Veganisoidut perinteiset piparkakut

[vegaaninen; haluttaessa gluteeniton]

Link to blog post in English

Joulu tuoksuu pipareilta ja joulu maistuu pipareilta. Meillä kotitekoisia pipareita syödään joulukuussa satoja. Minusta ne ovat parhaita tuoreina, vielä uunin lämmöstä pehmeinä. Mieheni rouskuttelee niitä mieluiten rapeaksi kovettuneina. Lasten suosikkeja ovat yltäkylläisesti sokerikuorrutetut tekeleet. Joulun ne tekevät kaikille. Veganisoidut perinteiset piparkakut kunnioittavat juhlakauden perinteitä kasvissyöjän periaatteiden mukaisesti.

Vegaanisia piparkakkuja pinossa; Pile of gingerbread cookies

Piparkakkujen tuoksu hurmaa vuodesta toiseen

Joulu kuulostaa kulkuselta.
Joulu tuntuu pumpulilta.
Joulu maistuu piparilta
tai namuselta
tai mantelilta.
Joulu näyttää tähtöseltä.
Joulu näyttää kynttilältä.
Joulu tuoksuu vihreältä
tai punaiselta
tai ruskealta.
Sillä joulukuusi on vihreä
ja kuusen oksan kätkössä
on piparipossun seurana
kirkkaanpunainen omena.

Kaarina Helakisa

Veganisoidut perinteiset piparkakut näyttävät tähtösiltä ja tuoksuvat joululta. Niiden mausteinen tuoksu hurmaa joka vuosi. Piparkakkujen paistamisen jälkeen en halua hievahtaa keittiöstä minnekään vaan imeä kanelin, inkiväärin, neilikan ja pomeranssinkuoren aromit itseeni.

Vegaanisia tähtipiparkakkuja jäähtymässä; Vegan star-shaped gingerbread cookies cooling

Meillä piparkakuista on muodostunut yksi joulun tärkeimmistä perinteistä. Itse asiassa minusta tuntuu, että tärkeys ainoastaan kasvaa vuosittain, ainakin jos valmistettujen pipareiden määrästä voi mitään päätellä. Tänä vuonna olemme leiponeet jo monta erää, eikä loppua ole näkyvissä. Tyttöjen osallistuminen tekee leipomisesta hauskaa, kaoottista ja sykähdyttävää. Jaettu ilo on paras ilo.

Piparkakkuperinteitä kunnioittaen

Veganisoidut perinteiset piparkakut kätkevät sisäänsä värikkään ja mittavan historian herkkuleivontaa. Anna-Liisa Mattila kertoo Pipari-kirjassaan vuodelta 2001, että pipareiden esikuvana egyptiläinen hunajakakku. Niitä uhrattiin jumalalle, ja kakuista alettiin tehdä eri muotoisia, jotta jumalat ymmärtäisivät paremmin pyyntöjen tarkoitukset. Aikaisimmat hunajakakkuihin liittyvät arkeologiset kakkumuottilöydökset ovat peräisin ajalta 3 000 eaa.

Hunajakakut kulkeutuivat Egyptistä kaikkialle Eurooppaan. Keski-Euroopassa hunajakakkuja sai valmistaa pitkään vain luostareissa, sillä niitä pidettiin pyhinä leipomuksina, joiden valmistusoikeutta varjeltiin. Myös Pohjoismaihin hunajakakut saapuivat luostareiden kautta. Ruotsalaisesta Vadstenan luostarista on hunajakakuista löytynyt merkintöjä vuodelta 1444.

Koska hunajakakut saapuivat pohjolaan verraten myöhään, aineslista muovautui alkuperäisestä melko paljon. Tumman värin tuovat ruisjauhot korvattiin vaaleilla jauhoilla, hunaja siirapilla, sokerilla ja mausteilla, sekä säilyvyyttä ja koostumusta parannettiin taikinaan lisätyllä rasvalla.

Veganisoidut perinteiset piparkakut; Veganized traditional gingerbread cookies

Suomessa piparit olivat aluksi kallisarvoista kappaletavaraa, joita myytiin toreilla. Piparkakkuja opittiin leipomaan vauraimmissa kartanoissa ja pappiloissa, mutta reseptit yritettiin pitkään pitää salaisina. Piparkakkuja tarjoiltiin juhlissa, ja niillä uskottiin olevan sairauksia parantavia ominaisuuksia. Uskonnollinen merkitys niillä pysyi pitkään: ajateltiin esimerkiksi, että kun kirkossa piti piparia taskussaan, välttyi sairauksilta.

Samanlaista mystiikkaa parhaimpiin pipareihin ja toimivimpiin resepteihin liittyy yhä. Eri valmistajat kuvailevat piparkakkujaan ”perinteisiksi” tai ”alkuperäisiksi”. Piparinimissä ja -pakkauksissa on tuulahdus menneisyyttä ja arvokkuutta. Kaupalliset piparkakut ovat lähes poikkeuksetta ohuita ja rapeita sekä pyöreän kukan muotoisia. Muoto selittyy mahdollisesti sen pakattavuudella ja ehjänä pysymisellä.

Tällä kertaa leivoin veganisoidut perinteiset piparkakut tähdenmuotoisiksi. Taikina on tiivistä mutta hieman lämminneenä erittäin notkeaa ja helposti työstettävää. Siitä saa tehtyä vaikka millaisia pipareita. Tyttöjen suosikkihahmoja olivat pupu, Muumipeikko ja yksisarvinen.

Veganisoidut perinteiset piparkakut tutulla ohjeella

Olen tehnyt pipareita samalla reseptillä vuodesta 1993, joten se on ehtinyt tulla tutuksi. Melkeinpä voin vannoa sen nimiin; niin paljon kokemusta sen toimivuudesta minulla on.

Resepti on peräisin samasta Kotitalous 7 -oppikirjasta kuin aiemmin täällä julkaisemani omenapiirakkaresepti. Alun perin käytin ohjeen mukaan voita ja kananmunaa, mutta veganisoidut perinteiset piparkakut syntyvät kätevästi laktoosittomasta margariinista ja aquafabasta. Aquafaba on kikherneiden (tai valkopapujen) säilykepakkauksissa olevaa lientä, jolla on kananmunaa vastaavia taikinaa sitovia ominaisuuksia. Aquafabasta voi vatkata vaikka marenkia.

Veganisoidut perinteiset piparkakut; Veganized traditional gingerbread cookies

Olen kokeillut korvata voin ja kananmunan muullakin tavalla. Voin tai margariinin sijaan olen laittanut taikinaan kookosöljyä. Sen ongelmana on kuitenkin ollut käsiteltävyys. Yhtäältä taikinasta tulee jääkaappikylmänä melko kovaa, toisaalta se lämmetessään pehmenee nopeasti rasvaiseksi ja sellaisena hankalaksi työstää.

Kananmunan voi korvata myös pellava- tai chiarouheella. Niistä saa kätevän munankorvikkeen siten, että sekoittaa yhden ruokalusikallisen rouhetta kolmeen ruokalusikalliseen haaleaa vettä. Rouhe saa turvota 10–15 minuuttia, jonka jälkeen se lisätään taikinaan. Ainesosan nimen mukaan vegaanisista piparkakuista tulee näin hieman rouheisempia, mutta maku on erinomainen.

Päivityksistä huolimatta vegaaniset perinteiset piparkakut kunnioittavat makuelämyksenä tavanomaisia joulupipareita. Itse asiassa näitä pipareita on mahdotonta tunnistaa vegaanisiksi maun perusteella – testaa vaikka sekasyöjäkaverillasi tai -naapurillasi! Jos haluat kokeilla vähemmän perinteikkäitä joulupipareita, suosittelen kokeilemaan maapähkinävoin maustamaa piparkakkureseptiäni viime vuodelta.

Lumihiutaleiden leijaillessa täällä maahan toivotan sinulle ihanaa joulunaikaa kera nautinnollisten leipomusten!


Veganisoidut perinteiset piparkakut; Veganized traditional gingerbread cookies

Veganisoidut piparkakut

Joulun perinteiset piparkakut uudistuneella reseptillä valmistettuna. Nämä ihanalta tuoksuvat, mausteisen maukkaat ja helppotekoiset keksit hurmaavat niin vegaanin kuin sekaanin ja onnistuvat aina. Kokeile!
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Dessert
Cuisine: Finnish, Vegan
Keyword: aquafaba, gluteeniton jauhoseos, helppo vegaaninen resepti, inkivääri, joulu, jouluherkku, kananmunan korvike, kananmunaton, kaneli, kookossokeri, laktoositon, laktoositon margariini, maidoton, neilikka, perinteinen, perinteinen resepti, perinteiset piparit, pomeranssinkuori, ruokasooda, soijaton, tumma siirappi, vegaani, vegaaninen, vegaaninen herkkuresepti, vegaaninen joulu, vehnäjauho
Prep Time: 12 hours 10 minutes
Cook Time: 5 minutes
Servings: 50 piparia
Calories: 58kcal
Author: Susanna

Ingredients

  • ¾ dl siirappia
  • 1 dl kookossokeria tai hienoasokeria
  • 125 g laktoositonta margariinia Sunnuntai tai Pirkka
  • 1 tl kanelia
  • 1 tl inkivääriä
  • 1 tl neilikkaa
  • 1 tl pomeranssinkuorta
  • 3 rkl aquafabaa eli kikherneiden lientä
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 4 dl vehnäjauhoja tai gluteeniton vaaleaa jauhoseosta

Instructions

  • Mittaa parin litran kattilaan siirappi, sokeri, margariini ja mausteet. Kiehauta ne puuhaarukalla sekoittaen.
  • Siirrä sivuun liedeltä ja vatkaa vispilällä haaleaksi. Lisää sitten aquafaba.
  • Lisää jauhot, joihin on sekoitettu ruokasooda.
  • Kääri taikina tuorekelmuun litteäksi, tiiviiksi paketiksi ja laita jääkaappiin.
  • Leivo taikinasta seuraavana päivänä ohuita piparkakkuja.
  • Paista 200 asteessa uunin yläosassa n. 5 minuuttia tai kauniin ruskeaksi.

Nutrition

Serving: 30g | Calories: 58kcal | Carbohydrates: 9g | Protein: 1g | Fat: 2g | Sodium: 27mg | Potassium: 31mg | Sugar: 2g | Calcium: 4mg
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating