[vegaaninen, gluteeniton, vehnätön, soijaton, palmuöljytön, ei jalostettua sokeria]
Yksi leivonnan hauskimpia puolia on minusta leikitteleminen. Kotileipurina on antoisaa yhdistellä toisistaan poikkeavia koostumuksia ja vastakkaisia värejä. Tummaa ja vaaleaa yhdistävistä leivonnaisista tulee mielestäni aina erityisen näyttäviä. Jokin niissä vangitsee huomioni, ehkä muita väriyhdistelmiä enemmän. Taidan olla sen verran mustavalkoinen ihminen, että haluan myös leipoa niin. Vegaanin nurinkuriset blondiet ovat hauskaa huvia ja kaunista katseltavaa – ja tietysti mehevältä maistuvia!

Maapähkinävoihippuja omassa keittiössä
Maapähkinävoin maassa, Yhdysvalloissa, maistoin maapähkinävoihippuja. Niitä oli sitkeissä suklaakekseissä, ja keksien päällekin niitä oli paineltu avokätisesti. Maku paljasti heti, mistä oli kyse. Ne näyttivät vaaleilta suklaahipuilta, mutta siihen mennessä syömäni (monen monituiset!) maapähkinävoipaahtoleivät olivat virittäneet makunystyräni.
Suklaakekseissä oli Reese’s Peanut Butter Chips -hippuja. Ne lienevät niitä kaikkein tunnetuimpia, amerikkalaisissa leipomuksissa käytettyjä maapähkinävoinappeja. Merkki on sama kuin suomalaisissa marketeissa myytävien maapähkinävoikuppien. Reese’sin maapähkinävoihiput eivät ole terveellisimmästä päästä; melkein puolet painosta on sokeria, ne sisältävät paljon parjattua palmuöljyä eivätkä ne vegaanisiakaan ole.

Kaikella tällä ei sinänsä ole merkitystä, koska maapähkinävoihippuja ei (tietääkseni) saa Suomesta. Ei Reese’s-merkin tai minkään muunkaan. Ennen kuin vegaanin nurinkuriset blondiet olivat ylipäätään mahdollisia valmistaa, minun piti laittaa suunnittelukynä sauhuamaan ja maapähkinävoihippujen reseptiä kehiin!
Hetken kynäiltyäni sellainen syntyi. Maapähkinävoihippujen valmistaminen omassa keittiössä osoittautui oikein helpoksi. Olin yllättynyt. Mietin, miksen ollut tajunnut tehdä niitä aiemmin. Reseptini tavoin tein ne sokerittomina, mutta jauhetun erytritolin tilalle voi laittaa tomusokeria ja lopputulos on varmasti yhtä ihastuttava.
Tosikon hulluttelu tuottaa vegaanin nurinkuriset blondiet
Seuraavaksi reseptitehtailijan kynä kirjoitti muistikirjaan reseptiin, jonka otsikoksi tuli ”Vegaanin nurinkuriset blondiet”. Se syntyi kuin itsestään. Kimmokkeena toimi yllä mainittu vastakohtaisuuksilla leikittely.
Niin, oikeasti vegaanin nurinkuriset blondiet eivät ole vaaleita vaan tummia. Ne ovat mokkapaloja vaaleilla sattumilla. Värit ovat kääntyneet toisinpäin. Miksiköhän tällainen väreillä yllättäminen on minusta niin hauskaa?

Tiedän toki jo vastauksen. Leivonta on minulle tapa ilmaista luovuuttani. Minusta on hykerryttävää, että resepteissäni on jotain odottamatonta tai erikoista – jotain, mistä ne voi tunnistaa ja mikä ehkä erottaa ne muista. En tiedä, olenko muuten hirveän luova ihmisenä. Ehkä en. En ole hyvä piirtämään enkä ole myöskään kovin spontaani. Ennemminkin olen suunnittelija, järjestelijä ja vähän neurootikkokin. Toki pidän kirjoittamisesta ja tarinoiden rakentamisesta, joten siinä mielessä osaan olla luova.
Mutta siis leivonta ja reseptin keksiminen merkitsee minulle monia sellaisia asioita, joita en muussa elämässäni ole. Olen tosikko, mutta leipojana hulluttelen. En pidä yllätyksistä, mutta resepteilläni haluan yllättää. Olen järjen ihminen, mutta herkkuja leivon suurella sydämellä. Myös vegaanin nurinkuriset blondiet sisältävät ripauksen kaikkea tätä.
Vegaanin nurinkuriset blondiet ovat koukuttavan kauniita
Mielestäni vegaanin nurinkuriset blondiet todellakin miellyttävät silmää. Niissä on esteettisesti jotakin, joka vetoaa minuun vielä varmemmin kuin vaikkapa suklaahippukeksiruudut tai maapähkinävoi-suklaahippupalat. Nyt puhun siis vain ulkonäöstä, en maun paremmuudesta tai huonommuudesta.

Tosin vegaanin nurinkuriset blondiet ovat myös hurmaavan hyviä! Kauniin värityksen lisäksi niiden mehevyys, suklaisuus ja maapähkinäisyys koukuttavat. Ne vain maistuvat kerrassaan eeppisen herkullisilta, ja niiden syömistä on hankala lopettaa. Huomasin tämän konkreettisesti eräänä iltana, kun vinkkasin miehelleni jääkaapissa olevista uusista leivonnaisista.
Ensin hän suhtautui vähän väsyneesti, koska meidän jääkaapissamme on melkein joka päivä jotain uutta leipomaani. Sitten hän kurkisti vuoassa kannen alla nököttäviä nurinkurisia blondieita. Ilme kirkastui hieman. Hän totesi saattavansa maistaa yhden tai kaksi. Seuraavana aamuna tekemäni tilannekatsaus paljasti, että puolet tekemistä nurinkurisista blondieista oli hävinnyt.

Ennen kuin aloin laskea kaloreita ajattelin, että vegaanin nurinkuriset blondiet sisältävät sentään laadukkaita ja puhtaita raaka-aineita. Niissä on käytetty gluteenittomia jauhoja, kookossokeria ja rypsiöljyä. Olen skipannut vehnän, jalostetun sokerin ja margariinin. Soijaa tai palmuöljyä niissä ei ole ollenkaan. Hiilihydraatteja laskevalle kotileipurille voin vinkata vielä sen verran, että nämä onnistuvat erinomaisesti myös mantelijauhoista ja erytritolista. Ensi kerralla ajattelin kokeilla, miten fariinisokerin kaloriton korvike, Puresweet-merkin Brown Shuga, näissä käyttäytyy.
Vegaanin nurinkuriset blondiet
Ingredients
- 1 ½ dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
- 1 ½ dl kookossokeria
- 1 dl makeuttamatonta kaakaojauhetta
- ½ tl ruokasoodaa
- ¼ tl suolaa
- ½ banaani soseutettuna
- ½ dl keitettyä, jäähtynyttä kahvia
- ½ dl rypsiöljyä
- 1 tl vaniljauutetta
- 1 ½ dl maapähkinävoihippuja
Instructions
- Valmista maapähkinävoihiput erillisen ohjeen mukaan.
- Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vuoraa n. 16 x 20 cm uunivuoka leivinpaperilla niin, että se tulee reilusti yli reunoista. Voitele leivinpaperi kevyesti rypsiöljyllä.
- Laita jauhot, kookossokeri, kaakaojauhe, ruokasooda ja suola isossa kulhossa ja sekoita hyvin.
- Lisää soseutettu banaani, jäähtynyt kahvi, rypsiöljy ja vaniljauute. Sekoita taikina tasaiseksi. Kääntele lopuksi mukaan maapähkinävoihiput. Säästä pari ruokalusikallista hippuja päälle painettavaksi.
- Kaavi taikina uunivuokaan ja levitä tasaiseksi. Painele päälle koristeeksi loput maapähkinävoihipuista. Paista nurinkurisia blondieita uunin keskitasossa 15 minuuttia tai kunnes reunat ovat jähmettyneet mutta paistos näyttää keskeltä vielä hieman raa'alta. Malta olla paistamatta liian pitkään, jotta lopputulos olisi mahdollisimman mehevä.
- Anna jäähtyä vähintään tunnin. Nurinkuriset blondiet voi myös laittaa yöksi jääkaappiin ja nauttia vasta seuraavana päivänä (jos odottaminen ei tunnu mahdottomalta!). Nosta paistos leivinpaperin reunoista leikkuulaudalle ja leikkaa 12 palaan. Tarjoile ja nauti! Ilmatiivissä astiassa nämä leivonnaiset säilyvät jääkaapissa n. viikon ajan.