Vegaaniset suklaahippudonitsit

[vegaaninen, soijaton, palmuöljytön, ei jalostettua sokeria; haluttaessa gluteeniton]

Link to blog post in English

Onko sinulla samanlainen mielikuva kuin minulla, että donitseja on hirveän työlästä ja aikaavievää tehdä? Hiivan kohoamista pitää odottaa, ajatus uppopaistamisesta tuottaa ahdistusta ja kuorruttaminenkin on yhtä sotkemista. Huh. Unohda tämä kaikki ja leipaise itsellesi ja seurueellesi vegaaniset suklaahippudonitsit! Ei hiivaa, ylenmäärin sokeria, kärsivällisyyttä koettelevaa odottelua, rasvassa tirisevän taikinan rinkeliksi muotoilua. Ahdistustakaan ei tule kuin korkeinkaan sitä, miten monta tällaista ihanaa donitsia popsii kerralla menemään.

Vegaaniset suklaahippudonitsit saavat kuohkeutensa taikinassa kuplivasta omenaviinietikasta, makeutensa vaahterasiirapista ja mehevyytensä makeuttamattomasta omenasoseesta, joka myös sitoo taikinaa yhteen.

Vegaaniset suklaahippudonitsit; Vegan chocolate chip donuts

Vegaaniset suklaahippudonitsit eivät uppopaistamista vaadi

En pidä itseäni minään virtuoosimaisena leipurina; enemmänkin olen makujen yhdistelijä ja reseptien luoja. Niinpä perinteisten rinkeleiden tekeminen ei ole koskaan kuulunut arsenaaliini. Siitä ei varmaankaan tulisi minulle kuin lähinnä mielipahaa epämuodostuneiden munkkirinkilöiden ja aikaansaandun sotkun vuoksi.

Vegaaniset suklaahippudonitsit ovat siitä ihana juttu, että niitä ei tarvitse uppopaistaa. Tällä on pari todella mieluisaa seuraamusta. Ensinnäkin vegaaniset suklaahippudonitsit valmistuvat ennätysajassa, kun niitä ei tarvitse paistaa yksitellen. Toiseksi niihin ei tule yhtä älytöntä määrää rasvaa (eikä sokeria) kuin uppopaistettuihin rinkeleihin. Kolmanneksi donitsipeltiä käytettäessä kaikki donitsit ovat suunnilleen samannäköisiä ja ainakin -kokoisia.

Jos taloudestasi ei satu löytymään donitsipeltiä, vegaaniset suklaahippudonitsit voi tehdä myös niin, että rinkelit pursottaa suoraan leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Tässä variaatiossa taikina kaavitaan pursotinpussiin ja siitä pursotetaan reilunkokoisen suuttimen läpi leivinpaperille pyöreitä rinkeleitä. Samalla donitsien kokoa voi muokata oman maun mukaan.

Vegaaniset suklaahippudonitsit; Vegan chocolate chip donuts

Suklaahiput korvaavat kuorrutuksen

Jos olet päässyt jyvälle minusta leipojana, tiedät, että laitan mielelläni suklaahippuja kaikkeen. Suklaahiput edustavat minulle amerikkalaista leivontaa parhaimmillaan. Ne vievät minut aina makumatkalle rapakon taa. Esittelysivultani voit lukea tarkemmin, miksi erityisesti amerikkalaiset vegaaniherkut osuvat ja uppoavat (minuun!).

Olen jakanut näillä sivuilla jo aika liudan suklaahippureseptejäni. Olen tehnyt muun muassa tummasuklaahipuilla maustettuja tuplasuklaakeksejä, maapähkinävoipaloja sekä tietenkin iki-ihanaa keksitaikinaa.

Tässä tämänkertaisessa reseptissä suklaahiput toimittavat koristelun virkaa. Juuri siksi vegaaniset suklaahippudonitsit myös tulevat valmiiksi kerralla. Pidän siitä, vaikka tiedostan toki, että kuorrutuksella koristellut leivonnaiset kilpailevat omassa luokassaan. Minusta on ihanaa, kun uunituoreita herkkuja pääsee syömään vielä lämpimänä ja aivan tuoreena. Oikeastaan se on ihan parasta kotona leipomisessa!

Vegaaniset suklaahippudonitsit; Vegan chocolate chip donuts

Suklaahipuilla koristeltujen leivonnaisten kohdalla ei siis tarvitse odotella jäähtymistä ja kuorruttamista, kun valmista tulee kerralla. Aikaa säästyy, ja hermotkin pääsevät vähemmällä, kun kuorrutteen valmistamisesta ei synny sotkua.

Suklaahippuja voisi ehkä kutsua laiskan leipurin vakiokoristeiksi. Ne sopivat kaikkeen, lisäävät juuri sopivasti makeutta ja tuovat leivonnaisten ulkonäköön hauskoja yksityiskohtia. Lisäksi ne kuuluvat lasten suosikkilisukkeisiin. Siitä syystä vegaaniset suklaahippudonitsit maistuvat takuulla myös perheen pienimmille.

Jääkaapissa vain tyhjä lautanen

Sain kokea sen omakohtaisesti. Kirjoitin blogia makuuhuoneessani, kun nuorimmaisemme oli päiväunillaan. Samaan aikaan 5-vuotias tyttäreni ja mieheni rentoutuivat alakerran sohvalla, todennäköisesti Netflixiä katsellen. Tyttäreni on hurahtanut Pikkuetsivät-sarjaan.

Menin hakemaan kupillista kahvia ja ajattelin samalla herkutella yhdellä donitsilla. Mutta jääkaapin oven takana odotti pienoinen järkytys. Donitsilautanen oli tyhjä! Muistoksi jäljelle oli jäänyt muutama mitätön murunen. Donitsit oli syöty.

Syyttävä sormeni osoitti automaattisesti mieheni suuntaan. Sitten tyttäreni puuttui peliin ja kertoi huolettomasti syöneensä loput donitsit. Hän oli katsonut pari jaksoa Pikkuetsiviä ja syönyt kolme donitsia. Pienoinen pettymykseni suli nauruun ja tyytyväisyyteen. Jesss! Vegaaniset suklaahippudonitsit olivat osoittautuneet melkoiseksi menestykseksi ainakin meidän lastemme osalta.

Vegaaniset suklaahippudonitsit; Vegan chocolate chip donuts

Onnistuvatko vegaaniset suklaahippudonitsit gluteenittomina?

Lyhykäisyydessään: kyllä onnistuvat. Valmista vegaaniset suklaahippudonitsit gluteenittomista lempijauhoistasi.

Itse olen toistaiseksi testannut reseptin speltillä ja puolikarkealla vehnäjauholla. Erityisen meheviä ja sopivan kakkumaisia donitseista tuli Birkkalan puolikarkeista spelttijauhoista. Gluteenitonta vaihtoehtoa etsivää suosittelen kokeilemaan joko gluteenitonta kaurajauhoa tai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta. Jauhon määrää voi joutua hieman muuttamaan suhteessa spelttiin tai vehnään. Kaurajauhoa saattaa riittää pienempi määrä, kun taas gluteenitonta jauhoseosta tarvitsee enemmän.

Herkullinen donitsi lähikuvassa; Close-up of delicious donut

Vegaaniset suklaahippudonitsit ovat hurmaavan hyviä joka tapauksessa. Ne ovat niin pehmeän suussa sulavia, että helposti tulee syötyä pari tai kolmekin. Kysy vaikka tyttäreltäni!


Suklaahippudonitsit; Chocolate chip donuts

Vegaaniset suklaahippudonitsit

Tällä huippuhelpolla reseptillä leivot suloisia suklaahippudonitseja käden käänteessä. Ei hiivaa, taikinan kohotusta, öljyä, soijaa, odottelua, jalostettua sokeria tai palmuöljyä, ja paistamiseenkin menee vain 10 minuuttia. Kokeile ja ihastu!
5 from 1 vote
Print Pin Rate
Course: Breakfast, Dessert, Snack
Cuisine: American, Vegan
Keyword: aamupala, ei jalostettua sokeria, hasselpähkinä, hasselpähkinävoi, helpot donitsit, helppo vegaaninen resepti, jälkiruoka, jälkiruokaresepti, kasvijuoma, laktoositon, leivinjauhe, maidoton, mantelijuoma, nopea donitsiresepti, öljytön, omenasose, omenaviinietikka, palmuöljytön, soijaton, spelttijauho, suklaahiput, suola, tummasuklaa, tummasuklaahippu, vaahterasiirappi, vaniljauute, vegaani, vegaanijälkiruoka, vegaaninen, vegaaninen jälkiruoka, vegaaniset donitsit, vehnäjauho
Prep Time: 5 minutes
Cook Time: 10 minutes
Total Time: 15 minutes
Servings: 12 keskikokoista donitsia
Calories: 262kcal
Author: Susanna

Ingredients

  • 1 ⅕ dl mantelijuomaa tai muuta kasvijuomaa
  • 2 tl omenaviinietikkaa
  • 1 tl vaniljauutetta
  • 60 ml makeuttamatonta omenasosetta
  • 60 ml hasselpähkinävoita tai muuta pähkinä- tai siemenlevitettä
  • 1 ⅓ dl vaahterasiirappia
  • 4 ¾–5 dl speltti-, vehnä- tai gluteenitonta jauhoa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa
  • 1–1 ½ dl tummasuklaahippuja

Instructions

  • Kytke uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele 12 donitsin pelti kevyesti vegaanisella margariinilla tai öljyspraylla.
  • Mittaa keskikokoiseen kulhoon mantelijuoma, omenaviinietikka, vanilja, omenasose, hasselpähkinävoi ja vaahterasiirappi. Vatkaa vispilällä tasaiseksi.
  • Mittaa isoon kulhoon jauhot, leivinjauhe ja suola. Sekoita hyvin. Kaada nestemäiset ainekset kuivien aineiden joukkoon. Sekoita taikinaa vain sen verran, että ainekset ovat sekoittuneet. Älä vatkaa. Kääntele joukkoon tummasuklaahiput.
  • Jaa taikina donitsivuokaan. Täytä vuoan kolot täyteen ja tasoita taikina lusikalla. Paista donitseja 10–12 minuuttia tai kunnes donitsit ovat kohoneet muotoonsa. Anna donitsien jäähtyä vuoassa 10–15 minuuttia. Irrota ne sitten varovasti veistä apuna käyttäen ja siirrä tarjoiluvadille. Tarjoile ja herkuttele! Donitsit säilyvät jääkaapissa n. viikon ajan.

Nutrition

Serving: 50g | Calories: 262kcal | Carbohydrates: 43g | Protein: 7g | Fat: 7g | Saturated Fat: 2g | Sodium: 50mg | Potassium: 66mg | Fiber: 6g | Sugar: 11g | Calcium: 62mg | Iron: 3mg
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating