Vegaaninen suklaa-vadelmakakku

[vegaaninen, gluteeniton]

Tasan kaksi vuotta sitten istuin näin Vaasan keskussairaalan synnyttäneiden osastolla pieni käärö sylissäni. Toinen tyttäreni oli tullut maailmaan kahden jälkeen yöllä. Hän oli niin täydellinen kuin vain pieni vauva voi olla. Ja täydellinen hän on edelleen, kaksi vuotta myöhemmin: hän on iloinen, rohkea ja periksi antamaton papupata, joka pitää isosiskon ja vanhemmat vauhdissa. Tänään juhlitaan häntä, ja juhlapöydän kruunuksi nostetaan vegaaninen suklaa-vadelmakakku.

Unohda kermakakut, tässä tulee paras vegaaninen suklaa-vadelmakakku

Blogini aivan ensimmäisessä tekstissä juhlistin 39-vuotissyntymäpäivääni makuja pursuavalla maapähkinävoikakulla. Kerroin silloin, että pystyn ihan hyvin elämään ilman tavanomaisia, kermaan upotettuja täytekakkuja. Ne ovat minusta usein joko liian kalkkimaisen kuivia tai sitten liiaksikin kostutettuja. Tasapainoa tuntuu olevan ammattilaistenkin hankala löytää.

Siksi mehevä maapähkinävoikakku oli kerrassaan mainio vaihtoehto, varsinkin ihmiselle, joka syö maapähkinävoita lähes joka aterialla jossakin muodossa. Maapähkinävoikakkureseptini hienous on lisäksi se, että se on niin sanottu raakakakku, jonka valmistamiseen ei tarvitse uunia.

Paras vegaaninen suklaa-vadelmakakku

Toinen, ehkä vieläkin mainiompi vaihtoehto on vegaaninen suklaa-vadelmakakku. Kakku on pehmeää, aavistuksen mutakakkumaista ja siten hirveän mehevää. Se saa arvoisensa kuorrutuksen suklaakreemistä, joka on suloisen makeaa ja kevyen kuohkeaa. Paljon muuta yksinkertaisuudellaan hämäävä vegaaninen suklaa-vadelmakakku ei kaipaakaan. Paitsi vadelmia tietenkin. Kakkupohjien väliin tulee suklaakreemin lisäksi vadelmahilloa, ja kirsikaksi kakun päälle runsaskätisesti tuoreita vadelmia.

Tämä superihana kakku on tänään juhlapöytämme keskipiste. Se lienee onnistunut valinta (edellä mainittujen itsekkäiden syiden lisäksi) siksi, että molemmat tyttäreni ovat melkoisia suklaasuita. Vanhempi tyttäreni napostelee jälkiruoaksi mielellään samaa tummaa suklaata kuin minäkin, kuopukseni puolestaan suklaalla kuorrutettuja rusinoita. Mitäpä siis turhaan tekemään vegaanista kermakakkua, kun suklaakakulle on enemmän kysyntää!

Valmista tulee yhdessä kulhossa

Näin ihanaa kakkua mutustellessa on vaikea uskoa, miten helppotekoinen se on. Apuvälineistä pärjää sähkövatkaimella, jota tarvitset suklaakreemin vatkaamiseen. Ainekset ovat pääasiassa varsin tavallisia. Eksoottisin lienee aquafaba eli kikherneiden liemi, joka kuohkeuttaa ja sitkeyttää kakkupohjia kananmunien tapaan.

Kakkupohjien taikina valmistuu todella helposti yhdessä isossa kulhossa! Ensin sekoitetaan kuivat ainekset, sitten niihin lisätään märät ainekset ja viimeksi kiehuva vesi. Tämän vaiheen tärkein ja eniten tarkkuutta vaativa vaihe on sekoittaa lopuksi ainekset todella huolellisesti mahdollisimman tasaiseksi taikinaksi. Eikä tämäkään ole vaikeaa tai vaadi sen kummempaa kikkailua. Lisää kiehuva vesi taikinaan hiljalleen kaataen, niin onnistut parhaiten.

Pala vegaanista suklaakakkua

Vegaaninen suklaa-vadelmakakku onnistuu parhaiten, kun valmistat kaksi erillistä kakkupohjaa. Näin pohjat kypsyvät paistaessa tarpeeksi mutteivät liikaa. Huomaa, että reseptin ainekset on laskettu valmiiksi näitä kahta pohjaa varten. Suosittelen käyttämään kahta halkaisijaltaan 20 – 22 cm kokoista irtopohjavuokaa. Kuvissa olevan kakun olen valmistanut kahdella tällaisella irtopohjavuoalla.

Voitele vuoat huolellisesti, jotta kakku ei jämähdä niihin kiinni. Rasvaa ei tarvitse hirveitä määriä, mutta se kannattaa levittää hyvin. Voit käyttää joko voitelusprayta tai levittää vuokiin margariinia ja korppujauhottaa ne sitten kevyesti. Itse tykkään vuorata pohjan ensin leivinpaperilla ja voidella sitten vain laidat.

Varaa aikaa valmistamiseen

Helppoudesta huolimatta vegaaninen suklaa-vadelmakakku kannattaa valmistaa ilman kiirettä. En lähtisi tekemään sitä samana päivänä, kuin sitä on tarkoitus tarjota.

Vegaaninen suklaa-vadelmakakku

Kätevintä on paistaa kakkupohjat valmiiksi edellisenä päivänä. Anna niiden jäähtyä ensin vuoissa noin tunti. Ota ne sitten pois vuoista ja aseta esimerkiksi isoille lautasille jäähtymään vielä toiseksi tunniksi. Kääri tämän jälkeen pohjat tuorekelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan kakun kokoamista.

Kakkupohjat voi toki valmistaa vieläkin aikaisemmin. Ne säilyvät jääkaapissa, tuorekelmuun käärittynä usean päivän ajan. Ne voi myös pakastaa, jolloin pohjat voi paistaa jopa viikkoja etuajassa. Ota jälkimmäisessä tapauksessa ne edellisenä iltana jääkaappiin sulamaan.

Aikaa vievää on myös suklaakakun kokoaminen ja kuorruttaminen. Se ei ole erityisen vaikeaa mutta hidasta kylläkin, koska paksun suklaakreemin levittäminen vaatii huolellisuutta ja kärsivällisyyttä. Hurmaavan kuohkean koostumuksensa ansiosta kuorruttaminen maksaa kuitenkin vaivan.

Terveysruokaa vegaaninen suklaa-vadelmakakku ei ole

Ei ihme, että vegaaninen suklaa-vadelmakakku maistuu niin ihanalta, kun katsoo sen sisältämän sokerin määrää. Siitä pitävät huolen yksistään kuorrutteeseen tulevat tomusokeridesilitrat. Niin, terveysruokaa tämä kakku tuskin on.

Vegaaninen suklaa-vadelmakakku

Tomusokeria tulee kuorrutteeseen todellakin desilitrakaupalla. Reseptissä lukee 7 dl, eikä siinä ole painovirhepaholaista, vaan tomusokeria tarvitaan tuo määrä. Totta kai suklaakreemiä voi valmistaa vähemmänkin, mutta ohjeen määrä on mielestäni tähän kakkuun juuri sopiva. Siitä riittää kakkupohjien väliin, päälle ja sivuille. Jos tämmöinen kakku on sinun makuusi, saattaisit pitää myös tästä suklaakreemillä kuorrutetusta keksikakusta.

Mutta terveysajattelun voi unohtaa kerran kesässä, kun juhlitaan meidän (tai teidän tai kenen tahansa) päivänsankaria! Ehkä tällaista kakkua ei kannata syödä joka aterialla tai edes joka päivä, mutta kerran päivässä ei romuta kenenkään muuten hyviä elintapoja. Kohtuusajattelu toimii tässäkin vallan mainiosti.

Suklaakakku tarjolla juhlapöydässä

Onnea siis meidän kamalan ihanalle kaksivuotiaalle, aurinkoa päivään ja nautinnollisia suklaakakkuhetkiä!


Vadelmainen suklaakakku, pala lautasella

Suklaa-vadelmakakku

Tällä helpolla ohjeella teet parhaan vegaanisen suklaakakun, joka kruunaa juhlan kuin juhlan. Muhkean mehevä suklaakakkupohja kuorrutetaan hurmaavalla suklaakreemillä, ja piristystä maku saa vadelmahillosta ja tuoreista vadelmista. Tämä makuyhdistelmä ei petä!
4.2 from 5 votes
Print Pin Rate
Course: Dessert
Cuisine: American, Vegan
Keyword: aquafaba, gluteeniton jauho, hienosokeri, kaakaojauhe, kakkukuorrute, kakkuresepti, kasvijuoma, kaurajuoma, keitetty kahvi, kookossokeri, kuorrutettu kakku, laktoositon, laktoositon margariini, leivinjauhe, maidoton, mantelijuoma, margariini, paras suklaakakku, paras vegaaninen kakku, ruokasooda, rypsiöljy, suklaakakku, täytekakku, tomusokeri, vadelmakakku, vanilja, vaniljauute, vegaani, vegaanijälkiruoka, vegaaninen, vegaaninen herkkuresepti, vegaaninen kakku, vegaaninen leivonta, vehnäjauho
Prep Time: 15 minutes
Cook Time: 35 minutes
Total Time: 50 minutes
Servings: 20 annosta
Author: Susanna

Equipment

  • Sähkövatkain

Ingredients

  • 5 dl vehnäjauhoa tai gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
  • 4 ¾ dl hienoa, ruoko- tai kookossokeria
  • 1 ¾ dl tummaa kaakaojauhetta
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 ½ tl ruokasoodaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 ⅓ dl mantelijuomaa tai muuta kasvijuomaa
  • 2 rkl vahvaa keitettyä kahvia
  • 1 ⅕ dl rypsiöljyä
  • 6 rkl aquafabaa eli kikherneiden lientä
  • 2 tl vaniljauutetta
  • 2 ⅓ dl kiehuvaa vettä
  • 1 dl vadelmahilloa
  • 2 dl tuoreita vadelmia

Suklaakreemikuorrutus

  • 115 g sulatettua margariinia
  • 1 ⅔ dl kaakaojauhetta
  • 7 dl tomusokeria
  • ¾ dl mantelijuomaa tai muuta kasvijuomaa
  • 1 tl vaniljauutetta

Instructions

  • Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Voitele ja korppujauhota kevyesti kaksi irtopohjavuokaa (Ø 20 – 22 cm).
  • Sekoita isossa kulhossa jauhot, sokeri, kaakaojauhe, leivinjauhe, ruokasooda ja suola.
  • Lisää mantelijuoma, kahvi, rypsiöljy, aquafaba ja vanilja ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada kiehuva vesi hitaasti taikinaan ja sekoita huolellisesti.
  • Jaa taikina uunivuokiin ja paista uunista riippuen 30 – 40 minuuttia. Tarkista kakkupohjien kypsyys hammastikulla. Anna jäähtyä noin tunnin ja irrota sitten pohjat vuoista. Jos teet kakkupohjat etukäteen, kääri ne tuorekelmuun ja laita jääkaappiin.
  • Valmista suklaakreemikuorrute: Laita sulatettu margariini ja kaakaojauhe keskikokoiseen kulhoon ja vatkaa tasaiseksi. Sihtaa seokseen kerrallaan 1 dl tomusokeria ja sekoita välissä. Lisää lopuksi mantelijuoma ja vanilja. Vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi. Jos kuorrute tuntuu liian pehmeältä, lisää vielä muutama ruokalusikallinen tomusokeria.
  • Kokoa kakku: Aseta toinen kakkupohja tarjoiluvadille. Levitä vadelmahillo pohjan päälle. Lisää hillon päälle n. 2 dl suklaakreemiä ja levitä tasaiseksi. Aseta varovasti toinen kakkupohja kuorrutteen päälle. Levitä loppu suklaakreemi kakun päälle ja sivuille. Tasoita haluamallasi tavalla. Koristele lopuksi kakku tuoreilla vadelmilla.
  • Valmista tarjottavaksi! Kakku säilyy hyvin huoneenlämmössä, mutta tarjoilun jälkeen tähteet kannattaa säilyttää jääkaapissa.
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating