Harmaa Instagram-ikoni
Harmaa Facebook-ikoni

Syötävä suklaahippukeksitaikina

Syötävä suklaahippukeksitaikina

[vegaaninen; haluttaessa vehnätön, gluteeniton, palmuöljytön]

Link to blog post in English

Kaikki alkaa tästä, perinteisestä amerikkalaisesta chocolate chip cookie dough’sta. Syötävä suklaahippukeksitaikina on tahmainen pala taivasta. Sen runsaat maut tyydyttävät pahimmankin makeanhimon. Ja mikä parasta, helppo keksitaikinaresepti on mielikuvituksen mukaan muunneltavissa. Se on vegaanista, totta kai, mutta pienillä muutoksilla reseptistä saa myös vehnättömän, gluteenittoman ja palmuöljyttömän. Syötävä suklaahippukeksitaikina on jenkkikeittiön perusherkku, josta on moneen menoon.

Salaisesta nautinnosta oikeaksi jälkiruoaksi

Syötävä suklaahippukeksitaikina tarkoittaa toden totta, että se on syötävää. Tämän reseptin juju on se, ettei taikinaa tarvitse syödä salaa ennen valmiiksi paistamista. Keksitaikina on ihan oikeaa jälkiruokaa sellaisenaan. Samalla makunautintoon liittyy väistämättä ripaus salaa syömisen syyllisyyttä, mikä pelkästään parantaa sitä. Minulle mieleen tulevat ainakin äidin torut lapsena raakana popsitusta piparkakkutaikinasta.

Silloin vatsa tuli usein kipeäksi, sillä äidin taikinassa oli kananmunaa ja voita. Taikina oli kirjaimellisesti raakaa, eikä sen syöminen tainnut olla mitenkään terveyttä edistävää. Monissa ruokablogeissa myös vegaanisia paistamattomia jälkiruokia kutsutaan raaoiksi, mutta sitähän ne eivät tarkkaan ottaen ole, kun käytetään kasvipohjaisia, pääasiassa huoneenlämmössä säilyviä raaka-aineita.

Tämän reseptin ainoa raa’aksi ymmärrettävä raaka-aine ovat jauhot. Yhdysvalloissa kohistiin muutama vuosi sitten, kun useampi ihminen sairastui jauhoista taikinaan päätyneistä E. coli -bakteereista. Valmistajat vetivät saastuneiksi epäiltyjä jauhoja pois markkinoilta, ja taikinan syöminen oli hetken vaarassa joutua pannaan. Jauhojen turvallisuudesta ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, sillä kun niitä paahtaa 180-asteisessa uunissa n. 5 – 8 minuutin ajan, jauhoja voi huoletta syödä taikinassa jatkossakin.

Keksitaikinaa lasikulhossa; cookie dough in a glass bowl

Helppo keksitaikinaresepti = hyvää helposti

Paljon tämän helpommaksi keksitaikinaresepti ei tule. Jos kaipaat keittiössä haasteita ja haluat välttää puolivalmisteiden käyttöä, syötävä suklaahipputaikina valmistuu toki myös hieman pidemmän kautta. Pidän tunteesta, joka minulle tulee, kun valmistan kaiken mahdollisimman pitkälle itse. Fiilis on silloin se, että nyt olen ihan oikeasti saanut jotain aikaan.

Simppeleintä on käyttää reseptissä kaupoista saatavaa vegaanista margariinia. Tällaisia ovat Sunnuntain ja Pirkan laktoosittomat leivontamargariinit, jotka lienevät käytännössä samaa, vain eri pakkauksiin pakattua Bungen valmistamaa tuotetta. Margariinin etu on se, että se käyttäytyy hyvin sekä kylmässä että kohtuullisen lämpimässä. Jääkaapissa se ei kovetu liikaa eikä huoneenlämmössä sula ihan mössöksi.

Haittapuoli taas on se, että margariinit sisältävät lähes poikkeuksetta palmuöljyä, jota pyrin välttämään ruoanlaitossa. Palmuöljy on terveydelle haitallista, mahdollisesti karsinogeenistä ja usein epäeettisesti tuotettua.

Syötävä suklaahippukeksitaikina; Edible Chocolate Chip Cookie Dough

Keksitaikinassa margariinin voi korvata samalla määrällä (n. 1 1/4 dl) kookosöljyä. Green Choice -merkiltä löytyy maukasta, neutraalin makuista kookosöljyä, mutta kookoksen mausta pitävä voi tietysti käyttää myös jalostamatonta neitsytkookosöljyä. Lisäksi kannattaa käyttää kaksinkertainen määrä kasvijuomaa, koska kookosöljy kovettuu jääkaapissa margariinia enemmän.

Kolmas vaihtoehto on valmistaa itse lisäaineetonta vegaanista levitettä. Se on yllättävän mutkatonta, joskaan ilman jonkinlaista tehosekoitinta tai blenderiä se ei onnistu. Itse tehty vegevoi antaa taikinalle todelle herkullisen maun ja tekijälleen hyvän mielen.

Syötävä suklaahippukeksitaikina = syötävän hyvää myös gluteenittomana

Jos kärsit keliakiasta tai haluat muuten välttää vehnäjauhojen käyttöä, kaurajauhot toimivat reseptissä kohtuullisen hyvin. Niillä taikinasta tulee mureampaa ja kuivempaa, joten kasvijuoman määrää kannattaa ainakin tuplata. Vielä paremmin helppo keksitaikinaresepti toimii Myllärin gluteenittomalla vaalealla jauhoseoksella. Maku on lähes identtinen vehnäjauhoihin verrattuna, mutta rakenne on hivenen rouheisempi. Se on mielestäni vain positiivinen lisä, sillä syötävää tuntuu olevan enemmän. Huomaa, että jauhoseosta käytettäessä jauhoja tarvitaan suunnilleen 1/4 – 1/2 dl enemmän.

Jauhojen tapaan sokereissa on paljon valinnanvaraa. Fariinisokeri on nestemäistä, sitoo taikinaa hyvin ja tekee siitä pehmeää. Jos korvaat sen jollakin kuivemmalla sokerilla, kasvimaidon määrää joutuu lisäämään. Tykkään käyttää reseptissä ruokokidesokeria, koska se antaa taikinalle kivasti rouskuvan koostumuksen. Sen voi halutessaan korvata hienollasokerilla tai lisäämällä fariinisokerin määrää. Jos haluat kokonaan välttää jalostettujen sokerien käyttöä, reseptiin sopii hyvin myös esimerkiksi intiaani- tai kookossokeri. Intiaanisokeri antaa hieman lakritsaisen, voimakkaan maun, kun taas kookossokeri on lähellä ruokosokerin makua, ehkä hieman kitkerämpää, mutta värjää taikinan tummemmaksi.

Nuolija ja valmista keksitaikinaa; cookie dough on a spatula

Amerikkalaisissa leivonnaisissa käytetään lähes poikkeuksetta vaniljauutetta, mitä saa Suomesta vain alkoholiin liuotettuna. En pidä sen esanssimaisesta, väkevästä mausta. Sen sijaan tykkään käyttää vaniljajauhetta, joka on uutetta voimakkaampaa, ihanan aromikasta mutta myös erittäin kallista. Toki syötävä suklaahippukeksitaikina on hyvää myös, jos siihen laittaa suomalaisleipojalle tutumpaa vanilja- tai vanilliinisokeria. Noin ruokalusikallinen jompaakumpaa korvaa reseptissä vaniljajauheen.

Kun tekeillä on syötävä suklaahippukeksitaikina, kokonaisuuden kruunaavat totta kai suklaahiput. Niitä voi surutta ja oman maun mukaan laittaa enemmänkin kuin alla on mainittu. Vegaanisten suklaahippujen löytäminen kotimaisista ruokakaupoista oli aluksi kimuranttia, kunnes löysin Pirkan tummasuklaahiput, joita myydään lähestulkoon kaikissa K-ryhmän kaupoissa. Kaikissa muissa tummasuklaahipuissakin on käytetty maitojauhetta tai jotakin muuta eläinperäistä. Toki suklaahippujen sijasta taikinaan voi paloitella levysuklaasta isompia tai pienempiä kuutioita tai käyttää suklaarouhetta. Näissä tapauksissa ennen suklaan lisäämistä kannattaa tarkistaa taikinan lämpötila. Jos taikina on lämmintä (esimerkiksi margariinin sulattamisen takia), suklaa sulaa ja taikina värjääntyy toivottua tummemmaksi.

Harmi, ettei syötävä suklaahippukeksitaikina ole terveysruokaa…

…sillä minun kirjassani se on superruokaa. Omalla top-herkkulistallani suklaahippukeksitaikina pitää keulapaikkaa. Sen voittanutta ei ole tullut vastaan. Siksi minä ja blogini kannamme sen nimeä ylpeydellä. Leikkisästi (ja ihan vähän tosissanikin) olen ajatellut, että voisin syödä keksitaikinaa aamupalaksi, lounaaksi, päivälliseksi ja iltapalaksi. En ole vielä kyllästynyt. Keksitaikinaa voi laittaa muihin leivomuksiin tai karamelleihin, esimerkiksi suklaakuppeihin.

Yllä mainitsin myös, että helppo keksitaikinaresepti on ainesosiensa puolesta monella tapaa muunneltavissa. Siitä voi tehdä terveellisempiä, proteiinipitoisempia versioita, kuten tummalla suklaalla ryyditettyä härkäpapupohjaista taikinaa.

Syötävä suklaahippukeksitaikina; Edible Chocolate Chip Cookie Dough

Ja mitä muunneltavuuteen tulee, syötävä suklaahippukeksitaikina muotoutuu myös ihan oikeiksi kekseiksi. Jos siis sattuisinkin kyllästymään taikinan lusikoimiseen, voin paistaa siitä keksejä! Jos vastaava tarve valtaa sinut, toimi silloin näin: Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pyörittele taikinasta reilun kokoisia palloja ja asettele ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. (Jos tulet tässä kohtaa toisiin aatoksiin, taikinan voi syödä myös palloina kuten hullun hyvien keksitaikinapallojen tapauksessa.) Jätä pallojen väliin hyvin tilaa, sillä ne leviävät uunissa melko paljon. Paista uunin keskitasolla n. 10 – 13 minuuttia riippuen siitä, miten pehmeitä kekseistä haluat. Huomaa, että keksit näyttävät uunista otettaessa vielä raaoilta, sillä ne jähmettyvät lisää jäähtyessään. Anna keksien jäähtyä pellillä ainakin 15 minuuttia ja nauti sitten kera kahvi-, tee- tai mehukupposen. 🙂


Syötävä suklaahippukeksitaikina; Edible Chocolate Chip Cookie Dough

Suklaahippukeksitaikina

Sellaisenaan nautittava keksitaikina, joka tarttuu sopivasti kiinni lusikkaan ja kitalakeen mutta vie kielen mennessään.
0 from 0 votes
Print Pin Rate
Course: Dessert
Cuisine: American, Vegan
Keyword: amerikkalainen, cookie dough, helppo resepti, keksi, keksitaikina, laktoositon, leivonta, maidoton, raaka, suklaahippu, syötävä keksitaikina, vegaani, vegaaninen
Prep Time: 15 minutes
Total Time: 15 minutes
Servings: 8
Calories: 365kcal
Author: Susanna

Ingredients

  • 125 g vegaanista margariinia tai levitettä
  • 1 ¼ dl fariinisokeria
  • ¾ dl ruokokidesokeria
  • ½ tl vaniljajauhetta
  • 1-2 rkl kaura- tai mantelijuomaa
  • 2 ½ dl vehnäjauhoa
  • ½ tl suolaa
  • 1 dl tummasuklaahippuja

Instructions

  • Laita keskikokoiseen kulhoon huoneenlämpöinen (tai jääkaapista otettuna muutaman sekunnin mikrossa sulatettu) margariini, sokerit, vaniljajauhe ja 1 rkl kaura-tai mantelimaitoa. Lisää toinen ruokalusikallinen vasta jauhojen sekoittamisen yhteydessä, jos taikina tuntuu liian kuivalta. Kasvipohjaisista juomista kannattaa valita se, mistä itse pidät eniten. Soija-, riisi- tai kookosjuomakin toimisi varmasti. Sekoita ainekset hyvin puuhaarukalla tai tavallisella haarukalla.
  • Lisää suola ja jauhot* ja sekoita hyvin. Sekoittamisessa toimii hyvin esimerkiksi nuolin. Jos käytät muita kuin vehnäjauhoja, lisää jauhot taikinaan vähitellen, sillä niiden lopullinen määrä poikkeaa todennäköisesti yllä annetusta määrästä.
  • Kääntele nuolimella taikinaan tummasuklaahiput.
  • Valmista tuli! Syö heti tai anna jäähtyä jääkaapissa tovi ja nauti sitten mukavasti jähmettyneenä.

Notes

* Jos olet huolissasi raakana syötävän jauhon riskeistä, paahda jauhoja 180-asteisessa uunissa ennen valmistusta n. 5 – 8 minuuttia. Anna jauhojen jäähtyä täysin ennen taikinan sekoittamista.

Nutrition

Serving: 65g | Calories: 365kcal | Carbohydrates: 56g | Protein: 4g | Fat: 15g | Saturated Fat: 5g | Sodium: 131mg | Potassium: 54mg | Fiber: 2g | Sugar: 30g | Vitamin A: 597IU | Calcium: 34mg | Iron: 2mg
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Related Posts

Moneksi muuntuva maapähkinävoifudge

Moneksi muuntuva maapähkinävoifudge

Monella tapaa muunneltava maapähkinävoifudge tarjoilee samassa paketissa suolaista ja makeaa, pehmeää ja pureskeltavaa. Niin nam!

Viiden minuutin maapähkinävoi

Viiden minuutin maapähkinävoi

Suuta hyväilevä maapähkinävoi on paheellisen hyvänmakuista. Purkillinen nestemäistä kultaa, joka pitää tahmeassa otteessaan.



Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating