Vegaaniset valkosuklaa-maapähkinävoikupit

[vegaaninen, viljaton, gluteeniton, paleo, soijaton, palmuöljytön, ei jalostettua sokeria]

Vegaaninen valkosuklaa on minusta ihanaa! Sen maut ovat paljon syvemmät ja aidommat kuin tavallisen, valkoisesta sokerista ja maidosta tehdyn valkosuklaan. Kun sain valkosuklaareseptini kohdilleen, päätin siltä istumalta kokeilla sitä kestosuosikkiini maapähkinävoikuppeihin. Vegaaniset valkosuklaa-maapähkinävoikupit maistuvat ihastuttavan makeilta, hienostuneen aromikkailta ja samettisen pehmeiltä!

Vegaaniset valkosuklaa-maapähkinävoikupit

Haastetta vegaanisesta valkosuklaasta

Tavanomaisen valkosuklaan ravintosisältö ei tee vaikutusta. Se sisältää oikeastaan vain kaikkea ihan turhaa: hirveän määrän sokeria ja maitoa. Mutta silti pidin siitä lapsena paljon. Ehkä se kolahti johonkin makeanhimon nipistelemään hermoon.

Siksi halusin kokeilla vegaanisen valkosuklaan valmistamista. Se osoittautui kuitenkin astetta kimurantimmaksi. Ensimmäinen yritys tuotti huonosti sekoittuvan liemen, jossa ruokosokeri valahti pohjalle ja rasvat jäivät lillumaan pinnalle.

Valkosuklaakupit pinossa

Toisella kertaa kokeilin käyttää tomusokeria, mutta valkosuklaasta tuli paakkuista, yltiömakeaa mömmöä. Yikes. Kolmannella kertaa suunta alkoi olla oikea, mutta sillä kertaa makeutta oli liian vähän. Koostumus onnistui kuitenkin hyvin.

Neljännellä yrityksellä tuli tulosta! Laitoin valmiin valkosuklaan silikonisessa suklaamuotissa pakastimeen ja napostelin niitä iltapäiväkahvini kanssa itsetyytyväisen muikea virne kasvoillani. Nam!

Vegaaniset valkosuklaa-maapähkinävoikupit saavat makua cashewvoista ja vaahterasiirapista

Onnistuneen valkosuklaareseptin salaisuutena on cashewvoi ja vaahterasiirappi. Cashewvoi pitää valkosuklaan koossa, pehmentää sen rakennetta ja antaa sille hieman suolaista makua. Vaahterasiirappi maistuu yhtä ihanalta kuin aina, eikä sen kanssa tarvitse pelätä sokerille tavanomaista paakkuuntumista.

Vegaaniset valkosuklaa-maapähkinävoikupit

On cashewvoin ja vaahterasiirapin ansiota, että vegaaniset valkosuklaa-maapähkinävoikupit ovat niin herkullisia kuin ne ovat. Samalla välttyy mukavasti käyttämästä jalostettua, valkoista sokeria. Vähäinen määrä vaahterasiirappia sopii myös paleoruokavaliota noudattavalle, joten vegaaniset valkosuklaa-maapähkinävoikupit ovat paleoystävällisiäkin.

Pähkinäallergikko voi korvata valkosuklaan valmistuksessa cashewvoin kookosöljyllä. Sekä neitsytkookosöljy että raffinoitu käyvät. Vaihtoehtoisesti reseptiin voi laittaa pähkinävoin tilalle saman verran lisää kaakaovoita. Maapähkinävoin tilalle taas voi valita esimerkiksi hilloa tai gluteenitonta keksitaikinaa.

Valkosuklaakonvehteja vai maapähkinävoikuppeja?

Tai molempia! Alla olevalla reseptillä voi tosiaankin valmistaa niin valkosuklaakonvehdit kuin vegaaniset valkosuklaa-maapähkinävoikupit. Viimeksi varasin aineksia kaksinkertaisen määrän ja tein kumpiakin.

Vegaaniset valkosuklaa-maapähkinävoikupit

Alla oleva valkosuklaaresepti on joka tapauksessa erinomainen perusresepti vegaanisen valkosuklaan valmistamiseen. Maapähkinävoikupit ovat vain yksi vaihtoehto, mitä siitä voi tehdä.

Vegaaniset valkosuklaa-maapähkinävoikupit ovat versio tummasuklaa-maapähkinävoikupeistani. Niiden esikuvana puolestaan toimii klassinen amerikkalaisherkku Reese’s Peanut Butter Cups. Alkuperäiset, ei-vegaaniset maapähkinävoikupit maksavat Suomessa niin paljon, että niitä tekee kevyesti edullisemmin vegaanisina. Sitä paitsi kotitekoiset maistuvat paljon paremmilta!

Maapähkinävoikuppeja keittiöntasolla

Jos käytössäsi on kunnollinen tehosekoitin, voit tehdä valkosuklaan lisäksi itse maapähkinä- ja cashewvoin. Se on hämmentävän helppoa ja nopeaa, mutta tavallisella blenderillä en sitä ehkä lähtisi kokeilemaan. Silloin kannattaa tyytyä kaupoissa myytävään maapähkinävoihin.

Maapähkinävoireseptiäni voi soveltaa myös cashewpähkinöihin. Lyhykäisyydessään pähkinöitä paahdetaan 175 asteessa kymmenen minuuttia ja sitten ne jauhetaan tehosekoittimella rouheeksi, jauheeksi ja lopulta voiksi. Tähän menee sekoittimesta riippuen 5 – 10 minuuttia. Itse tehdyt pähkinävoit ovat mahtavan maukkaita, ja sen seurauksena kotiin jää leijailemaan huumaava paahdettujen pähkinöiden tuoksu!

Räätälöi omannäköiset vegaaniset valkosuklaa-maapähkinävoikupit

Tässä muutama idea maapähkinävoikuppireseptin muunteluun:

  • Ripottele pinnalle koristeeksi, mitä haluat/kaapista löytyy: kuivattujen hedelmien paloja, pähkinärouhetta, mantelilastuja, intiaanisokeria, kookoshiutaleita, strösseliä, suklaahippuja tai -rouhetta. Kuvissa näkyvät vegaaniset valkosuklaa-maapähkinävoikupit on koristeltu saksanpähkinöillä, maapähkinöillä ja kuivatuilla aprikooseilla.
  • Laita täytteeksi jotakin muuta pähkinävoita. Voit käyttää vaikkapa samaa cashewvoita, jota tulee valkosuklaaseenkin. Myös mantelivoi ja saksanpähkinätahna soveltuvat tähän reseptiin hienosti.
  • Sekoita maapähkinävoihin esimerkiksi riisimuroja, kaakaonibsejä, mysliä tai tummasuklaahippuja.
  • Täytä valkosuklaakupit jollakin muulla, kuin maapähkinävoilla. Hyviä vaihtoehtoja ovat: hillot, marmeladit, keksitaikina, keksivoi, kinuski tai sulatettu tummasuklaa.
Vegaanisia valkosuklaakuppeja lähikuvassa

Muffinssivuokiin valmistettavat suklaakupit ovat siitä loistavia, että resepti on vapaasti muunneltavissa. Miten sinä haluaisit ne valmistaa? Julkaise sosiaalisessa mediassa kuva omista valkosuklaakupeistasi tägää minut (Facebook, Instagram) siihen.


Valkosuklaa-maapähkinävoikupit

Valkosuklaa-maapähkinävoikupit

Näitä herkkupaloja ei voi syödä hykertelemättä; niin nautinnollisen hyviä ne ovat! Valkosuklaa antaa maapähkinävoikupeille samettista pehmeyttä ja suloista makeutta. Näiden kanssa haluaa telkeytyä yksin huoneeseen mutustelemaan niitä omassa rauhassa.
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Dessert, Snack
Cuisine: American, Vegan
Keyword: cashew, cashewvoi, gluteeniton, herkku, herkullinen, jälkiruoka, kaakaovoi, maapähkinä, maapähkinävoi, maapähkinävoikuppi, paahdettu maapähkinä, paleo, suklaa, vaahterasiirappi, välipala, valkosuklaa, vanilja, vaniljajauhe, vegaani, vegaaniherkku, vegaanijälkiruoka, vegaaninen, vegaaninen herkku resepti, vegaaniresepti
Prep Time: 30 minutes
Total Time: 30 minutes
Servings: 15 annosta
Author: Susanna

Ingredients

  • 1 ⅕ dl sulatettua raakakaakaovoita
  • 60 ml cashewvoita
  • 3 rkl vaahterasiirappia
  • tl vaniljajauhetta tai vanilja-aromia
  • 60 ml maapähkinävoita jos siihen ei ole lisätty suolaa, lisää ¼ tl suolaa
  • 1 rkl vapaavalintaista makeutusainetta esim. vaahterasiirappia, intiaanisokeria tai kookossokeria, riippuen hieman maapähkinävoin paksuudesta

Pinnalle

  • rouhittuja pähkinöitä, kookoshiutaleita, kuivattuja hedelmiä tms. oman maun mukaan

Instructions

  • Laita 15 pientä muffinssivuokaa tarjottimelle tai uunivuokaan.
  • Ota maapähkinävoi huoneenlämpöön pehmenemään. Voit myös tehdä erillisellä ohjeellani maapähkinävoin itse (yllä olevassa tekstissä on linkki reseptiin).
  • Valmista valkosulkaa: Sulata kaakaovoi haudekattilassa. Voit tehdä haudekattilan myös itse laittamalla tavalliseen kattilaan pari senttiä vettä ja asettamalla päälle lämmönkestävän astian, joka ei osu veteen. Ajatuksena on, että vesihöyry sulattaa kaakaovoin. Sammuta liesi, kun kaakaovoi on sulanut. Lisää cashewvoi, vaahterasiirappi ja vaniljajauhe ja sekoita vispilällä tasaiseksi. Nosta astia pois kattilasta ja anna jäähtyä muutaman minuutin.
  • Annostele kuhunkin muffinssivuokaan n. 1 tl valkosuklaata (n. puolet koko määrästä). Pakasta 5 minuuttia.
  • Sekoita halutessasi maapähkinävoihin makeutusainetta ja suolaa, jos maapähkinävoihin ei ole lisätty suolaa. Laita muffinssivuokiin n. 1 tl maapähkinävoita ja levitä tasaiseksi. Kaada loput valkosuklaasta päälle. Ripottele pinnalle haluamiasi lisukkeita: pähkinöitä, kuivattuja hedelmiä, kookoshiutaleita tai suklaarouhetta. Laita pakastimeen 15 minuutiksi.
  • Sitten ei muuta kuin nauttimaan näistä ihanuuksista!
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating