Paras vegaaninen karamellikastike

[vegaaninen, paleo, gluteeniton, viljaton, lisäaineeton, palmuöljytön, soijaton, ei jalostettua sokeria]

Mieheni rakastaa jäätelöä. Hänelle ei tuota vaikeuksia tuhota yksin puolen litran purkillista illalla, lasten jo mentyä nukkumaan. Vegaaniset kinuskijäätelöt kuuluvat hänen suosikkeihinsa. Niitä löytyykin kaupoista mukavasti. Hänen mielestään niissä on mukavasti makua, mutta valitettavan vähän karamellimaista makua saati varsinaista kastiketta. Niinpä hän on useaan otteeseen pyytänyt minua tekemään vegaanista kinuskikastiketta, jota voisi lorauttaa jäätelöannokseen syntisen paljon. Pienellä pohdiskelulla kehkeytyikin sitten tämä ihan paras vegaaninen karamellikastike!

Paras vegaaninen karamellikastike

Täydet pisteet mausta

Hänen kasvoillaan kävi pieni epäilyksen häivähdys, kun kerroin kastikkeen ainesosat. Mieheni kasvoilla siis. Ojensin lasipurkin ja lusikan hänelle, ja pyysin maistamaan.

”Siis ei mitään muuta?” hän kysyi. Ei ole, ei. Kastikkeessa ei ole kuin kookosöljyä, vaahterasiirappia, mantelivoita sekä vähän vaniljauutetta ja suolaa makua antamaan.

Epäluulot karkkosivat ensimmäisen lusikallisen aikana.

Karamellikastiketta lusikassa

”Ai että”, mieheni sanoi puoliksi mumisten ja maiskutellen. ”Paras vegaaninen karamellikastike, hands down.”

Eikä minulla ollut syytä epäillä hänen sanojaan, koska hän lusikoi siltä istumalta parempiin suihin puoli purkillista.

”Täydet pisteet”, hän hymyili vielä perään suupielessään nokare tuota kullanruskeaa herkkua.

Paras vegaaninen karamellikastike on myös helpoin

Paljon tämän helpommaksi ja nopeammaksi kastikkeentekoa ei enää saa. Aikaa haaskaantuu korkeintaan ehkä kymmenen minuuttia, ja paras vegaaninen karamellikastike on valmis!

Paras vegaaninen karamellikastike

Niin, koska tässä ei ole mitään muuta kuin…

  • Kookosöljyä – Käytän raffinoitua öljyä, sillä se on maultaan ja hajultaan neitsytkookosöljyä merkittävästi neutraalimpaa. Raffinointi tarkoittaa puhdistamista tai jalostamista. Kookosöljyn tapauksessa juuri kookokselle ominainen maku ja haju on poistettu, sillä niillä on taipumusta syrjäyttää ruoan muita makuja ja tuoksuja. Ainakin tanskalaiset Green Choice ja Urtekram tuottavat luomulaatuista raffinoitua kookosöljyä.
  • Vaahterasiirappia – Sitä saa nykyään melkein mistä tahansa kaupasta Suomessakin, myös meidän lähi-K-marketistamme. Vaahterasiirapin ostaminen kirpaisee aina vähän, koska se on niin kallista, mutta maku on aina yhtä pysäyttävän hyvä. Tässä reseptissä se antaa juuri oikean kinuskimaisen maun, enkä lähtisi korvaamaan sitä millään. Agavesiirappi saattaisi toimia, mutta en ole itse sitä kokeillut.
  • Mantelivoita – Kuten olen mainostanut täällä monta kertaa, käytän aina itse tehtyä mantelivoita siitä yksinkertaisesta syystä, että se on parasta. Mielestäni kaupalliset mantelivoit eivät ole läheskään yhtä pehmeitä ja kuohkeita kuin se, jota lusikoin purkeista ja purnukoistani. Omatekoinen mantelivoini sisältää pelkästään manteleita. Paahdan ne uunissa kuorineen päivineen ja surraan tehosekoittimessa voiksi. Mantelivoi antaa tähän reseptiin ihanan pehmeää, aromikkaan makeaa ja hieman savuista makua.
  • Vaniljaa, kanelia ja/tai suolaa – Lisäsin tällä kertaa neljännesteelusikallisen luomuvaniljauutetta ja suolamyllystä pari rouhaisua. Suolaa voi laittaa selvästi enemmän, yhteensä jopa kokonaisen teelusikallisen verran, jos haluaa tehdä suolakaramellikastiketta. Kaneli sopisi tähän varmasti myös, ja miksei tilkka rommi- tai karvasmanteliaromiakin. Kannattaa valita mausteista ne, joista itse eniten pitää.

Ainekset yksinkertaisuudessaan sulatetaan liedellä pienessä kattilassa ja sekoitetaan puuhaarukalla tasaiseksi, nauhamaiseksi tahnaksi.

Kaikkea tätä on paras vegaaninen karamellikastike

Kastikkeen simppeliyden ei kannata antaa hämätä. Paras vegaaninen karamellikastike sopii moneen syötävään ja monenlaiselle syöjälle. Se on vegaanista, viljatonta ja soijatonta. Siitä voivat siis nauttia keliaakikot, vegaanit, keliaakikkovegaanit ja paleo-ruokavaliota noudattavat. Lisäksi se on palmuöljytöntä ja lisäaineetonta eikä sisällä jalostettua sokeria. Pähkinäallergikko voi korvata mantelivoin vaikkapa auringonkukansiemenistä tehdyllä tahnalla.

Karamellikastiketta lasipurkissa

Keksin tätä kirjoittaessa koko ajan uusia käyttökohteita tälle ihanalle karamellikastikkeelle. Niitä miettiessä tulee helposti lusikoitua tätä purkista yhden, toisen, kolmannen… Apua! Tämähän loppuu pian. Saan vielä tehdä uuden erän niitä pohtimiani kohteita varten. Mutta kun tähän tulee ihan himo! Lusikka ei meinaa totella. Varsinkin, jos kastike on vielä hieman lämmintä, sellaista vasta valmistettua. Oi nam.

Sitten, kun teen tätä uuden erän, laitan sitä pannukakuille ja vohveleille. En usko, että tarvitsen niiden seuralaiseksi enää mitään muuta kuin tätä. Ehkä kupin kahvia. Teen tästä ainakin kotikutoisia Snickers-patukoita, vegaanisina tietenkin. Kaadan tätä aamupuuroon banaaninpalojen ja hampunsiementen kaveriksi. Marinoin tofun tässä ja paistan rapeaksi. Makeutan pirtelön ja smoothien tällä. Ja jos säilytän tätä jääkaapissa, se jähmettyy sen verran, että sitä voi laittaa leivän päälle tai kahden keksin väliin ja tehdä niistä sandwich. Viileässä säilytettynä se toimii kuin keksilevite, josta kirjoitin edellisessä artikkelissani.

Paras vegaaninen karamellikastike

Mieheni saa syödä rauhassa kinuskijäätelönsä lisäkinuskilla kuorrutettuna. Rauhassa siksi, että jäätelö ei ole minulle mikään välttämättömyys. Minulle riittää pelkkä paras vegaaninen karamellikastike. Laitan kulhooni vain sitä ja annan sen samettisen pehmeyden kutitella makunystyröitäni, pyyhkiä pois murheeni, viedä aikamatkalle lapsuuteen ja aiheuttaa ehkä vähän riippuvuuttakin.


Karamellikastike

Karamellikastike

Vegaaninen karamellikastike valmistuu nopeasti ja maistuu mahdottoman hyvältä! Pehmeää, kermaista, suuta hivelevää herkkua, joka maistuu jäätelön kanssa, leivonnaisissa ja herkkupatukoiden täytteenä. Kokeile, miten iisiä ja ihanaa!
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Dessert
Cuisine: American, Vegan
Keyword: ei jalostettua sokeria, gluteeniton, helppo, herkku, herkkuresepti, herkullinen, jälkiruoka, karamelli, kastike, kinuski, kookosöljy, laktoositon, lisuke, maidoton, paleo, palmuöljytön, soijaton, vaahterasiirappi, vanilja, vegaani, vegaaninen, viljaton
Prep Time: 5 minutes
Cook Time: 5 minutes
Total Time: 10 minutes
Servings: 8 annosta
Author: Susanna

Ingredients

  • 2 dl raffinoitua kookosöljyä tai neitsytkookosöljyä, jos pidät kookoksen mausta
  • 2 dl vaahterasiirappia
  • ½ dl mantelivoita
  • vaniljaa, kanelia ja/tai merisuolaa oman maun mukaan

Instructions

  • Sulata kookosöljy pienessä kattilassa. Lisää vaahterasiirappi ja sekoita tasaiseksi.
  • Siirrä sivuun liedeltä. Lisää mantelivoi ja haluamasi mausteet ja sekoita hyvin.
  • Kaada kastike kannelliseen lasipurkkiin ja laita jääkaappiin tekeytymään puolesta tunnista tuntiin. Huoneenlämmössä kastike pysyy notkeana, jääkaapissa se jähmettyy voimaiseksi. Valitse säilytystapa käyttötarkoituksen mukaan. Säilyy jääkaapissa useita viikkoja.
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating