Keksitaikinavegaani

Proteiinipitoinen banaanikeksitaikina

[vegaaninen, viljaton, gluteeniton, palmuöljytön, soijaton, ei lisättyä sokeria]

Link to blog post in English

Keksitaikina on ja pysyy jälkiruokasuosikkinani. Pidän lusikalla herkuttelusta ja hitaasta nautiskelusta, ja niihin keksitaikina on oivallinen valinta. Perinteinen, fariinisokerista ja vehnäjauhoista valmistettu keksitaikina on hyvin kaloripitoinen jälkiruoka eikä sellaisena ihanteellista päivittäistä syötävää. Siksi pohdin ja suunnittelen jatkuvasti vaihtoehtoisia keksitaikinareseptejä, joissa olisi enemmän proteiinia, vähemmän sokeria mutta sama määrä makua. Proteiinipitoinen banaanikeksitaikina on juuri tuollainen resepti ja vähintäänkin mielenkiintoinen lisäys kokoelmaani!

Monikäyttöinen banaani käy keksitaikinaankin

Banaani on superruokaa! Se on energiarikasta ja auttaa jaksamaan. Se sisältää paljon kaliumia, magnesiumia ja rautaa sekä enemmän proteiinia kuin monet muut hedelmät. Herkälle vatsalle pehmeä banaani sopii erinomaisesti. Se auttaa ennaltaehkäisemään ummetusta, närästystä, anemiaa, PMS-oireita ja jopa masennusta.

Banaani on myös erittäin monikäyttöinen raaka-aine. Se on kätevä eväs sellaisenaan, siitä saa erinomaisia smoothieita, se on maukasta aamupalaleivällä ja pakastettuna siitä tulee ihan mahtavaa kotitekoista jäätelöä eli nice creamia.

Proteiinipitoinen banaanikeksitaikina; Banana protein cookie dough

Soseutettuna banaani soveltuu monenlaiseen leivontaan. Viime kuukausien koronaviruspandemian aikana se on lähtenyt banaanileipävillityksen myötä aivan uuteen nousuun leivontaraaka-aineena. Minäkin tein oman versioni tuosta suosikista, mistä kerroin kuvan kera Instagram-tililläni toukokuun alussa.

Keksitaikinaan banaani käy siksi hyvin, että se on luontaisen makeaa ja sopivan jähmeää. Se auttaa sekä pitämään taikinan koossa että tekemään siitä mehevän kosteaa. Banaanissa on monia jauhojen, makeutusaineiden ja kasvipohjaisten juomien ominaisuuksia.

Näistä aineksista proteiinipitoinen banaanikeksitaikina syntyy

Banaani (kuinkas muuten!) – Pehmoisinta proteiinipitoinen banaanikeksitaikina on, kun käytät sen valmistukseen ylikypsää, kuoriltaan jo ruskeaa banaania.

Herneproteiinijauhe (tai muu vegaaninen proteiinijauhe) – Suosin Foodinin herneproteiinijauheita, koska niiden hiilihydraattipitoisuus on todella matala. Käyttämällä niitä leivonnassa valmiisiin tuotoksiin saa mukavasti lisää proteiinia ilman mitään ylimääräistä. Viime aikoina olen tykästänyt myös Women’s Best -merkin vegaanisiin proteiinijauheisiin. Ne ovat todella hyvänmakuisia, sellaisenaan nautittuinakin. Suosikkimakuni on cookies and cream. Women’s Bestiä myy Suomessa ainakin MWebstore.

Proteiinipitoinen banaanikeksitaikina; Banana protein cookie dough

Kookosjauho – Jotta proteiinipitoinen banaanikeksitaikina saa juuri oikeanlaisen koostumuksen, kannattaa käyttää kookosjauhoa. Se sitoo nestettä todella hyvin ja tekee taikinasta jämäkän tuntuista. Melko vähäinen määrä riittää. Käytän yleensä tätä Urtekramin kookoskuitujauhoa. Sen maku on mieto ja pehmeä. Kookosjauhon ainoa huono puoli on sen sisältämä tyydyttynyt rasva. Tilalle voi halutessaan kokeilla manteli- tai kaurajauhoa, mutta silloin joutuu todennäköisesti käyttämään enemmän jauhoa.

Sokeriton pannukakkusiirappi (tai vaahterasiirappi) – Amerikkalainen Walden Farms valmistaa sokerittomia kastikkeita, siirappeja ja levitteitä, joita Pohjoismaissa myy ainakin Fitnesstukku. Jos hiilihydraattien lisääminen reseptiin ei ole ongelma, voit korvata sokerittoman pannukakkusiirapin vaahtera- tai agavesiirapilla. Vaihtoehtoisesti lisämakeutusaineen voi skipata kokonaan ja luottaa banaanin makuun.

Proteiinipitoinen banaanikeksitaikina; Banana protein cookie dough

Makeuttamaton mantelijuoma – Ehdoton suosikkini on Alpron makeuttamaton mantelijuoma. Desilitran vain 13 kalorissa on kalsiumia ja D- ja B-vitamiineja sekä vähän proteiinia ja kuituakin.

Kaakaonibsit (tai tummasuklaahiput) – Kuvien proteiinipitoinen banaanikeksitaikina sisältää KoRon luomu kaakaonibsejä. Pidän kaakaonibsien luontaisen suklaisesta, tummasta mausta. Lisäksi ne rouskuvat kivasti suussa. Jos haluat keksitaikinasta hieman makeamman, voit korvata nibsit esimerkiksi näillä Pirkan vegaanisilla tummasuklaahipuilla. Reseptin ravintosisältö on laskettu kaakaonibseillä.

Muuta hyvää banaanista

Voin rehellisesti sanoa, että proteiinipitoinen banaanikeksitaikina on uusi suosikkini. Se ei ehkä ole yhtä makeaa kuin perinteinen keksitaikina, mutta pidän sen jähmeän kosteasta koostumuksesta. Banaanin maistuu ja tuntuu siinä selvästi.

Banaanitaikinaa pienessä astiassa; Banana dough in a small bowl

Olen tehnyt banaanista muutakin hyvää:

Täyteläistä maapähkinävoikakkua, jossa on herkullinen pähkinäsuklaapohja ja tuhtia banaani-maapähkinävoitäytettä.

Terveellisiä banaani-mantelipatukoita, joista irtoaa energiaa kiireiseen päivään. Ne on banaanin lisäksi makeutettu luontaisesti taateleilla.

Sokerittomia banaani-porkkanamuffinsseja, jotka ovat kevyitä, mehukkaita sekä kätevää aamu-, väli- ja iltapalasyötävää!


Banaanikeksitaikina; Banana cookie dough

Banaanikeksitaikina

Terveellisempi keksitaikina, jossa on runsaasti proteiinia, kuitua ja banaanin samettista makeutta!
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Dessert, Snack
Cuisine: American, Vegan
Keyword: banaani, banaanisose, cookie dough, gluteeniton, helppo, helppo vegaaninen resepti, herkku, herkullinen, herneproteiini, kaakaonibs, keksitaikina, kookosjauho, laktoositon, maidoton, mantelijuoma, palmuöljytön, proteiinijauhe, soijaton, sokeriton, sokeriton siirappi, suklaahippu, terveellinen keksitaikina, tummasuklaa, tummasuklaahippu, vaahterasiirappi, välipala, vegaani, vegaaniherkku, vegaaninen, vegaaninen keksitaikina
Prep Time: 10 minutes
Total Time: 10 minutes
Servings: 4
Calories: 96kcal
Author: Susanna

Ingredients

  • 1 ylikypsä banaani
  • ½ dl herneproteiinijauhetta maustamaton tai vanilja
  • ½ dl kookosjauhoa
  • ½ dl sokeritonta pannukakkusiirappia tai vaahterasiirappia
  • ½ dl makeuttamatonta mantelijuomaa
  • 2 rkl kaakaonibsejä tai tummasuklaahippuja

Instructions

  • Soseuta banaani haarukalla pienehkössä kulhossa. Lisää proteiinijauhe, kookosjauho ja makeutusaine ja sekoita tasaiseksi.
  • Lisää mantelijuoma ja sekoita. Kääntele lopuksi kaakaonibsit tai tummasuklaahiput taikinaan.
  • Pyöritä jäätelökauhalla palloiksi ja jaa neljään jälkiruoka-astiaan. Valmista tuli! Banaanikeksitaikina on tarkoitettu syötäväksi mieluiten samana päivänä eikä säily jääkaapissa kuin päivän tai pari.

Nutrition

Serving: 50g | Calories: 96kcal | Carbohydrates: 9g | Protein: 11g | Fat: 2g | Saturated Fat: 1g | Sodium: 165mg | Potassium: 106mg | Fiber: 1g | Sugar: 4g | Vitamin A: 19IU | Vitamin C: 3mg | Calcium: 23mg | Iron: 2mg
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating