Suklaiset Marianne-keksitaikinapallot

[vegaaninen, viljaton, gluteeniton]

Marianne-karkit ovat samalla tavalla yllättävästi vegaanisia kuin vaikkapa Vihreät kuulat, Muumi-keksit ja tietysti Oreot. Tätä ei välttämättä tule ajatelleeksi, kun Mariannet maistuvat sisältä niin kovin suklaisilta. Väistämättäkin ajattelee, että niissä täytyy olla maitosuklaata. Mariannet ovat niitä karkkeja, joita varmaan melkein jokainen suomalainen – jos nyt ei ihan pikkuvauvoja lasketa – on maistanut. Se on makeishyllyn klassikko, joka pysyy. Siksipä Mariannesta voi loihtia vegaanisia herkkuja, jotka myös miellyttävät pikkunaperoita ja naperoiden mummoja. Saanen esitellä yhden tällaisen herkun: suklaiset Marianne-keksitaikinapallot.

Marianneissa maistuvat lapsuuden muistot

Pikkutyttönä Mariannet kuuluivat niihin karkkeihin, joita isovanhemmat toivat juhlapäivinä lahjaksi tai joita heidän luonaan oli sunnuntaikahvipöydässä tarjolla. Ne olivat sellaisia vähän hienompia karamelleja, joita piti syödä hienostuneesti imeskellen – varsinkin, jos ei halunnut lohkaista palaa irti hampaastaan. Samaan korkeatasoisten makeisten kategoriaan kuuluivat ainakin Omar-, Pihlaja- ja Hopeatoffee-karkit. Yhä, kun näen näitä makeisia kauppojen hyllyillä, en voi olla ajattelematta lämmöllä nyt jo edesmenneitä mummojani.

Suklaiset Marianne-keksitaikinapallot

Voisi sanoa, että Marianne-karkit ovat monella tapaa erityislaatuisia. Niissä maistuu historia, oma lapsuus ja nykyhetki. Ne ovat edelleen niitä harvoja makeisia, jotka maltan syödä hosumatta ja hotkimatta. Ja vegaanisiakin ne vielä ovat. Halusin luoda reseptin, jolla pystyisin viestimään tätä monitahoista sanomaa omille lapsilleni. Halusin valmistaa herkkua, josta kaikenikäiset pitäisivät.

Kovaa ja pehmeää yhdistelevät suklaiset Marianne-keksitaikinapallot

Suolaiset Marianne-keksitaikinapallot ovat päältä pirteän rouheisia ja sisältä silkkisen pehmoisia. Ne valmistuvat nopeasti, sopivat tilanteeseen kuin tilanteeseen ja toimittavat sekä leivonnaisen että karamellin virkaa. Niitä voi popsia omin päin tai viedä ystävälle lahjaksi. Ne käyvät kaikkeen.

Suklaiset Marianne-keksitaikinapallot

Käytin pohjana mantelivoi-suklaahippublondieiden reseptiä. Lisäsin taikinaan tummaa kaakaojauhetta, jotta maku olisi samalla lailla suklainen kuin Marianne-karkkien pehmeässä täytteessä. Taikinassa maistuu siksi täyteläinen mantelivoi, tumman makea kookossokeri, aromikas vanilja ja tietysti samettinen suklaa.

Käytän tässä ja monissa muissa resepteissäni itse valmistettua mantelivoita. Mantelivoin sijaan ostan kaupasta manteleita, joista saan tehtyä samalla hinnalla isomman purkillisen pehmeän täyteläistä tahnaa, ja josta riittää leivontaan ja leivälle levitettäväksi.

Suklaiset Marianne-keksitaikinapallot rouskuvat pienten ja isojen suussa

Tyttäreni mielestä suklaisten Marianne-keksitaikinapallojen kohokohta oli valmis Crush-karkkirouhe. Hän rouskutti sitä pussista useamman lusikallisen ennen kuin ehdin pyörittelemään pallot siinä.

Sitä ennen hän oli ollut hieman ennakkoluuloinen näitä uusia tekeleitäni kohtaan. Piparmintun ja suklaan yhdistelmä kuulosti hänen mielestään epäilyttävältä. Lisäksi hän oli rouheesta ensin sitä mieltä, että se näyttää ihan kuin kasalta pieniä kiviä (!). Samalla minä puolestani mietin, että tyttäreni oli tainnut saada omalta mummaltaan lahjaksi aivan muunlaisia karkkeja kuin minä.

Suklaiset Marianne-keksitaikinapallot

Hetken jääkaapissa levänneet suklaiset Marianne-keksitaikinapallot maistuivat meillä kaikille. Mieheni iltaisista herkuttelusessioista jäi hänelle tyypillisesti todistusaineistoksi tyhjät muffinssivuoat. Nuorimmaisenikin maistoi muutaman rouhepalasen.

Omat Mariannelta maistuvat puraisuni kuljettivat minut takaisin mummani olohuoneen pehmeälle nojatuolille, imeskelemään karamelleja ja silottamaan punavalkoisia makeispapereita pöydänkantta vasten.

Kokeile ja katso, millaiselle nostalgiatripille suklaiset Marianne-keksitaikinapallot sinut vievät. Herkullinen siitä joka tapauksessa tulee!


Marianne-keksitaikinapallot

Silkkisen pehmeän suklaataikinan kaverina rouskuvat rouhitut Marianne-karkit. Hurmaava päiväkahvisuupala tai lasten karkin korvike.
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Dessert
Cuisine: Finnish, Vegan
Keyword: crunchy, fariinisokeriton, gluteeniton, herkku, keksitaikina, laktoositon, maidoton, mantelivoi, nami, suklaa, suklainen, välipala, vegaani, vegaaninen, vehnätön
Prep Time: 15 minutes
Total Time: 15 minutes
Servings: 16 annosta
Author: Susanna

Ingredients

  • 1 ½ dl mantelivoita
  • 1 dl mantelijuomaa
  • 1 ¾ dl kookossokeria
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • 2 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta Myllärin
  • ½ dl kaurajauhoa
  • ½ dl tummaa kaakaojauhetta
  • ¼ tl suolaa
  • 1 pss Marianne Crush -karkkirouhetta

Instructions

  • Sekoita pienessä kulhossa vaalea jauhoseos, kaurajauho, kaakaojauhe ja suola. Sekoita isommassa kulhossa mantelivoimantelijuomakookossokeri ja vaniljajauhe tasaiseksi seokseksi.
  • Lisää taikinaan puolet jauhoseoksesta ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Lisää sitten loput jauhot ja sekoita valmiiksi.
  • Kaada Marianne Crush -rouhe lautaselle. Lusikoi taikinasta reilunkokoisia paloja, pyöritä ne tiiviiksi palloiksi ja pyörittele sitten pallot karkkirouheessa. Voit laittaa valmiit pallot pieniin muffinssivuokiin, niin ne eivät jäähtyessään jää astiaan kiinni.
  • Laita pallot n. 15 minuutiksi jääkaappiin tiivistymään. Nauti sen jälkeen mielijuomasi kera!
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating