Suklaahippukeksiruudut eli blondiet

[vegaaninen, gluteeniton, vehnätön]

Blondiet ovat kuin amerikkalaisten cookieiden ja kuohkean kuivakakun lumottu liitto. Niissä yhdistyvät sitkeiden keksien pettämätön mehukkuus ja kakun vuokaan kaatamisen helppous. Vegaaniset suklaahippukeksiruudut eli blondiet kuorivat kummastakin (kaura)kerman päältä!

Valmiit suklaahippukeksiruudut leikattuna

Vahingossa valtavan hyvää

Ensimmäisen kerran tein blondieita vahingossa. Tai siis tarkoituksella tietenkin leivoin, se ei ollut sattumaa, mutta leipomuksistani tuli blondieita tietämättäni, että ne olivat blondieita. Kuulostiko monimutkaiselta? Yksinkertaisuudessaan siinä kävi niin, että olin leipomassa perinteisiä amerikkalaiscookieita, mutta sillä kertaa minua ei laiskuuttani huvittanut pyöritellä taikinaa palloiksi vaan laitoin sen kokonaisuudessaan uunivuokaan ja uuniin.

Suklaahippukeksiruudut eli blondiet

Siitä tuli niin hyvää! Mikä ihana vahinko! Leikkasin paistoksen terävällä veitsellä reilunkokoisiksi neliöiksi, jotka eivät kauan vuoassa vanhentuneet. Taisin syödä niitä ruutuja aika monta, myönnän sen, mutta maistuivat ne miehelleni ja vanhemmalle tyttärellenikin.

Suklaahippukeksiruudut eli blondiet

Kun sitten vähän fiksailin keksireseptiä lisäämällä kuohkeutta ja sitkoa tuottavia aineksia, voin rehellisesti sanoa, että nämä suklaahippukeksiruudut eli blondiet eivät tuota pettymystä. Niin herkullista makua pursuavia ne ovat.

Suklaahippukeksiruudut eli blondiet säilyvät hyvin

Tavanomaisten mokkapalojen ongelma on minusta aina ollut se, että ne pitää syödä pian valmistuksen jälkeen, mielellään samana päivänä. Ne kuivuvat, käyvät liitumaisiksi eivätkä maistu oikein miltään muulta kuin kaakaojauheelta. Sitä paitsi oletko sinä sattunut miettimään, millaista niitä olisi syödä ilman kuorrutusta? Ei varmaankaan oikein minkäänlaista.

Suklaahippukeksiruudut eli blondiet

Yllä kerrotusta voi jo päätellä, etten ole mokkapalojen suurkuluttaja tai suurin fani. Toki niitä on helppo tehdä, myös vegaanisena, mutta mielestäni blondiet ovat verraten ylivertaisia. Ne ovat pehmeitä, maukkaita ja meheviä ihan ilman kuorrutustakin.

Vegaaniset suklaahippukeksiruudut eli blondiet

Ehkä kaikkein selvimmin suklaahippukeksiruudut eli blondiet päihittävät mokkapalat juuri säilyvyydessä. Siinä missä mokkapalat maistuvat parhaalta uunin lämpimänä, keksiruudut sen kuin mehevöityvät lisää päivässä ja parissa. Ne säilyvät – ja niitä kannattaakin säilyttää – huoneenlämmössä noin viikon ja ovat parhaimmillaan pari päivää valmistuksesta. Toki ne ovat aivan ihania tuoreinakin, älä ymmärrä väärin! Säilyvyys ei joka tapauksessa ole ongelma vaan pikemminkin päinvastoin.

Veganisoitu perusresepti – myös gluteenittomana!

Kuten suklaahippukeksitaikina- ja –cookiereseptini tämä resepti pohjautuu perinteisten, myös eläinkunnan tuotteita käyttävien leipureiden alkuperäisideoihin. En ole lähtenyt korvaamaan aineksia terveellisemmillä, vaan olen kaikessa yksinkertaisuudessaan korvannut ne vegaanisilla. Suklaahippukeksiruudut eli blondiet on siis minun veganisoimani versio amerikkalaisesta perusherkkureseptistä.

Suklaahippukeksiruudut pieniin laatikoihin pinottuna

Voin tilalla on laktoositonta margariinia. Kananmunan olen korvannut omenaviinietikasta ja ruokasoodasta tehdyllä korvikkeella, joka valmistetaan etukäteen erillisessä kupissa tai muussa pienessä astiassa ja lisätään sitten taikinaan. Yhden kananmunan korvaa 1 rkl omenaviini- tai omenasiiderietikkaa ja 1 tl ruokasoodaa. Taikinaa pehmentämässä on lisäksi 2 rkl kasvijuomaa. Käytän yleensä kotimaista kaurajuomaa, mutta mikä tahansa muukin kasvijuoma käy.

Tässä kohdin tullaan vegaanin usein kohtaamiin, muun muassa palmuöljyn ja sokerin välttelyä koskeviin keskusteluihin. Kyllä, käyttämäni laktoositon margariini sisältää palmuöljyä, mutta se on sentään niin kutsuttua SG-palmuöljyä (segregated palm oil), joka tuotetaan vastuullisesti ja erillään muusta palmuöljystä. Ei, jalostettu, valkoinen sokeri ei ole terveystuote sekään, mutta ehkä tässä on hyvä pitää kohtuus mielessä. En kannusta ketään nauttimaan valkoista sokeria ylen määrin, mutta ripauksella siellä ja toisella täällä voi olla mieltäylentäviä vaikutuksia.

Vegaaninen suklaahippukeksiruutu lähikuvassa

Veganisoinnin ohella alla oleva resepti on helppo muuttaa gluteenittomaksi. Vehnäjauhojen tilalle kun vaihtaa esimerkiksi Myllärin gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta, suklaahippukeksiruudut eli blondiet maistuvat aivan yhtä maukkailta. Omakohtaisen kokemuksen perusteella voin sanoa, että gluteenitonta jauhoseosta kannattaa laittaa taikinaan hieman vehnäjauhoja enemmän, suunnilleen 3 3/4 dl.

Muutama juttu vielä

  • Gluteenittomaan versioon voisi kokeilla myös gluteenitonta kaurajauhoa, mutta en uskalla luvata sen toimivuutta. En nimittäin ole testannut, miten suklaahippukeksiruudut eli blondiet sillä onnistuisivat.
  • Sillä ei oikeastaan ole merkitystä, sekoitatko märät ainekset kuiviin vai toisin päin. Tässä reseptissä nyt vain sattuu olemaan näin päin.
  • Muista tarkistaa taikinan lämpötila ennen suklaahippujen lisäämistä. Jos taikina on liian lämmintä, hiput sulavat! Laita taikinakulho tarvittaessa muutamaksi minuutiksi jääkaappiin.
  • Seuraa paistoaikaa tarkkaan. 20 – 25 minuutin paistoaika on suuntaa antava ja voi vaihdella paljonkin uunista riippuen. Tarkista ruutujen kypsyys hammastikulla ennen kuin laitat uunin pois päältä.
  • Älä hosu ruutujen leikkaamisen kanssa: anna paistoksen jäähtyä kunnolla, vähintään puoli tuntia.
  • Käytä ruutujen leikkaamiseen todella terävää veistä, sillä paistoksen pinta on hieman rapeaksi paistunut.
  • Jos teet tämän reseptiin, laita sosiaaliseen mediaan kuva tuotoksistasi ja tägää minut kuvaan. Tottelen sekä Facebookissa että Instagramissa nimeä Keksitaikinavegaani.
Suklaahippukeksiruudut pieniin laatikoihin pinottuna

Suklaahippukeksiruudut

Suklaahippukeksiruudut eli blondiet

Koska suklaahippukeksitaikina aiheuttaa riippuvuutta, siitä täytyy voida leipoa muutakin kuin keksejä. Keksiruudut ovat suussa sulavaa, sitkeää ja reunoiltaan hieman rapeaa cookieta parhaimmillaan: kuin suklaahippucookieita mutta vielä paksumpia ja ihanampia!
5 from 1 vote
Print Pin Rate
Course: Dessert
Cuisine: American, Vegan
Keyword: amerikkalainen, blondie, fariinisokeri, herkku, herkkuresepti, herkullinen, jälkiruoka, kananmunan korvike, kananmunaton, kaurajuoma, keksineliö, keksiruutu, laktoositon, maidoton, mantelijuoma, margariini, omenaviinietikka, ruokasooda, ruokosokeri, suklaahiput, tummasuklaa, tummasuklaahippu, vanilja, vegaani, vegaaninen, vegaaninen herkku resepti, vehnäjauho
Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 25 minutes
Total Time: 35 minutes
Servings: 15 annosta
Author: Susanna

Ingredients

  • 3,6 dl puolikarkeaa vehnäjauhoa tai 3 ¾ gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
  • tl ruokasoodaa
  • 1 tl maissitärkkelystä
  • tl suolaa
  • 1 kananmunankorvike = 1 rkl omenasiideri- tai omenaviinietikkaa ja 1 tl ruokasoodaa
  • 115 g laktoositonta margariinia Sunnuntai tai Pirkka
  • 1,6 dl fariinisokeria
  • 0,4 dl ruoko- tai kookossokeria myös hienosokeri käy
  • 2 rkl kaura- tai mantelijuomaa
  • ¼ tl vaniljajauhetta
  • 120 g tummasuklaahippuja 1,6 dl + muutama päälle ripoteltavaksi

Instructions

  • Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vuoraa n. 16 x 20 cm uunivuoka alumiinifoliolla tai leivinpaperilla. Käytä foliota tai leivinpaperia sen verran reilusti, että valmiin paistoksen saa nostettua reunoista jäähtymään.
  • Sekoita jauhot, ruokasooda, maissitärkkelys ja suola isossa kulhossa.
  • Valmista kananmunankorvike laittamalla omenaviinietikka ja ruokasooda pieneen mukiin tai lasiin. Anna seoksen poreilla ja tekeytyä muutaman minuutin ajan.
  • Laita keskikokoiseen astiaan sulatettu margariini, kasvijuoma, fariinisokeri, ruokosokeri ja vaniljajauhe. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Lisää taikinaan kananmunankorvike. Kaada nestemäiset ainekset jauhojen sekaan ja sekoita tasaiseksi. Taikinan kuuluu olla paksua, mutta se on pehmeää. Sekoita loppuvaiheessa tarvittaessa nuolijalla. Kääntele joukkoon tummasuklaahiput.
  • Kaada taikina uunivuokaan ja levitä se tasaisesti koko alalle. Painele päälle vielä muutamia suklaahippuja. Ne antavat keksiruuduille kivan loppusilauksen. Paista uunin keskitasossa 20 – 25 minuuttia tai kunnes reunat ovat hieman tummuneet. Tarkista ruutujen kypsyys vuoan keskikohdasta hammastikulla.
  • Anna jäähtyä vähintään puoli tuntia. Nosta sitten paistos folion tai leivinpaperin reunoista leikkuulaudalle ja leikkaa neliönmuotoisiksi paloiksi. Tästä määrästä tulee n. 12 – 15 keksineliötä. Siirrä neliöt ilmatiiviiseen astiaan. Keksineliöt säilyvät huoneenlämmössä n. viikon.
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating