Keksitaikinavegaani

Paras itse tehty maapähkinävoi

[vegaaninen, viljaton, gluteeniton, sokeriton, soijaton, palmuöljytön]

Nyt se on täydellistä! Maapähkinävoi siis. Tavoitteena oli vaatimattomasti paras itse tehty maapähkinävoi, ja sellaista syntyikin. Aiemmin aiheesta julkaisemani reseptit olivat jättäneet jotakin hampaankoloon – pähkinänpalasia ehkä! Suolapähkinöistä tehty viiden minuutin maapähkinävoi on superhyvää leivällä, mutta turhankin suolaista makeaan leivontaan. Uunipaahdetuista maapähkinöistä tehty voi jää helposti kuivahkoksi ja kuorten takia hieman kitkerän makuiseksi. Nämä kaksi reseptiä toimivat kuitenkin hyvinä välietappeina matkalla tähän kolmanteen maapähkinävoireseptiin.

Miksi tämä maapähkinävoiresepti on paras

Siihen on kolme syytä:

 1. Poistan uunissa paahdetuista maapähkinöistä kuoret. Annan niiden tietysti ensin jäähtyä sen verran, etten polta näppejäni. Aiemmassa maapähkinävoireseptissäni käytin paahdetut pähkinät sellaisenaan, ja lopputuloksesta tuli hieman kitkerää. Samanmakuista, miltä raakana syötävät maapähkinät maistuvat: kuori tekee mieli sylkäistä ulos suupielestä, jotta pääsee itse asiaan. Pähkinöiden kuoriminen tuntuu varmasti työläältä ja aikaa vievältä, mutta se kannattaa, sillä valmiin kotitekoisen maapähkinävoin maussa ero on merkittävä. Jos kuitenkin haluat, että maapähkinävoista tulee kauniin, hieman tummemman ruskean väristä, jätä osa pähkinöistä kuorimatta. Samalla kuoriminen sujuu vähän nopeammin!
 2. Tämä maapähkinävoiresepti sisältää sokereiden ja siirappien sijaan SteviaSweetiä. Mielestäni maapähkinävoin kuuluu olla makeaa, myös leivän päälle voideltuna. Kuorimisen lisäksi makeuttaminen on toinen hyvä keino poistaa mausta kitkeryyttä. Aiemmin lorautin maapähkinävoihin vaahtera- tai agavesiirappia, mutta jotenkin niiden aikaansaama maku ei vakuuttanut. Vaihtoehtoisesti saatoin laittaa voihin pari ruokalusikallista kookos- tai intiaanisokeria, mutta ne sisältävät tietysti turhaa energiaa, puhumattakaan sokerin muista haitoista. Niinpä päätin kokeilla jotakin muuta ja päädyin SteviaSweetiin. Se steviakasvin lehdistä uutettua stevioliglykosidi-makeutusainetta, joka on kaloritonta ja kasviperäistä.
 3. Lisään maapähkinävoihin öljyä. Aikaisemmin olen härkäpäisesti ajatellut, että teen maapähkinävoita kotona ilman ylimääräisen öljyn lisäämistä. Nyt olen luovuttanut. Vaikka minulla on käytössäni todella tehokas tehosekoitin, maapähkinävoi jää helposti liian karheaksi ja kuivaksi. Sellaisena sitä on epäkäytännöllistä levittää leivälle tai sekoittaa taikinoihin. Niinpä tässä reseptissä voihin lisätään loppuvaiheessa yksi tai kaksi ruokalusikallista jotakin kasvipohjaista öljyä. Maapähkinäöljy olisi tietysti ihanteellista syventämään voin makua, mutta se on todella arvokasta. Litrahinta pyörii jossakin yli 40 euron hujakoilla! Niinpä ainakin minun itse tehtyyn maapähkinävoihin kelpaa rypsi-, rapsi- tai jokin muu neutraalinmakuinen kasviöljy. Öljyä valitessa voi muuten miettiä sen väriä, sillä jos haluat valmiille tuotoksellesi maapähkinävoille tyypillisen kullanruskean värin, valitse jokin tummemman ruskea öljy. Pellavansiemenöljy saattaisi toimia kivasti.

Miten teet superlatiivin arvoista maapähkinävoita

Kuten yllä kirjoitetusta voi päätellä, maapähkinävoireseptin hiomiseen on kulunut paljon aikaa, hikeä ja ehkä jokunen kyynelkin. Minä olen tehnyt taustatyön, ja nyt on aika päästä poimimaan hedelmät. Siitä sinä pääset osalliseksi.

Paras itse tehty maapähkinävoi

Paras itse tehty maapähkinävoi syntyy, kun seuraat reseptin ohjeita tarkkaan. Tee maapähkinävoita riittävän isosta raaka-ainemäärästä, jotta tehosekoittimen terät ylettyvät pyörittämään seosta. Määrä näyttää aluksi paljolta, mutta kun siitä alkaa muodostua voita, se on kutistunut alkuperäisestä tilavuudesta noin puoleen. Suosittelen, että laitat uuniin paahtumaan noin puoli kiloa maapähkinöitä. Ne saa leviteltyä uunipellille juuri sopivasti.

Paahtamisen ja jäähtymisen jälkeen pähkinät siis kuoritaan. Älä skippaa tätä valmistusvaihetta. Sen jälkeen maapähkinät laitetaan tehosekoittimeen ja rouhitaan karkeaksi rouheeksi.

Vasta sitten päästään asian ytimeen. Sekoita rouhittuja pähkinöitä ja myöhemmin tahnaa minuutin jaksoissa yhteensä kolme minuuttia. Puhdista sekoituskannun seinämät taukojen aikana huolellisesti niin, että työnnät nuolijalla seinämille nousseet murut ja roiskeet takaisin pähkinätahnan sekaan. Lisää suola, makeutusaine ja öljy vasta näiden kolmen minuutin jälkeen. Sillä tavalla lisättävät ainekset sekoittuvat varmuudella maapähkinävoihin, ja mausta tulee ihan paras.

Lopuksi maapähkinävoita kannattaa sekoittaa täydellä vauhdilla vielä noin parin minuutin ajan, jotta siitä tulee mahdollisimman sileää, pehmeää ja ilmavaa. Se saa näyttää jonkin verran nestemäiseltä ja öljyiseltä, niin että se valuu lusikasta ravistelematta ja kaatuu kannusta säilytysastiaan.

Tässä vaiheessa huomaat varmasti myös, että paras itse tehty maapähkinävoi ei näytä ihan samalta kuin kaupoista ostetut vastineet. Se on väriltään vaaleampaa. Tämä johtunee kaupallisissa valmisteissa käytettävien öljyjen väristä, pähkinöiden kuorten päätymisestä valmiiseen voihin sekä pitkästä säilytysajasta. Kullanvaaleassa värissä ei siis ole mitään pahaa, vaan se on vain merkki ihanan tuoreesta, kotitekoisesta maapähkinävoista.

Paras itse tehty maapähkinävoi on kuohkeaa ja kermaista

Tällä reseptillä syntyy kuohkeaa, koostumukseltaan kuohukermamaisen kevyttä maapähkinävoita. Lusikassa se tuntuu melko notkealta, ehkä vähän juoksevaltakin. Sellaista paras itse tehty maapähkinävoi mielestäni on.

Paras itse tehty maapähkinävoi

Sellainen kotitekoinen maapähkinävoi soveltuu erinomaisesti leivontaan, muttei se paahtoleivältäkään pois valahda. Kokeile omaa tuotostasi rouskuviin voisormipatukoihin ja valloittaviin maapähkinävoikuppeihin.

Kotona tehty maapähkinävoi kannattaa säilöä alusta asti jääkaappiin säilyvyysajan maksimoimiseksi. Ilmatiiviissä lasipurkissa se säilyy hyvänä useita viikkoja, jopa kuukauden.

Paras itse tehty maapähkinävoi on parasta siksi, että se maistuu mahtavan maukkaalta ja saa nauttia omien kättensä jäljestä sekä siksi, että valmis voi säilyttää pehmeän koostumuksensa myös kylmässä. Sitä ei tarvitse erikseen sekoitella ennen käyttöä.

Itse tehty maapähkinävoi on vain niin parasta!


Paras maapähkinävoi

Tee itse ihan parasta maapähkinävoita kotona. Minä olen tehnyt taustatyön, sinä saat poimia hedelmät. Näillä ohjeilla et voi epäonnistua!
0 from 0 votes
Print Rate
Course: Breakfast, Dessert, Side Dish, Snack
Cuisine: American, Vegan
Keyword: gluteeniton, helppo, herkku, laktoositon, leivälle, maapähkinä, maapähkinävoi, maidoton, makea, palmuöljytön, peanut butter, peanuts, perusraaka-aine, raaka-aine, rypsiöljy, soijaton, sokeriton, Stevia, sugarfree, suolainen, superruoka, terveellinen, vegaani, vegaaninen, viljaton, voileipä
Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 10 minutes
Total Time: 20 minutes
Servings: 4 dl
Author: Susanna

Equipment

 • Tehosekoitin tai blender

Ingredients

 • 500 g raakoja maapähkinöitä
 • 1 – 2 rkl rypsiöljyä tai muuta neutraalinmakuista kasviöljyä
 • ½ tl suolaa
 • ½ – 1 rkl SteviaSweetiä tai muuta makeutusainetta

Instructions

 • Lämmitä uuni 175 asteeseen. Levitä maapähkinät uunipellin päälle leivinpaperille ja paahda niitä uunin keskitasossa 10 minuuttia. Anna maapähkinöiden jäähtyä pellillä 15 minuuttia.
 • Poista maapähkinöistä kuoret näin: Kaada pähkinät puhtaalle keittiöpyyhkeelle. Taittele pyyhe neliöksi niin, että alanurkat sulkeutuvat. Ota kiinni ylänurkista ja ravistele voimakkaasti. Hiero sitten pähkinöitä pyyhkeellä. Avaa pyyhe ja poimi kuorettomat pähkinät yksitellen pyyhkeeltä ja laita ne tehosekoittimen kannuun. Kaikkia kuoria ei tarvitse irrottaa, mutta halutessasi voit pyöräyttää niitä pähkinöistä irti vielä yksitellenkin. Kuorista tulee valmiiseen maapähkinävoihin helposti kitkerä maku, joten suurin osa niistä tulisi poistaa ennen pähkinöiden sekoittamista voiksi.
 • Murskaa lämpimät pähkinät tehosekoittimen pulse-toiminnolla karkeaksi rouheeksi. Sekoita niitä sitten yhtäjaksoisesti yksi minuutti. Pysäytä tehosekoitin ja kaavi sekoitinkannun seinämien roiskeet nuolijalla seokseen. Tässä vaiheessa maapähkinävoi on vielä murean ja rouheisen näköistä.
 • Jatka sekoittamista minuutin ajan. Pysäytä tehosekoitin ja kaavi kannun seinämien roiskeet nuolijalla seokseen. Nyt seos alkaa jo muistuttaa maapähkinävoita, sillä se on äskeitä rasvaisemman ja pehmeämmän näköistä.
 • Jatka sekoittamista minuutin ajan. Pysäytä tehosekoitin ja kaavi kannun seinämien roiskeet nuolijalla seokseen. Tässä vaiheessa seos on muuttunut jo melko öljyisen ja sileän näköiseksi.
 • Lisää öljy, suola ja makeutusaine. Jatka sekoittamista vielä yhden tai kahden minuutin ajan. Valmis kotitekoinen maapähkinävoi näyttää notkealta, kuohkealta ja kerrassaan vastustamattoman hyvältä. Lisätyn öljyn ansiosta se on melko juoksevaa: sen siirtämisen kannusta säilytysastiaan pitäisi onnistua pääasiassa kaatamalla. Lusikasta sen pitäisi valua helposti. Itse tehty maapähkinävoi on myös luultavasti vaaleamman väristä kuin kaupalliset valmisteet.
 • Laita valmis maapähkinävoi kannellisessa säilytysastiassa jääkaappiin. Se säilyy siellä vähintään kaksi viikkoa. Maapähkinävoi on myös valmista syötäväksi heti. Lämpimänä se maistuu uskomattoman hyvältä. Nautinnollisia hetkiä!
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating