[vegaaninen, palmuöljytön, ei jalostettua sokeria]
Vanhempieni puutarhaa asuttaa kolme omenapuuta. Yksi niistä on suunnilleen 100-vuotias. Se oli nykyisessä paikassaan jo kauan ennen vanhempieni tontille rakentamaa omakotitaloa. Kaksi muuta omenapuuta on uusia tulokkaita. Ne istutettiin pihaan muutama vuosi sitten. Kaikki ovat kantaneet runsasta satoa vuodesta toiseen. Valittavana on ollut valkeita kuulaita, punakaneleita ja syysjuovikkaita. Kaikkia näitä kolmea sisältää veganisoitu klassinen omenapiirakka.

Oppituntien omenapiirakka
Veganisoitu klassinen omenapiirakka on oma muunnokseni reseptistä, jonka olen valmistanut alkuperäisenä ensimmäisen kerran syksyllä 1993. Se oli slloin, kun radioissa soivat Soul Asylumin ”Runaway Train” ja Spin Doctorsin ”Two Princes”. Grunge teki tuloaan, mikä näkyi flanellipaita- ja farkkumuodissakin. Minä olin silloin vielä epäitsevarma 7-luokkalainen. Meillä oli juuri alkanut kotitalousopetus, ja omenapiirakkaresepti löytyi ensimmäisten oppituntien ohjelmasta.
Pidin kotitaloustunneista todella paljon. Opettajana oli tiukka, perinteikäs vanhan liiton naisopettaja, joka piti meidät kaikki kurissa ja nuhteessa. Hän oli myös luokanvalvojamme ja osasi olla hyväkäytöksisiä ja -tapaisia oppilaita kohtaan todella mukava. Sanoisin, että hän oli todella oikeudenmukainen. Jostakin syystä olen aina oppinut parhaiten ankarien opettajien ohjauksessa. Ehkä silloin ei ole oma ajatus päässyt harhailemaan liikaa muihin asioihin vaan on pitänyt keskittyä oleelliseen.

Kotitalous 7 -kirjassa oli paljon hyväksi todettuja reseptejä, joista valmistin yläasteikäisenä ahkerasti kotona. Kirja on minulla yhä tallella. Se ei ole enää aivan yhtä ahkerassa käytössä, mutta aika ajoittain tykkään veganisoida parhaimpia reseptejä. Yksi tällainen on veganisoitu klassinen omenapiirakka.
Uudistunut ja veganisoitu klassinen omenapiirakka
Alkuperäinen aineslista näyttää tältä:

Oleellisin muutos on tietenkin reseptin veganisointi; piiras kun on nyt vegaaninen klassinen omenapiirakka. Piimän tilalle laitoin Alpro Natural makeuttamatonta soijagurttia. Margariinin korvasin Foodinin kylmäpuristetulla neitsytkookosöljyllä. Vegaaninen margariini toimisi tietysti myös. Kananmunan tilalle tuli aquafabaa eli kikherneiden lientä.
Toinen merkittävä muutos on se, että jätin jalostetun sokerin kokonaan pois. Vegaaniseen leivontaan perehtyneelle valkoisen sokerin välttäminen on tuttu asia. Monet vegaaniset leipojat ja bloggaajat suosivat terveellisempiä vaihtoehtoja, jotka nostavat verensokeria vähemmän. Tällä kertaa laitoin taikinaan kookossokeria, ja omenat maustin vaahterasiirapilla. Lisätietoja eri makeutusainevaihtoehdoista löytyy vegaanisia makeutusaineita käsittelevältä sivulta.

Kolmas uudistus on se, että veganisoitu klassinen omenapiirakka sisältää enemmän omenatäytettä. Alkuperäisessä ohjeessa omenat neuvotaan pilkkomaan ohuiksi viipaleiksi ja latomaan sivuttain taikinan päälle. Tällä kertaa leikkasin omenat kuutioiksi ja kierittelin ne vaahterasiirapissa ja kanelissa.
Täytteen runsauden ansiosta veganisoitu klassinen omenapiirakka on todella mehevää ja antaa raikkaan, herkullisen suutuntuman. Reilunkokoisessa palassa riittää pureskeltavaa parinkin kahvikupin verran. Uudistuksia voi häpeilemättä kehua onnistuneiksi. Niin ihanaa tästä omenapiirakasta tuli!
Jos syksyn tullen tekee mieli piirakkaa…
…kokeile kakkua. Näin siksi, että oikeastaan veganisoitu klassinen omenapiirakka on mehukasta ja paksua kuin kakku.

Tässä siis loppukaneetiksi vielä muutama kiva kakkuidea:
- Maapähkinävoikakku – Pohja suklaasta, pähkinöistä ja taateleista, täytteenä banaania ja maapähkinävoita. Komeuden kruunaavat suklaakuorrute ja suolapähkinät, eikä tämän valmistamiseen tarvitse uunia.
- Kuorrutettu keksikakku – Tämä kakku on kuin jumbokokoinen sitkeä suklaahippukeksi. Paksu suklaakreemikuorrutus tekee herkutteluhetkestä juhlavan.
- Marmorikakku – Tämä kaunis kakku kääntää päät. Se on makeaa muttei äitelää, ja suutuntuma on ihanan jähmeä ja asteen taikinainen. Sopii niin juhlaan kuin arkeen!
Veganisoitu klassinen omenapiirakka
Ingredients
- 2 ½ dl vehnä- tai spelttijauhoa tai gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
- ½ tl leivinjauhetta
- ½ tl ruokasoodaa
- 1 ½ dl kookossokeria tai hienoasokeria
- 2 dl maustamatonta soija- tai kaurajogurttia
- ¾ dl sulatettua kookosöljyä
- 3 rkl aquafabaa eli kikherneiden lientä
- ½ tl vaniljauutetta
Pinnalle:
- 10 pientä omenaa
- 1 tl kanelia
- 2 rkl vaahterasiirappia
Instructions
- Kytke uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele piirakkavuoka margariinilla tai paistospraylla.
- Sulata kookosöljy vesihauteessa.
- Poista omenista siemenkota. Viipaloi ja pilko ne pieniksi kuutioiksi. Laita ne suureen kulhoon. Lisää kaneli ja vaahterasiirappi ja sekoita, kunnes mausteet ovat levinneet omenoihin tasaisesti.
- Mittaa toiseen suureen kulhoon jauho, leivinjauhe, ruokasooda ja kookossokeri ja sekoita puuhaarukalla. Lisää kulhoon soijajogurtti, sulanut kookosöljy, aquafaba ja vaniljauute. Sekoita taikina tasaiseksi.
- Kaada taikina vuokaan. Kaada pinnalle omenatäyte ja levitä tasaiseksi. Jätä reunoilta n. ½ cm taikinaa näkyviin.
- Paista piirakkaa uunin keskitasossa 30–35 minuuttia.
- Anna jäähtyä 30 minuuttia, ennen tarjoilemista. Reseptillä tulee 8 hyvänkokoista piirakkapalaa. Piirakka säilyy jääkaapissa mehevänä ainakin viikon ja huoneenlämmössäkin muutaman päivän.