Superhelppo saksanpähkinävoikeksitaikina

[vegaaninen, keto, gluteeniton, viljaton, sokeriton, palmuöljytön]

Link to blog post in English

Minulle tulee aina näitä kausia, jolloin joka ilta täytyy saada syödä pieni (tai iso!) kulhollinen keksitaikinaa. En minä turhaan ole itseäni Keksitaikinavegaaniksi nimittänyt. Tällä kertaa halusin käyttää ketogeeniseen ruokavalioon soveltuvia aineksia, ja niinpä syntyi tämä superhelppo saksanpähkinävoikeksitaikina. Syötävä taikina oli lisäksi hyvä syy päästä testaamaan vasta Yhdysvalloista saamiani raaka-aineita: ihkaoikeaa vaniljauutetta ja sokerittomia tummasuklaahippuja.

Superhelppo saksanpähkinävoikeksitaikina; Super easy walnut butter cookie dough

Vaniljaa, suklaahippuja ja postia tullilta

Tilasin monta viikkoa sitten amerikkalaisesta iHerb-nimisestä verkkokaupasta vaniljaa ja suklaahippuja. Kyseisestä putiikista saa melkein mitä vain erityisruokavalioihin soveltuvaa – herkuista yrtteihin, kuten nimikin antaa ymmärtää. Olen himoinnut aitoa jenkkiläistä vaniljauutetta jo pitkään, sillä meikäläisissä ruokakaupoissa myytävä vanilja-aromi jää ominaisuuksissaan kauas. Lisäksi halusin ostaa sokerittomia ja vegaanisia suklaahippuja, jotka ovat Suomessa kiven takana.

Tein tilauksen, maksoin Visalla ja jäin malttamattomana odottamaan pakettiani. Ajattelin, miten edulliseksi koko tilaus tuli, kun kampanjan takia postikulujakaan ei tarvinnut maksaa. Ja kun sähköpostiini kolahti vielä samana päivänä viesti, että tilaukseni oli toimitettu, ajattelin, ettei vain edullista vaan nopeaakin.

Superhelppo saksanpähkinävoikeksitaikina; supereasy walnut butter cookie dough

Ilo oli ennenaikainen. Parin viikon päästä Suomen tulli muisti minua kuivakkaan sävyyn muotoillulla kirjeellä, jossa kehotettiin tullaamaan tilaamani tuotteet. Minulta taisi päästä pari ärräpäätä. Miten en ollut tajunnut tarkistaa, minkä arvosta Yhdysvalloista voi tilata ilman tullimaksuja.

Niin, pienimuotoisen kirjeenvaihdon, täytettyjen lomakkeiden ja vastaanottokuittausten jälkeen jouduin maksamaan vaniljastani ja suklaahipuistani vielä toisen mokoman verran tullimaksuja. Eikä se toimituskaan sitten lopulta niin kovin nopea ollut…

Superhelppo saksanpähkinävoikeksitaikina kallisarvoisista raaka-aineista

Panttasin viikon tai ehkä kaksikin kalliilla hankkimiani raaka-aineita kirjahyllyn päällä. En malttanut laittaa uutta Simply Organic -vaniljauutettani tai ChocZero-tummasuklaahippujani käyttöön ennen arvoistaan käyttökohdetta.

Superhelppo saksanpähkinävoikeksitaikina on se kohde! Siihen on muutamakin syy. Ensinnäkin se on ketogeenisen ruokavalion mukainen resepti, joten sokerittomien suklaahippujen käyttö on tarkoituksenmukaista. Kerron ketodieetistä tarkemmin edellisessä, kesäkurpitsamuffinssireseptiin liittyvässä postauksessani. Toiseksi saksanpähkinävoikeksitaikina on mielettömän hyvää! Se maistuu yhtä aikaa mehukkaan makealta, voimakkaan pähkinäiseltä ja paksun pehmeältä. Siihen tulee himo! Niin ja kolmanneksi sitä on ihan hirveän helppoa tehdä – superhelppoa suorastaan!

Keksitaikinaa purkissa ylhäältä päin kuvattuna; cookie dough stuffed in a glass jar

Ei ihan tavanomaisia aineksia muutenkaan

Jos Yhdysvalloista tilatut suklaahiput ja vaniljauute eivät kuulu niihin perinteisimpiin suomalaisiin valmistusaineisiin, superhelppo saksanpähkinävoikeksitaikina sisältää muutenkin hieman eksentrisiä aineksia:

Saksanpähkinävoita saa ainakin Ruohonjuurista, joissa myydään Foodinin saksanpähkinätahnaa. Minä tein Vitamixilla saksanpähkinävoini itse FitnessFirstiltä tilaamistani luomusaksanpähkinöistä. Mutta ei hätää, jos et saa juuri saksanpähkinävoita käsiisi; reseptissä voi käyttää oikeastaan mitä tahansa pähkinävoita. Ketoruokavalioon niistä sopii parhaiten mantelivoi. Muista, että pähkinävoin koostumus vaikuttaa todella paljon lopputulokseen ja etenkin siihen, paljonko jauhoja tarvitaan. Helpointa on käyttää kohtuullisen notkeaa muttei liian öljymäistä pähkinävoita.

Makeutusaineena käytän erytritolia, joka on kaloritonta sokerialkoholia. Se on siis täysin hiilihydraatitonta mutta maistuu melkein samalta kuin tavallinen sokeri. Tavallisista ruokakaupoista erytritolia löytyy Karppisokeri-nimisenä. Jos et noudata ketoruokavaliota, voit korvata erytritolin ruoko- tai kookossokerilla. Saman makeuden saa aikaan hieman pienemmällä sokerin määrällä.

Saksanpähkinävoikeksitaikinaa lusikassa; Spoonful of walnut butter cookie dough

Viljasta tehtyjen jauhojen sijaan käytän tässä reseptissä mantelijauhoa. Pidän Risentan mantelijauhosta, joka jauhetaan kuorituista manteleista. Se on mielestäni sopivan hienojakoista leipomiseen. Mantelijauhon, kuten muidenkin käyttämieni ainesten, ongelma on kalleus. Jos haluat päästä vähemmällä etkä vältä viljojen syömistä, voit korvata mantelijauhon kaurajauholla. Lisää siinä tapauksessa jauhoa taikinaan pienissä erissä, jottei taikinasta tule vahingossa liian kuivaa.

Superhelppo saksanpähkinävoikeksitaikina – rakkaudesta keksitaikinaan

Minä rakastan keksitaikinaa. Oikeasti, voin sanoa niin: rakastan! Saksanpähkinävoikeksitaikina asettuu oikein mukavasti muiden keksitaikinareseptieni joukkoon. Sen aiempaa parhaimmistoa ovat nämä:

Suklaahippukeksitaikina – aito ja alkuperäinen, periamerikkalainen keksitaikina, joka on tarkoitettu syötäväksi sellaisenaan. Unohda uuni!

Maapähkinävoi-suklaakeksitaikina – todella hyvä perusresepti pähkinävoista tehtävään keksitaikinaan. Makeaa ja suolaista, pehmeää ja rouskuvaa.

Kerro minulle Instagramissa kuvan ja tekstin välityksellä, jos olet kokeillut tätä tai muita keksitaikinaohjeitani. Arvostaisin myös kovasti, jos jättäisit alle kommenttisi ja arviosi reseptistä. Kiitos!


Saksanpähkinävoikeksitaikina; Walnut butter cookie dough

Saksanpähkinävoikeksitaikina

Pähkinävoista saa mitä parhainta keksitaikinaa todella pienellä vaivalla. Heti valmis, maukas ja vähähiilihydraattinen saksanpähkinävoikeksitaikina ei tuota pettymystä!
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Dessert
Cuisine: American, Keto, Vegan
Keyword: amerikkalainen, erytritoli, fariinisokeriton, gluteeniton, helppo, herkku, herkullinen, jälkiruoka, keksitaikina, keto, ketogeeninen, laktoositon, maapähkinävoi, maidoton, mantelijauho, merisuola, nopea, saksanpähkinä, saksanpähkinävoi, sokeriton, suklaahippu, terveellinen, vähähiilihydraattinen, vanilja, vaniljauute, vegaani, vegaaninen, vegaaninen herkku resepti, vegaaninen jälkiruoka, walnut butter
Prep Time: 5 minutes
Total Time: 5 minutes
Servings: 4
Calories: 194kcal
Author: Susanna

Ingredients

  • 80 ml saksanpähkinävoita tai muuta pähkinävoita; sopeuta määrää voin paksuuden mukaan
  • 75 ml erytritolia tai sokeria, jos et noudata ketogeenistä ruokavaliota
  • 1 tl vaniljauutetta
  • ¼ tl merisuolaa
  • 50 ml mantelijauhoa tai gluteenitonta kaurajauhoa
  • ½ rkl vettä vain tarvittaessa
  • 2 rkl sokerittomia tai tavallisia tummasuklaahippuja halutessasi; tai muuta lisuketta, esimerkiksi pähkinärouhetta

Instructions

  • Mittaa saksanpähkinävoi pieneen kulhoon. Lisää erytritoli, vaniljauute ja suola ja sekoita rivakasti tasaiseksi.
  • Lisää mantelijauho taikinaan. Käytä tarvittaessa enemmän tai vähemmän jauhoa, jotta taikinasta tulee riittävän muttei liian paksua. Jauhon määrä riippuu paljolti siitä, miten juoksevaa tai jähmeää käyttämäsi pähkinävoi on.
  • Jos taikina tuntuu tässä vaiheessa liian murealta, lisää hieman vettä. Kääntele lopuksi haluamasi lisukkeet taikinaan. Valmista tuli! Säilytä syömättä jäänyttä taikinaa jääkaapissa.

Nutrition

Serving: 50g | Calories: 194kcal | Carbohydrates: 7g | Protein: 7g | Fat: 17g | Saturated Fat: 1g | Sodium: 26mg | Potassium: 150mg | Fiber: 3g | Sugar: 1g | Calcium: 96mg | Iron: 1mg
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating