Maapähkinävoilla täytetyt täydelliset browniet

[vegaaninen, haluttaessa gluteeniton]

Link to blog post in English

Kyllä: maapähkinävoi + suklaabrowniet = täydellistä! Jos et ole täällä ensi kertaa, tunnet rakkauteni suklaaseen ja maapähkinään. Ja näillä mennään taas. En kyllästy koskaan, ja toivottavasti et sinäkään, parhain lukijani. Tervetuloa takaisin! Tällaisia ovat maapähkinävoilla täytetyt täydelliset browniet.

Maapähkinällä täytetyt täydelliset browniet; Perfect Peanut Butter-stuffed brownies

Brownieiden ideana yllätyksellisyys

En oikein ole mokkapalanaisia. Älä ymmärrä väärin; pidän niistä myös ihan perinteisessä suomalaisessa muodossaan. Mutta jos valita saan, otan jotain muuta, kenties mehukkaampaa ja runsaampaa. Valitsen vaikkapa tahmeita amerikkalaisia brownieita, joissa on mieluiten joku juju.

Maapähkinävoilla täytetyt täydelliset browniet yllättävät pähkinäisen makealla keskikerroksellaan. Niissä on suolaista makeutta ja kerrassaan ihana pureskelutuntuma, joka teettää hampailla sopivasti työtä. Ne ovat kuin maapähkinävoikuppeja brownieiden olomuodossa.

Maapähkinällä täytetyt täydelliset browniet; Perfect Peanut Butter-stuffed brownies

Täydelliset maapähkinävoilla täytetyt browniet

Ne ovat todellakin täydellisiä. *röyhistää rintaansa* Jopa nöyrää eteläpohjalaista hymyilyttää tässä kohtaa.

Näiden kerrosbrownieiden koostumus on tarkalleen sellainen, kuin halusin. Suklaakuorrutuksen jähmetyttyä ne ovat vielä suussa sulavan pehmeitä. Jääkaapissa säilytettyinä ne tiivistyvät sillä seurauksella, että maku on vielä herkullisempi.

Herkulliset maapähkinävoibrowniet; Delicious Peanut Butter brownies

Aiemmissa kokeiluissani maapähkinätäyte on jäänyt liian nestemäiseksi. Joissain tapauksissa se on ollut sitä lähtökohtaisesti, jo ennen paistamista. Näin on käynyt esimerkiksi maapähkinävoi–vaahterasiirappi-yhdistelmän kohdalla. Joissain tapauksissa taas täyte on pehmittynyt uunissa liikaa, ja tästä syystä browniet ovat jääneet hieman liian raaoiksi.

Tällä kertaa maapähkinävoilla täytetyt täydelliset browniet onnistuivat täydellisesti. Ratkaisu oli riittävän iso määrä tomusokeria, joka jähmetti määpähkinävoikerroksen juuri oikeanlaiseksi.

Maukkaita mistä tahansa maapähkinävoista

Olen huomannut, että useissa amerikkalaisissa leivontablogeissa suositellaan käyttämään kaupallista maapähkinävoita tämäntyyppisissä resepteissä. En täysin allekirjoita tätä. Kaupoissa myytävillä maapähkinävoilla toki onnistuu erinomaisesti, esimerkiksi tällä melkein kaikista marketeista löytyvällä Amona-maapähkinävoilla. Se ei kuitenkaan ole ainut vaihtoehto.

Ratkaiseva tekijä ei minusta ole koostumus vaan maku. Valitse reseptiin maapähkinävoi, josta pidät eniten.

Omassa tapauksessani valinta osuu lähes poikkeuksetta kotitekoiseen maapähkinävoihin. Valmistan sen useimmiten kuorituista maapähkinöistä, jotka joko kuorin itse (siinäpä iltapuhdetta!) tai ostan valmiiksi kuorittuina. Tykkään kuitenkin ripotella mukaan kuorellisia pähkinöitä, koska niiden seurauksena valmiiseen maapähkinävoihin tulee sopivasti savuista makua.

Tärkeintä on tehdä maapähkinävoitäytteestä riittävän tymäkkää. Tämän puolestaan saavuttaa lisäämällä riittävän määrän tomusokeria. Jos siis luonnollisesta maapähkinävoista tehty täyte jää liian nestemäiseksi, sekoita siihen lisää tomusokeria, niin brownieista tulee täydellisiä!


Maapähkinällä täytetyt täydelliset browniet; Perfect Peanut Butter-stuffed brownies

Maapähkinävoilla täytetyt browniet

Suklaan ja maapähkinävoin yhdistelmä toimii aina – niin tässäkin! Mahtavan jähmeän pureskelutuntuman tarjoavat browniet ovat täynnä makeaa, runsasta makua, joka hakee vertaistaan.
5 from 1 vote
Print Pin Rate
Course: Dessert, Snack
Cuisine: American, Vegan
Keyword: Amerikan herkku, amerikkalainen, aquafaba, brownie, hienosokeri, jälkiruoka, jälkiruokaresepti, kaakaojauhe, kasvijuoma, kasvipohjainen, laktoositon, laktoositon margariini, maapähkinävoi, maidoton, mantelijauho, mantelijuoma, raakakaakao, suklaahiput, tomusokeri, tumma suklaa, tummasuklaahippu, vanilja, vanilja-aromi, vaniljauute, vegaani, vegaaniherkku, vegaanijälkiruoka, vegaaninen, vegaaninen suklaa, vehnäjauho
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 35 minutes
Total Time: 1 hour 5 minutes
Servings: 16 brownies
Calories: 403kcal
Author: Susanna

Ingredients

Brownietaikina

  • 115 g laktoositonta margariinia
  • 225 g tummaa suklaata
  • 1 ⅓ dl aquafabaa eli kikherneiden lientä
  • 2 ⅖ dl hienoasokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1 rkl vaniljasokeria
  • 2 ⅖ dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
  • dl tummaa kaakaojauhetta

Maapähkinävoitäyte

  • 2 ⅖ dl maapähkinävoita
  • 2 ⅔ dl tomusokeria
  • 2 rkl makeuttamatonta mantelijuomaa

Suklaakuorrutus

  • 250–275 g tummasuklaahippuja tai tummaa leivontasuklaata
  • 2 rkl makeuttamatonta mantelijuomaa

Instructions

  • Kytke uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vuoraa n. 20 x 20 cm:n kokoinen uunivuoka alumiinifoliolla reunojen yli saakka.
  • Valmista maapähkinävoitäyte. Annostele maapähkinävoi pieneen kulhoon, lisää muut ainekset ja sekoita. Jos täyte tuntuu liian murealta, lisää enemmän mantelijuomaa. Jos täyte on hyvin nestemäistä, lisää vielä tomusokeria. Painele täyte tasaiseksi leivinpaperilla vuorattuun, uunivuokaa hieman pienempään astiaan. Laita jääkaappiin jähmettymään.
  • Valmista browniet. Laita margariini ja tumma suklaa pieneen kattilaan ja sulata matalalla lämmöllä kokonaan nestemäiseksi. Lisää aquafaba ja sekoita tasaiseksi. Lisää sitten sokeri, vaniljasokeri ja suola. Lävistä vehnäjauhot ja kaakaojauhe lävikön läpi ja sekoita taikina puuhaarukalla tasaiseksi. Taikinasta kuuluu tulla melko paksua.
  • Kokoa browniet. Levitä puolet brownietaikinasta uunivuoan pohjalle. Ota maapähkinävoitäyte jääkaapista ja liu'uta se leivinpaperin avulla taikinan päälle. Aseta se kevyesti painelemalla tasaisesti paikoilleen. Levitä päällimmäiseksi loppu brownietaikina.
  • Paista brownieita uunin keskitasossa 35–40 minuuttia. Tarkista kypsyys uunivuoan keskikohdasta hammastikulla. Anna jäähtyä sen aikaa, kun valmistat suklaakuorrutteen.
  • Valmista suklaakuorrutus. Sulata tummasuklaa(hiput) matalalla lämmöllä pienessä kattilassa. Kun suklaa on sulanut kokonaan, siirrä kattila sivuun liedeltä. Sekoita mantelijuoma suklaaseen. Mantelijuoma jähmettää suklaata. Levitä kuorrutus välittömästi brownieiden päälle. Toimi ripeästi, jottei kuorrute ehdi jähmettyä liikaa ennen levittämistä. Tasoita kuorrute nuolijalla mieluiseksesi ja siirrä browniet pakastimeen tekeytymään 20–30 minuutiksi.
  • Ota uunivuoka pakastimesta ja leikkaa paistos 16 osaan. Browniet ovat valmiita heti herkuteltaviksi!

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 403kcal | Carbohydrates: 56g | Protein: 7g | Fat: 18g | Saturated Fat: 7g | Trans Fat: 1g | Sodium: 79mg | Potassium: 268mg | Fiber: 3g | Sugar: 38g | Vitamin A: 1IU | Calcium: 57mg | Iron: 2mg
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating