Makoisan marjaisat muffinssit

[vegaaninen, soijaton, palmuöljytön; haluttaessa gluteeniton]

Link to blog post in English

Olen marjanpoimijoiden sukua, olkoon sanaan liittyvä mielleyhtymä mikä tahansa. Minä pidän marjastamisesta ja marjojen syömisestä. Äitini viettää loppukesästä lukemattomia tunteja mustikkametsässä, hyttysten syötävänä. Isänäitini keitti Mehu-Maijalla aina aivan ihanaa viinimarjamehua oman pihansa antimista. Äidinäitini kävi itsepäisesti yksin marjametsässä pyörryttämisestä huolimatta. Tuoreista marjoista on myös todella helppo leipoa vegaanista hyvää. Makeisiin, isokokoisiin muffinsseihin marjat tuovat loppukesän kaivattua raikkautta. Makoisan marjaisat muffinssit maistuvat kaikille!

Kolmen marjan kombo

Makoisan marjaisat muffinssit voi leipoa mistä tahansa marjoista. Lähtökohtana on, että tällaiseen loppukesän herkkuun tulee tuoreita, kotimaisia marjoja, mutta kyllä muffinssit pakastemarjoistakin onnistuvat.

Meidän makoisan marjaisat muffinssit ovat kolmen marjan kombo. Niissä on 1 1/2 dl mustikoita, 1 1/2 dl vadelmia ja 1 dl punaherukoita. Käytin punaherukoita hieman muita marjoja vähemmän, jotta lopputulos olisi tarpeeksi makea.

Makoisan marjaisat muffinssit; Very berry vegan muffins

Kaikki käyttämäni marjat on poimittu itse. Venytän ’itse’-sanaa tässä sen verran, että mustikat on kerännyt äitini. Vanhempieni takapihan takaa aukeaa tiheä metsä, jonka aluskasvillisuus on loppukesästä täynnä meheviä mustikoita. Siellä riittää poimittavaa niin kauan kuin jaksaa olla hyttysten kiusattavana. Meille äitini on kiikuttanut mustikoita jo saavikaupalla.

Vadelmat ovat peräisin kotimme lähellä olevasta metsästä. Se on merenrannassa oleva hoitamaton tiheikkö, jossa oli aikoinaan kaupungin komeimmat kesähuvilat. 1960-luvulla ne purettiin uudisrakentamisen alta, mutta muistoksi on jäänyt rykelmittäin omena- ja kirsikkapuita, sekä vadelma- ja viinimarjapensaita. Jälkimmäisiä on tosin myös omalla takapihallamme. Niistä auringossa kylpenyt punaherukkapensas tuotti tänä kesänä erityisen runsaan sadon.

Makoisan marjaisat muffinssit ovat täynnä tuoretta energiaa

Muffinsseja on minusta hauska leipoa, koska lopputulos on useimmiten ilahduttavan kaunis. Muffinsseja on myös kätevä tarjota vieraille tai viedä tuliaisiksi ystäville. Jälkimmäisessä tapauksessa ne kannattaa leipoa paperivuokiin, jotta kuljettaminen onnistuu parhaiten. Käytä kuitenkin siinäkin tapauksessa muffinssipeltiä, sillä pelkissä paperivuoissa taikina leviää yleensä uunissa liikaa ja lässähtää.

Makoisan marjaisat muffinssit; Very berry vegan muffins

Se ei ole toivottavaa varsinkaan, jos pitää isoista ja näyttävistä muffinsseista. Ne ovat minun suosikkejani. Silloin ei tosiaankaan lasketa kaloreita eikä mietitä liikaa ravintosisältöjä, kun lopputuloksesta on tarkoitus saada mahdollisimman säväyttävä. Makoisan marjaisat muffinssit ovat isokokoisina erityisen kauniita marjojen syvien värien ansiosta.

Tällä reseptillä syntyy siis isoja, niin sanottuja ”bakery-style”-muffinsseja. Kuvissa näkyvät makoisan marjaisat muffinssit olen tehnyt ilman paperivuokia, jolloin muffinsseista tulee reunoiltaan kauniin sileitä. Yleisesti ottaen bakery-style-muffinssien ajatuksena on, että taikina turpoaa uunissa reilusti vuoan yläreunan yli. Sotkun välttämiseksi uuniin kannattaakin sujauttaa leivinpaperi ritilän ja muffinssivuoan väliin.

Makoisan marjaisat muffinssit; Very berry vegan muffins

Alla olevalla reseptillä teet 12 kohtalaisen isoa muffinssia. Jos haluat tehdä niistä vielä isompia, jätä muffinssipellin yksi rivi tyhjäksi ja jaa taikina pellin yhdeksään koloon. Voit myös käyttää koko taikinamäärälle kuuden kolon jumbomuffinssipeltiä. Jos taas tällä kertaa pienempi muffinssi riittäisi tyydyttämään makeanhimon, valmista 1/2–2/3 taikinaa ja täytä noin 2/3 muffinssikolojen korkeudesta.

Miten makoisan marjaisat muffinssit tehdään

Todella helposti! Ensin valmistellaan muffinssipelti joko voitelemalla se kevyesti tai asettelemalle siihen paperivuoat. Sen jälkeen kuivat aineet sekoitetaan isossa kulhossa. Kookosöljy sulatetaan pienessä kattilassa, ja siihen lisätään loput ainekset marjoja lukuunottamatta. Nestemäinen seos kaadetaan jauhoseoksen joukkoon, taikinaa sekoitetaan vain välttämätön määrä ja lopuksi mukaan käännellään marjat.

Oleellisinta muffinssien valmistamisessa on, että taikina sekoitetaan vain suurin piirtein valmiiksi. Se saa – ja sen pitää – jäädä epätasaiseksi ja muhkuraiseksi. Tärkeintä on saada isoimmat jauhoklöntit hajoamaan. Mitä vähemmän sekoitat taikinaa, sitä ilmavampia ja kuohkeampia valmiista leivonnaisista tulee!

Muffinssipellin kolot täytetään yläreunaan saakka. Taikina turpoaa uunissa melko paljon, mutta ainakin minulla se säilytti hyvin muotonsa. Oikeastaan se olisi saanut turvota jopa enemmän, niin muffinssien yläreunaan olisi muodostunut tyylikäs ”hattu”.

Makoisan marjaisat muffinssit; Very berry vegan muffins

Ennen paistamista makoisan marjaisat muffinssit voi vielä koristella jäljelle jääneillä marjoilla. Niin niistä tulee vielä mehevämpiä ja kauniimpia. Isoja muffinsseja kannattaa paistaa hetken hieman korkeammassa paistolämpötilassa, joka on uunista riippuen 210–220 astetta. Sen jälkeen lämpötila tiputetaan (muffinssien ollessa uunissa) 175 asteeseen ja muffinsseja paistetaan vielä n. 25 minuuttia. Muffinssit ovat valmiita, kun niiden pinta on kauniin ruskea ja hieman halkeillut ja kun keskelle pistettyyn hammastikkuun ei jää kiinni taikinaa.

Makoisan marjaisat muffinssit saavat seuraa näistä

Maapähkinävoitäytteiset suklaamuffinssit – Nämä ylellisenmakuiset jälkiruokamuffinssit ovat yhtä pehmeitä ja tahmaisia kuin herkullisimmat browniet.

Terveelliset banaani-porkkanamuffinssit – Kevyempi vaihtoehto, josta tuli meillä koko perheen picnicsuosikki!

Vegaanisella Nutellalla täytetyt keksitaikinamuffinssit – En tiedä, kaipaavatko nämä sen kummempia selityksiä. Nämä kielen mennessään vievät muffinssit pursuavat sitkeiden keksien ja tummasuklaisen hasselpähkinälevitteen parhaita makuja!


Makoisan marjaisat muffinssit; Very berry muffins

Makoisan marjaisat muffinssit

Tässä raikkaassa reseptissä fariinisokerin ylellinen makeus ja marjojen kirpakka tuoreus yhdistyvät ihanan kuohkeiksi ja kookkaiksi muffinsseiksi. Resepti on erinomaisen helppo, ja loppukesän makuja pursuavat marjamuffinssit maistuvat kaikille.
5 from 1 vote
Print Pin Rate
Course: Breakfast, Dessert, Snack
Cuisine: American, Vegan
Keyword: aamupala, aquafaba, auringonkukkaöljy, fariinisokeri, helpot muffinssit, helppo vegaaninen resepti, jälkiruoka, kaneli, kasvijuoma, kookosöljy, laktoositon, leivinjauhe, maidoton, marjamuffini, marjat, mustikka, palmuöljytön, punaherukka, ruokasooda, soijaton, suola, vadelmakakku, vegaani, vegaaninen, vegaaninen jälkiruoka, vehnäjauho
Prep Time: 20 minutes
Cook Time: 35 minutes
Total Time: 55 minutes
Servings: 12
Calories: 408kcal
Author: Susanna

Ingredients

  • 8 dl vehnäjauhoa tai gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
  • 2 ½ tl leivinjauhetta
  • ½ tl ruokasoodaa
  • ½ tl kanelia
  • ½ tl suolaa
  • dl kookosöljyä
  • 80 ml auringonkukkaöljyä
  • 6 rkl aquafabaa eli kikherneiden lientä
  • 1 ⅕ dl fariinisokeria
  • 3 ⅕ dl kookos-, manteli- tai kaurajuomaa
  • 4 dl mustikoita, punaherukoita ja vadelmia

Instructions

  • Kytke uuni kuumenemaan 210 asteeseen. Voitele 12 muffinssin vuoka kevyesti vegaanisella margariinilla tai kasviöljyllä. Halutessasi voit myös käyttää paperivuokia.
  • Mittaa isoon kulhoon jauhot, leivinjauhe, ruokasooda, kaneli ja suola. Sekoita hyvin.
  • Sulata kookosöljy pienessä kattilassa matalalla lämmöllä. Siirrä sivuun liedeltä. Lisää auringonkukkaöljy, aquafaba ja fariinisokeri ja sekoita tasaiseksi. Lisää kasvijuoma ja sekoita hyvin.
  • Kaada nestemäinen seos jauhojen joukkoon. Sekoita vain sen verran kuin on pakko, jotta muffinsseista tulee kuohkeita. Lisää lopuksi marjat taikinaan ja kääntele tasaiseksi.
  • Lusikoi taikina muffinssivuokaan. Täytä kolot yläreunaan asti. Paista muffinsseja ensin 5 minuuttia 210 asteessa. Alenna sitten lämpötila 175 asteeseen ja jatka paistamista 23–28 minuutin ajan. Tarkista kypsyys pistämällä hammastikku keskelle muffinssia.
  • Anna jäähtyä 15 minuuttia ennen tarjoamista. Muffinssit säilyvät jääkaapissa viikon tai pakastettuna jopa kuukausia. Huoneenlämpöönkin ne voi jättää muutamaksi päiväksi.

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 408kcal | Carbohydrates: 65g | Protein: 7g | Fat: 13g | Saturated Fat: 6g | Sodium: 89mg | Potassium: 103mg | Fiber: 3g | Sugar: 13g | Vitamin A: 15IU | Vitamin C: 1mg | Calcium: 65mg | Iron: 3mg
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating