Keksitaikinavegaani

Terveelliset banaani-mantelienergiapatukat

[vegaaninen, gluteeniton, vehnätön, sokeriton, palmuöljytön]

Pari kuukautta sitten ystäväni heitti minulle haasteen kehittää sokerittoman, pelkästään luontaisesti makeutetun jälkiruokareseptin. Lupasin silloin kaivella leipurinhatustani jonkin idean. Tässä sitä nyt ollaan, lautasella maukkaat, mehevät ja terveelliset banaani-mantelienergiapatukat.

Syyt tällaisen reseptin tehtailuun ovat myös itsekkäät. Ensinnäkin minulla on ajoittain edelleen ollut pahana tapana syödä jotakin paljon sokeria sisältävää illalla, silloin kun on jo väsyttänyt ja olisi pitänyt laittaa pää tyynyyn. Siinä, kun on sitten popsinut tarpeeksi valkoista sokeria, ei ole enää nukuttanutkaan yhtään. Liian lyhyiden unien ja sokeripitoisten herkkujen popsimisen noidanpyörä on ollut valmis.

Välipalapatukat uunivuoassa

Toiseksi kaipasin arkeen jotakin potkua tuovaa, mahdollisimman luontaista välipalaa, joka täyttäisi vatsaa ja auttaisi jaksamaan. Olen usein päivälliseen mennessä liian nälkäinen, kun en ole laittanut lounaan jälkeen mitään muuta kuin mustaa kahvia. Terveelliset banaani-mantelienergiapatukat tuovat tähän ratkaisun, eikä minun tarvitse silti laittaa suuhuni mitään epämääräiseltä maistuvaa proteiinipötkylää tai sokerissa kieriteltyä hedelmäpatukkaa.

Miksi terveelliset banaani-mantelienergiapatukat ovat erikoisen erinomaisia

Terveelliset banaani-mantelienergiapatukat ovat:

  • pehmeitä
  • täyttäviä
  • vatsaystävällisiä
  • vegaanisia
  • gluteenittomia
  • luonnollisen makeita ilman hallitsevaa imelyyttä
  • herkullisia
  • ja – sanoinko jo – terveellisiä!

Näistä syistä ne ovat kerrassaan erinomaista välipalaevästä reppuun pakattavaksi.

Niissä ei ole mitään muita makeutusaineita kuin banaaneja ja pehmeitä, kuivattuja taateleita. Banaanit saavat olla kunnolla ylikypsiä, ihan kunnolla kuoristaan ruskettuneita, sillä silloin ne antavat patukoihin juuri oikeaa mehevyyttä ja makeutta. Taateleista olen tykästynyt Urtekramin aurinkokuivattuihin luomutaateleihin, joihin ei ole lisätty muuta kuin auringon lämpöä.

Makuun tulee kivasti pehmeyttä ja lämpöä myös mantelivoista, jossa ihan sellaisenaan on vivahdus makeutta. Siihen ei ole lisätty mitään makeutusainetta. Tiedän sen, sillä teen mantelivoini itse.

Banaani-mantelienergiapatukka

Lisämausteena patukoissa on kardemummaa, joka tuo mieleen äidin leipomat korvapuustit ja amerikkalaisen dekadenttia vaniljaa. Mausteita voi reseptissä vaihtaa omien mieltymysten mukaan. Kaneli ja neilikka olisivat varmasti myös kokeilemisen arvoisia.

Esikuvana brittivälipala flapjack

Tein pari viikkoa sitten Domestic Gothessin reseptillä vegaanisia hedelmä- ja pähkinäflapjackejä. Flapjack on alunperin brittiläinen kaura- ja sokeripitoinen välipala, jota suomeksi kuvaa ehkä parhaiten kauraeväs-sana. Amerikkalaisissa keittiöissä flapjackit tottelevat parhaiten granola bar -ilmaisua eli siellä puhutaan myslipatukoista.

Ihanalta maistuvalla herkulla on monta nimeä. Flapjackit ovat todellakin aivan ihania, ja teen niitä silloin tällöin. Pidän siitä, miten ne pysyvät jämäkästi koossa, ovat reunailtaan hieman kullanruskeiksi kovettuneita, maistuvat silti sisältä pehmeän meheviltä ja rouskuvat suussa iloisesti. Niissä yhdistyvät mielestäni juuri ne elementit, mitä energiapatukalta – oli se sitten aamupalaksi tai välipalaksi nautittu – haen.

Välipalapatukka uunivuoassa

Flapjackeissa on kuitenkin kaksi isoa muttaa.

Niissä on tuhoton määrä sokeria ja rasvaa. Kääk. Niiden syömisestä tulee verensokeriin enemmänkin terävä piikki kuin jaksamista edistävä tasaisen nousu.

Niiden muoto, koostumus ja suutuntuma ovat kuitenkin niin kohdillaan, että päätin pyrkiä siihen, että terveelliset banaani-mantelienergiapatukat näyttäisivät ja tuntuisivat kutakuinkin vastaavanlaisilta.

Terveelliset banaani-mantelienergiapatukat kypsyvät kaurasta ja rouskuvat siemenistä

Patukoiden koossa pitävänä voimana ovat luomulaatuiset gluteenittomat kaurahiutaleet. Pidän Myllärin-merkin laadukkaasta gluteenittomasta tuotesarjasta. Luomukaurahiutale sisältää 10 grammaa ravintokuitua ja 14 grammaa proteiinia 100 grammaa kohti. Yksi kauran usein ylenkatsottu ominaisuus onkin juuri runsas proteiinipitoisuus. Kaurassa on enemmän proteiinia kuin missään muussa viljassa.

Kaurahiutaleet kypsyvät uunissa puuromaisen pehmeiksi. Samalla terveelliset banaani-mantelienergiapatukat saavat kaurasta mukavasti rousketta, kun paistoksen reunoilta hiutaleet alkavat hieman kovettua kypsymisen loppuvaiheessa.

Kivasti pureskeltavaa antavat myös taikinan lisukkeet: karkeiksi rouhitut mantelit ja auringonkukansiemenet. Niiden tilalle voi kokeilla myös maapähkinöitä, saksanpähkinöitä, hampunsiemeniä tai kurpitsansiemeniä. Oikeastaan mielikuvitus on rajana, kunhan vain lisukkeista ei tule taikinaan lisää nestettä. Niiden tarkoitus on korostaa flapjackmäisen rouheista rakennetta.

Toivottavasti ystäväni on valinnoistani samaa mieltä. Minä ainakin pidin näistä patukoista valtavasti; ne ovat meheviä, niistä voi taittaa palan ja laittaa suuhun pureskeltavaksi eivätkä ne ole ällöttävän äkkimakeita. Ne ovat erikoisen erinomaisia välipalapatukoita, joita pitää ehdottomasti muistaa pakata työlaukkuun verensokerin laskua torjumaan!

Terveelliset banaani-mantelienergiapatukat

P.S. Paistoin tämän reseptin määrän patukoita pienessä uunivuoassa. Tuplaa ainesten määrä, jos käytät tavallista suorakulmaista uunivuokaa.

Muuta banaanimaisen hyvää

Jos banaani miellyttää sinua raaka-aineena, käy katsomassa myös tämä resepti:

Banaani-maapähkinävoikakku – Miltä kuulostaa pähkinästä ja suklaasta valmistettu pohja, herkullisen paksu banaani-maapähkinävoitäyte ja päälle ripotellut suklaapähkinät? Täyteläisen tuhdilta ja mahtavan maukkaalta, kyllä vain!


Terveelliset banaani-mantelienergiapatukat

Banaani-mantelienergiapatukat

Gluteenitonta, sokeritonta ja vegaanista voimaa arkeen näistä maukkaista energiapatukoista. Ne saavat luonnollisen makeutensa banaanista ja taatelista, ja rousketta suuhun tulee mantelirouheesta ja auringonkukansiemenistä. Paljon kuitua, hyviä rasvoja ja proteiinia ilman sokerin tuottamaa virtapiikkiä. Kokeile!
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Breakfast, Snack
Cuisine: Vegan
Keyword: aamiaispatukka, aamupala, auringonkukansiemen, banaani, gluteeniton, gluteeniton kaurahiutale, jauhoton, kardemumma, kaurahiutale, laktoositon, lisäaineeton, maidoton, manteli, mantelivoi, öljytön, palmuöljytön, patukka, sokeriton, taateli, terveellinen, välipala, vanilja, vegaani, vegaaninen, vegaaninen herkku resepti, vegaaniresepti, vegaanivälipala
Prep Time: 10 minutes
Cook Time: 30 minutes
Servings: 8 annosta
Author: Susanna

Ingredients

  • 2 ylikypsää banaania
  • 1 ⅕ dl mantelivoita tai muuta pähkinävoita
  • ¼ tl kardemummaa
  • ¼ tl vaniljajauhetta valinnainen
  • 2 ½ dl gluteenittomia kaurahiutaleita
  • ½ dl pilkottuja pehmeitä taateleita tai rusinoita
  • dl karkeasti rouhittuja manteleita tai maapähkinöitä
  • dl auringonkukansiemeniä tai hampunsiemeniä

Instructions

  • Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa pieni leipävuoka (n. 25 x 11 cm) leivinpaperilla.
  • Paloittele banaanit keskikokoiseen kulhoon ja soseuta ne tavallisella haarukalla. Soseeseen saa jäädä pieniä paloja eli sen ei tarvitse olla täysin sileää. Lisää kulhoon mantelivoi, kardemumma, vanilja ja halutessasi muita mausteita maun mukaan. Sekoita hyvin.
  • Lisää kaurahiutaleet, paloitellut taatelit, rouhitut mantelit ja auringonkukansiemenet ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja levitä nuolijalla tasaiseksi. Paista patukoita uunin keskitasolla 25 – 30 minuuttia tai kunnes reunat alkavat hiukan tummua.
  • Anna paistoksen jäähtyä täysin, ennen kuin leikkaat sen patukoiksi. Jäähtymiseen menee yhdestä kahteen tuntia. Patukat säilyvät ilmatiiviisti pakattuna huoneenlämmössä viikon, jääkaapissa kuukauden ja pakastimessa jopa puoli vuotta.
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating