Vegaaniset makeutusaineet ja niiden vastaavuudet

Vegaanisessa leivonnassa käytetään melkoista liutaa erilaisia makeutusaineita. Varsinkin amerikkalaisissa resepteissä saatetaan käyttää hyvinkin eksoottisia makeutusaineita kuten lucuma-jauhetta tai munkkihedelmää.

Jos olet lukenut tekstejäni enemmänkin, tiedät, että kokeilen mielelläni erilaisia makeutusaineita. Käytän usein kookossokeria, mutta myös fariinisokeri on ihanaa tietyissä, perinteisissä resepteissä. Olen kokeillut menestyksellä myös useita sokerittomia makeutusaineita, kuten erytritolia. Näiden ohella leivon ajoittain täysin luontaisiin makeutusaineisiin, lähinnä hedelmiin, luottaen. Siitä oivana esimerkkinä nämä terveelliset banaani-mantelienergiapatukat.

Oli miten oli, sokereita ja siirappeja voi olla vaikeaa valita ja annostella oikein. Alla oleva taulukko tarjoaa tähän apua. Listaan siinä kaikki testaamani, Suomesta saatavat vegaaniset makeutusaineet ja niiden vastaavuudet.

Vegaaniset makeutusaineet

MakeutusaineEnglanniksiKäyttöVastaavuusOminaisuudet
Hieno sokeri, ruokosokeri
Table sugar, cane sugarLeivonta, ruoanlaitto, juomat1 dlPitkälle jalostettua, ei ravitsemuksellista hyötyä
AgavesiirappiAgave syrupLeivonta, ruoanlaitto3/4 dlPehmeä, täyteläinen maku; sopii korvaamaan vaahterasiirapin
Erytritoli eli “karppisokeri”ErythritolLeivonta, ruoanlaitto, juomat1 1/3 dlKaloriton, ei nosta verensokeria; hampaille turvallinen
FariinisokeriBrown sugarLeivonta, ruoanlaitto1 dlErinomainen, karamellimainen maku; kostea, hiekkamainen koostumus
Hedelmät (esim. banaani, taateli)Fruit (banana, dates, etc.)LeivontaTuoreet, kuivatut ja soseutetut hedelmät ovat erinomaisia makeutusaineita; niiden avulla ruokaa voi kosteuttaa ilman lisärasvaa
KookossokeriCoconut (palm) sugarLeivonta, ruoanlaitto, juomat1 dlMaku muistuttaa fariinisokeria, ei maistu kookokselta; koostumus hienon sokerin kaltainen mutta väri tummempi; alhainen glykeeminen indeksi
Ksylitoli eli koivusokeriXylitolLeivonta, ruoanlaitto, juomat, purukumi1 dlVähäkalorinen; maistuu samalta kuin sokeri; hampaille turvallinen
LucumajauheLucuma powderLeivonta, smoothiet1 dlAntaa ruokaan luontaista makeutta ja kuohkeutta; kirpeähkö maku; sopii erityisesti smoothieihin
MuscovadosokeriMuscovado sugarRuoanlaitto, leivonta1 dlVoimakas tumman siirapin maku; koostumus karkeahko; erityisen hyvää marinadeissa
RuokokidesokeriDemerara sugarLeivonta, ruoanlaitto1 dlTavallista sokeria isokiteisempi; pehmeämpi, toffeemainen maku; voidaan käyttää korvaamaan fariinisokeri
Stevia-jauheStevia powderRuoanlaitto, leivonta, juomat1/2 dlVoidaan käyttää sokerin tavoin; lakritsainen jälkimaku haittaa käyttöä leivonnassa, sitruuna auttaa tasapainottamaan sitä
Stevia-tipatStevia dropsRuoanlaitto, leivonta, juomat1 rklKätevä erityisesti juomien makeuttamiseen, lakritsainen jälkimaku voi haitata käyttöä
TaatelisiirappiDate syrupLeivonta, ruoanlaitto, juomat1 dlPehmeän makea maku; koostumus yhtä paksu kuin tavallisessa siirapissa; luontainen makeutusaine
TomusokeriConfectioner’s sugar, powdered sugar, or icing sugarLeivonta1 1/2 dlHienoksi jauhettua ruokosokeria, sopii kaikkeen leivontaan ja leivonnaisten koristeluun; vaahtoutuu hyvin rasvan kanssa
Tumma siirappiDark molassesLeivonta1/2 dlVoimakas, makea maku; paksu koostumus, sitoo taikinaa yhteen; piparkakkujen perusraaka-aine
Täysruokosokeri eli intiaanisokeriSucanatLeivonta1 1/5 dlMatala glykeeminen indeksi, nostaa verensokeria hitaammin; ravinteikas; paahdetun toffeen maku, ei aivan yhtä makea kuin sokeri
VaahterasiirappiMaple syrupLeivonta, ruoanlaitto3/4 dlErinomainen, omintakeinen maku; sisältää ravinteita
Vaalea siirappiGolden syrupLeivonta, ruoanlaitto, juomat1/2 dlVaalea väri; melko neutraali, sokerimainen maku; ei yhtä paksua kuin tumma siirappi
Vegaaniset makeutusaineet, kuvassa fariinisokeria ramekinissa; Vegan sweeteners, pictured brown sugar in a ramekin