Sopivasti överit tuplasuklaakeksit

[vegaaninen]

Selasin eilen muistivihkoani. Meille oli tulossa vieraita, ja halusin tehdä heille jotakin sellaista hyvää, joka maistuisi myös lapsille ja sekasyöjille. Käsin rustaamieni reseptien joukossa oli kaksi ylitse muiden: maapähkinävoi-suklaahippukeksit ja tummasuklaa-maapähkinäkeksit. Ja kun en osannut päättää, kumpia tekisin, päätin, että tilanteeseen sopisivat sopivasti överit tuplasuklaakeksit!

Sopivasti överit tuplasuklaakeksit

Aamupalan juhlakeksi

Keksit kävivät hyvin kaupaksi. Täytyy myöntää, että söin itse kaksi (vai kolme?) heti niiden jäähdyttyä riittävästi, sillä niin ihanan meheviä ja ylimielisen paksuja niistä tuli!

Onneksi tein keksejä sen verran ison satsin, että niistä riitti vielä tälle päivälle. Tänään on nimittäin äidinäitini syntymäpäivä. Mumma olisi täyttänyt 97 vuotta. Juhlan kunniaksi otan aamukahvini kanssa vielä keksin. Mikseivät sopivasti överit tuplasuklaakeksit sopisi aamupalallekin?

Tuplakeksi josta on haukattu pala

Eila-mumma oli topakka täti. Hän ei juuri pyydellyt anteeksi tekemisiään tai olemustaan. Hän pani tuulemaan. Hän oli vahva ja peloton luonne. Kerran hän ajoi auringon sokaisemana peltikolarin poikansa autolla, mutta kuljettajan sijaan syy oli kuulemma kulkupelissä. Pahoittelujen sijaan Lasse-poika sai painokkaan komennon hakea ”romunsa pois” kolaripaikalta.

Herkkusuiden sukua

Mumma oli herkuttelija siinä missä minä ja äitinikin. Ehkä nämä sopivasti överit tuplasuklaakeksit olisivat menneet häneltä yli hilseen, mutta jonkinlaisia pikkuleipiä mummalla oli aina tarjolla. Mikään leipuri mumma ei ollut, sillä hänen tekeleensä tahtoivat pikemminkin kärähtää uuniin, kun mumma kiiruhti puolijuoksua takaisin kauppaan töihin. Hän piti Lauri-paappani ja myöhemmin Lassen kanssa pienen eteläpohjalaispitäjän sivukylällä aikoinaan hyvin menestyksekästä kyläkauppaa.

Muistan, miten lapsena kaupasta sai aina hakea ”murua” eli karkkia, ”nisua” eli pullaa ja ”juomaa” eli limsaa. Mumma tykkäsi syödä hyvää, ja joskus vähän kuivakatkin pullankäntyt olivat hänen keittiössään vieraille ja itselle tarjolla. Ei se ollut niin nuukaa!

Sopivasti överit tuplasuklaakeksit

Mumman viimeisenä kesänä kävimme kerran ihan kahdestaan Seinäjoella, oikein isossa kaupungissa. Mummalla oli lääkäriaika kiukuttelevasta polvestaan, minkä päälle hän tarjosi minulle kahvit ja kahvileivät. Kävimme ABC:llä, ja mumma oli ihmeissään ja mielissään niin isosta ja komiasta ”baarista”.

Se oli ihana ja ikuisiksi ajoiksi mieleeni painunut pikkupyrähdys kaupunkiin! Näen mumman istumassa edessäni, syömässä vähän hätäisesti sokeririnkiläänsä. Mumma kiitteli ajotaitojani ja sanoi, että olin paras hänen tietämänsä kuski. Mitä se sitten tarkoittikaan, hänen ajotaitonsa tuntien!

Sopivasti meheviä, sopivasti rapeita

Nyt minä puraisen palan keksistä ja mietin samalla mummaa. Sopivasti överit tuplasuklaakeksit ovat mahdottomassa makoisuudessaan juuri niin anteeksipyytelemättömiä kuin Eila-mumma.

Tuplasuklaakeksit pinossa uunipellillä

Jos olet seurannut blogiani, tiedät, että olen kaikenlaisten taikinaisten herkkujen ystävä. Minuun kolahtaa se, että leivonnaiset tuntuvat uunista otettuna hieman raaoilta, jättävät suupieliin suklaatahrat ja tarttuvat juuri oikealla tavalla kitalakeen kiinni. Suosikkejani ovat esimerkiksi nämä amerikkalaiset cookiet tai nämä maapähkinävoi-suklaahippupalat.

Vähemmän leivon pelkästään suklaasta. Tässä mielessä sopivasti överit tuplasuklaakeksit tekevät poikkeuksen. Suklaataikina kypsyy uunissa hieman nopeammin kuin maapähkinävoitaikina, joten se tekee kekseistä hieman perinteisiä sitkeitä amerikkalaiskeksejä rouskuvampia. Tuplasuklaakekseissä on siis sopivassa määrin mehevyyttä ja rapeutta samassa paketissa.

Tuplasuklaakeksit kädellä

Makuelämykseen vaikuttaa muuten myös se, syökö keksin suklaa- vai maapähkinävoipuoli päällä!

Monipuoliset sopivasti överit tuplasuklaakeksit

Tämä resepti on muuten harvinaisen monipuolinen! Tein sen tällä kertaa ihan tavallisesta puolikarkeasta vehnäjauhosta, mutta reseptistä saa helposti gluteenittoman, kun korvaa vehnäjauhot esimerkiksi Myllärin vaalealla gluteenittomalla jauhoseoksella. Siitä on viime aikoina tullut suosikkituotteeni, koska voin leipoa kaikille ruokailijoille soveltuvaa, vegaanista ja gluteenitonta hyvää!

Sopivasti överit tuplasuklaakeksit

Lisäksi sopivasti överit tuplasuklaakeksit voi tehdä juuri omista suosikkikeksitaikinoista. Kekseistä voi toisin sanoen tehdä myös muunlaisia kuin tuplasuklaisia. Perinteisen suklaahippucookietaikinan ohella reseptiin soveltuu käytettäväksi esimerkiksi helppoa maapähkinävoikeksitaikinaa ja/tai maapähkinävoi-suklaakeksitaikinaa.

Jos oikein innostut, keksipallojen väliin voi sivellä kerroksen pähkinävoita tai vegaanista Nutellaa!

Onnea, Eila-mumma, sinne pilvenhattaran reunalle! <3


Tuplasuklaakeksit

Tuplasuklaakeksit

Mitä tapahtuu, kun ei osaa päättää, leipooko pähkinäisiä suklaakeksejä vai suklaisia maapähkinävoikeksejä? Syntyy kumpiakin, tietysti! Tuplasuklaakekseissä on tuplasti näköä, kokoa, makua ja nautintoa!
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Dessert, Snack
Cuisine: American, Vegan
Keyword: amerikkalainen, cookie, fariinisokeri, herkullinen, jälkiruoka, kaakaojauhe, kahvileipä, laktoositon, maapähkinä, maapähkinävoi, maidoton, makea, mantelijuoma, pähkinärouhe, pikkuleipä, raakakaakao, ruokosokeri, suklaa, tummasuklaa, tummasuklaahippu, vegaani, vegaaniherkku, vegaaninen, vegaaniresepti, vehnäjauho
Prep Time: 30 minutes
Cook Time: 20 minutes
Total Time: 50 minutes
Servings: 24 annosta
Author: Susanna

Ingredients

Maapähkinävoi-suklaahippukeksitaikina

  • 100 g laktoositonta margariinia
  • 2 dl hienoa tai ruokosokeria
  • 2 ½ rkl mantelijuomaa tai muuta kasvijuomaa
  • 1 tl vanilja-aromia tai 1 rkl vaniljasokeria
  • 2 dl maapähkinävoita
  • 3 dl vehnäjauhoa
  • 1 tl ruokasoodaa
  • tl suolaa
  • 1 ½ dl tummasuklaahippuja

Tummasuklaa-maapähkinäkeksitaikina

  • 125 g laktoositonta margariinia
  • 1 dl hienoa tai ruokosokeria
  • 1 dl fariinisokeria
  • 3 rkl mantelijuomaa tai muuta kasvijuomaa
  • ½ tl vanilja-aromia tai ½ rkl vaniljasokeria
  • 2 dl vehnäjauhoa
  • 1 ⅓ dl tummaa tai raakakaakaojauhetta
  • 1 tl ruokasoodaa
  • tl suolaa
  • ¾ dl rouhittuja maapähkinöitä

Instructions

  • Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Laita leivinpaperi valmiiksi kahdelle uunipellille.
  • Valmista maapähkinävoi-suklaahippukeksitaikina: Sulata margariini vesihauteessa tai mikrossa pehmeäksi. Laita margariini, sokeri, mantelijuoma ja vanilja-aromi isoon sekoituskulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella tai käsin kuohkeaksi. Lisää maapähkinävoi ja sekoita tasaiseksi. Sekoita pienemmässä kulhossa vehnäjauhotruokasooda ja suola. Lisää seos taikinaan. Taikinasta tulee paksua, joten sekoittaminen voi onnistua paremmin nuolijalla. Kääntele lopuksi suklaahiput taikinaan. Pyörittele taikinasta n. 24 tiivistä palloa ja laita ne jääkaappiin toisen taikinan valmistuksen ajaksi. 
  • Valmista tummasuklaa-maapähkinäkeksitaikina: Sulata margariini vesihauteessa tai mikrossa pehmeäksi. Laita margariini, sokeritmantelijuoma ja vanilja-aromi isoon sekoituskulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella tai käsin kuohkeaksi. Sekoita pienemmässä kulhossa vehnäjauhotkaakaojauhe, ruokasooda ja suola. Lisää seos taikinaan. Myös tästä taikinasta tulee paksua. Lisää lopuksi maapähkinärouhe taikinaan. Pyörittele taikina n. 24 palloksi.
  • Ota yksi kumpaakin taikinapalloa ja litistä ne päällekkäin sandwichiksi. Mitä samankokoisempia ne ovat, sitä kauniimpia ja tasaisempi valmiista kekseistä tulee.
  • Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ainakin vartti, jonka jälkeen keksit ovat valmiita herkuteltavaksi!
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating