohydrates: 41g | Protein: 8g | Fat: 12g | Saturated Fat: 4g | Sodium: 145mg | Potassium: 167mg | Fiber: 4g | Sugar: 17g | Vitamin A: 26IU | Calcium: 75mg | Iron: 1mg
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating