Vegaaniset ja gluteenittomat mantelisuklaapatukat

[vegaaninen, gluteeniton, palmuöljytön, ei jalostettua sokeria]

Minä pidän patukoista: suklaapatukoista, pähkinäpatukoista, kaurapatukoista. Nämä vegaaniset ja gluteenittomat mantelisuklaapatukat täyttävät patukkatoiveeni; niissä on makeutta, proteiinia, rousketta ja tietenkin suklaata.

Patukka-sana tuo minulle aina mieleen takavuosien pikkutuhman suklaapatukkamainoksen, jossa elokuvatähtimäisen komea mies roikkui köydestä junanvaunun ulkopuolella kaunista neitosta pelastamassa. Tyttö ei tainnut tietää, mitä oli tarjolla. Minä tiesin, että meillä oli melkein aina kotona Tuplaa tarjolla, sillä se oli äitini suosikkipatukka.

Suklaata monipuolisempi vegaaninen välipala

Meillä herkutellaan harvoin Tuplalla, vaikka mieheni ja tyttäreni syövätkin tavallista maitosuklaata silloin tällöin. Omaan vegaaniseen ruokavaliooni se ei kuulu.

Viime vuosina kauppoihin on tullut paljon vegaanisia välipalapatukoita. Olen tykästynyt erityisesti kotimaisen Goodion Chocoat-kaurasuklaisiin ja ruotsalaisen Get Raw’n raakapatukoihin. Halusin kehittää vegaanivälipalareseptin, jossa näiden ihanuuksien ominaisuudet yhdistyisivät. Näin kotikeittiöissäni syntyivät ensimmäiset vegaaniset ja gluteenittomat mantelisuklaapatukat.

Vegaaninen suklaapatukka

Ensimmäisen erän tein kokonaan tehosekoittimella, mutta taikinasta tuli mielestäni liian sileää. Halusin siihen lisää rouhetta. Halusin hampaille hommia.

Kun sain reseptin viilattua kohdilleen, voin rehellisesti sanoa, että vegaaniset ja gluteenittomat mantelisuklaapatukat ovat hurjan hyviä ja tekevät sinulle hurjasti hyvää!

Vegaaniset ja gluteenittomat mantelisuklaapatukat

Ainesosaluettelo voi ensinäkemältä tuntua pitkältä, mutta patukoissa ei ole mitään turhaa tai epäterveellistä. Sokerinkin voi halutessaan jättää pois ja käyttää makeuttajana vain vaahterasiirappia. Patukat on pakattu härkäpavuista peräisin olevilla proteiineilla, manteleiden hyvällä rasvalla, gluteenittoman kauran vatsaa hellivällä kuidulla ja siementen vitamiineilla ja hivenaineilla. Ei hassumpaa, vai mitä?

Vegaaniset ja gluteenittomat mantelisuklaapatukat

Maku on vähintään mehevä: marsipaaniin vivahtava ja tummasuklaakuorrutuksen sulostuttama. Yksi patukka tyydyttää hetkessä mielen herkkuhimon ja kehon energiavajeen, joten jaksat jaksat taas painaa seuraavaan ruokailuun saakka.

Herkkuvälipala, joka maistuu manteleilta, tuoksuu tummalta suklaalta ja rouskuu kauraisena

Mieheni mielestä vegaaniset ja gluteenittomat mantelisuklaapatukat maistuvat Milky Way -patukoilta, vaikka en kyllä tiedä, mistä tuo mielleyhtymä on peräisin. Ehkä koostumuksessa on jotakin samaa.

Minulle näistä tulee mieleen lähinnä laskiaispullien iki-ihana mantelimassa, sillä lisään taikinaan lorauksen karvasmanteliuutetta. Jos et pidä marsipaanista, karvasmanteliuute kannattaa jättää taikinasta pois tai korvata vaikkapa vaniljauutteella.

Vegaaniset välipalapatukat

Mantelisuklaapatukoiden pohjana ovat liotetut, keitetyt ja soseutetut härkäpavut ja niiden makua tasapainottava vaahterasiirappi. Härkäpapu on vegaanisessa leivonnassa paljon käytettyä kikhernettä suolaisempaa, joten taikinoita täytyy muistaa makeuttaa tarpeeksi. Muuten maku voi jäädä happamaksi tai kitkeräksi, ja sitähän me emme halua!

Muuten härkäpavut toimivat makeassa leivonnassa kerrassaan mainiosti. Oman kokemukseni perusteella ne ovat jopa kikhernettä helpompia käyttää, sillä makuhaittojen vuoksi niitä ei tarvitse kuoria. Lisäksi tuntuu hyvältä käyttää kotimaista raaka-ainetta.

Paloihin leikattu vegaaninen välipalapatukka

Maun pehmeys tulee ennen kaikkea manteleista. Vegaanisessa leivonnassa mantelivoi on ihan mahtava raaka-aine, sillä sen maku on mieto ja samettinen. Se korostaa muita makuja ja auttaa pitämään taikinaa koossa.

Alkuperäisessä reseptissäni vegaaniset ja gluteenittomat mantelisuklaapatukat saavat rouhean rouskuvuutensa Myllärin gluteenittomista luomukaurahiutaleista, raaoista manteleista ja auringonkukansiemenistä. Valmistuksen aluksi pyöräytän ne tehosekoittimesta nopeasti karkeaksi rouheeksi.

Rouhitut kaurahiutaleet ja muut kuivat ainekset

Vaihtoehtoja valmistukseen

Voit muokata vegaaniset ja gluteenittomat mantelisuklaapatukat omien mieltymystesi mukaisiksi. Muista pitää nestemäisten ja kuivien ainesten suhde suunnilleen vakiona, jotta patukat jäätyvät pakastimessa sopivan jämäkkään koostumukseen.

Tässä joitakin vaihtoehtoisia ideoita:

  • Vaihda mantelivoi kotitekoiseen vegaaniseen Nutellaan ja mantelit hasselpähkinöihin.
  • Jätä taikinasta kaakaojauhe ja suklaahiput pois ja laita vastaavasti tilalle saman verran lisää kaurahiutaleita ja siemeniä, pähkinöitä tai kuivattuja hedelmiä.
  • Suklaakuorrutuksen voi jättää pois, sillä patukat maistuvat myös ilman sitä.
  • Korvaa auringonkukansiemenet joillakin muilla siemenillä.
  • Laita mantelivoin tilalle jotakin muuta pähkinävoita, esimerkiksi maapähkinä- tai saksanpähkinävoita.
  • Laita kaurahiutaleet ja auringonkukansiemenet taikinaan kokonaisina ja rouhi mantelit (tai pähkinät) veitsellä isoiksi paloiksi, niin saat patukoista vielä rouskuvampia.
  • Jätä kookossokeri kokonaan pois tai korvaa se yhdellä ylikypsällä, soseutetulla banaanilla. Banaanin voi soseuttaa härkäpapujen ja vaahterasiirapin kanssa.
  • Luo jokin muu ihan oma kombosi ja jaa se minullekin Instagramissa!
Tummasuklaahiput menossa taikinaan

Miten sitten vegaaniset ja gluteenittomat mantelisuklaapatukat teetkin, aloita laittamalla härkäpavut veteen liottumaan. Huomenna voit sitten tehdä niistä juuri omannäköisiäsi, täyteläisen herkullisia ja ravinteikkaita patukoita!


Vegaaniset ja gluteenittomat mantelisuklaapatukat

Mantelisuklaapatukat

Suklaa sulaa suuhun, pavut pitävät liikkeessä, manteli hellii huulia ja kaura vatsaa. Mitä muuta välipalalta voisi toivoa? Vegaaniset ja gluteenittomat mantelisuklaapatukat ovat mehevä tapa pysyä menossa mukana!
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Breakfast, Dessert, Snack
Cuisine: American, Finnish, Vegan
Keyword: aamiaispatukka, amerikkalainen, brownie, härkäpapu, helppo, herkku, herkullinen, jälkiruoka, kaakaojauhe, karvasmanteliuute, kaurahiutaleet, kookossokeri, kuorrutettu, laktoositon, maapähkinä, maapähkinävoi, maidoton, pähkinäseos, palmuöljytön, ruokasooda, siemenseos, suklaa, suklaahiput, suklaakuorrutus, terveellinen, tumma suklaa, uuniton, vaahterasiirappi, välipalapatukka, vegaani, vegaaniherkku, vegaaninen, vegaaninen herkku resepti
Prep Time: 1 hour
Cook Time: 50 minutes
Total Time: 1 hour 50 minutes
Servings: 12 annosta
Author: Susanna

Equipment

  • Tehosekoitin

Ingredients

  • 5 dl liotettuja ja keitettyjä härkäpapuja
  • 1 ⅕ dl vaahtera- tai agavesiirappia
  • 4 rkl mantelivoita
  • 3 rkl neitsytkookosöljyä pehmeää tai sulatettua
  • ¼ tl karvasmanteliuutetta
  • 3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita esim. Myllärin
  • ½ dl manteleita tai mantelirouhetta
  • ½ dl auringonkukansiemeniä
  • tl suolaa
  • ¼ tl ruokasoodaa
  • 4 rkl kaakaojauhetta
  • dl kookossokeria) voi jättää pois
  • 1 dl tummasuklaahippuja

Kuorrutus

  • 175 g tummaa suklaata
  • 1 rkl neitsytkookosöljyä

Instructions

  • Laita härkäpavut edellisenä iltana runsaaseen veteen liottumaan yön yli jääkaapissa. Huuhtele ne lävikössä hyvin viileällä vedellä ja keitä runsaassa vesimäärässä 50 minuuttia. Huuhtele taas erittäin huolellisesti ja painele kevyesti kuivaksi talouspaperilla tai keittiöpyyhkeellä.
  • Rouhi kaurahiutaleet, mantelit ja auringonkukansiemenet tehosekoittimella tai blenderillä karkeaksi rouheeksi. Siirrä sitten seos pieneen kulhoon ja sekoita siihen suola, ruokasooda, kaakaojauhe ja kookossokeri, jos käytät sitä.
  • Laita härkäpavut ja vaahterasiirappi tehosekoittimeen. Sekoita 2 – 3 minuuttia täydellä teholla, kunnes seos on täysin tasaista.
  • Siirrä seos isoon kulhoon ja lisää siihen mantelivoi, kookosöljy ja karvasmanteliuute. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.
  • Lisää kaurahiutaleseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Kääntele lopuksi suklaahiput taikinaan.
  • Kaada taikina n. 23 x 30 cm kokoiseen, leivinpaperilla päällystettyyn uunivuokaan. Painele se tiiviiksi ja tasaiseksi esimerkiksi toista leivinpaperia apuna käyttäen. Laita vuoka pakastimeen vähintään 30 minuutiksi.
  • Valmista kuorrutus: sulata kattilassa tumma suklaa ja kookosöljy. Varo polttamasta suklaata pohjaan. Kaada kuorrute taikinan päälle ja levitä lusikalla tai nuolijalla tasaiseksi. Laita vuoka pakastimeen vielä ainakin 15 minuutiksi. Sen jälkeen taikinan voi leikata annoskokoisiksi patukoiksi. Kylmä suklaakuorrute halkeaa helposti, mutta siltä voi välttyä esimerkiksi paloittelemalla suklaan ennen kuin se on täysin jäätynyt tai lämmittämällä veistä kuumalla vedellä ennen leikkaamista.
  • Säilytä patukoita pakastimessa. Anna pehmetä huoneenlämmössä muutamia minuutteja ennen syömistä.
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating