[vegaaninen, palmuöljytön, ei jalostettua sokeria; haluttaessa gluteeniton]
Mieheni täytti eilen vuosia. Ei pyöreitä, eivätkä syntymäpäivät muutenkaan merkitse hänelle erityisemmin. Hän ei koskaan halua kalliita lahjoja eikä isoja juhlia. Tänä vuonna juhlan tekivät tyttäremme askartelemat Hama-helmihahmot sekä leipomamme verraton vegaaninen marmorikakku. Ja hyvä niin, sillä mieheni mielestä lahja oli erityinen ja kakku niin hyvä, ettei sitä olisi halunnut tarjotakaan kuin omalle väelle!

Lahjaksi verraton vegaaninen marmorikakku
En yleensä osta miehelleni (hänen toivomuksestaan) syntymäpäivälahjaa, mutta jonkinlaisen kakun leivon joka vuosi. Tiedustelin häneltä etukäteen, oliko hänellä juhlaleipomusten toivomuksia, ja hän toivoi minun tekevän voisormipatukoita. Ne kuuluvat hänen kiistattomiin suosikkeihinsa.
Voisormipatukoiden lisäksi hän ei salaa mieltymystään klassisiin maapähkinävoikuppeihin eikä kotitekoisiin Oreoihin tai Snickerseihin. Hän on tottunut maistelemaan kaikenlaisia ja -tasoisia kokeilujani. Koemaistajana hän ei tosin ole parhaasta päästä, koska hänen mielestään kaikki on aina hyvää. Joko hän on todella kaikkiruokainen tai sitten hän ei halua kritiikin satuttavan minua.

Kolikon kääntöpuolena on, että hänelle on todella helppo leipoa. Hän on kaikkiruokainen. Niinpä myös päätin jättää hänen toiveensa toteuttamatta ja tarjoilla syntymäpäivän kunniaksi jotain hienostuneempaa. Kuten esimerkiksi kakun. Verraton vegaaninen marmorikakku tuntui parhaalta idealta hienoutensa ja helppoutensa takia.
Äidin ja tyttären leivontatiimi
Vanhempi tyttäreni on ehtinyt esikouluikään ja alkanut tosissaan innostua leipomusta. Sanomattakin on selvää, että se ilahduttaa leipojaäitiä kovasti. Meistä on sukeutumassa melkoinen kahden naisen leivontatiimi! Tyttäreni innostui tälläkin kertaa. Hän oli heti valmis tulemaan kaveriksi keittiöön.
Hän tykästyy yleensä sellaisiin näyttäviin leipomuksiin, joiden väreissä ja ulkoasussa on jokin hauska juju. Hänen suosikkejaan ovat olleet muun muassa överit tuplasuklaakeksit ja suklaakuorrutteinen keksikakku.

Ei siis ollut yllättävää, että hän ihastui marmorikakkuideaani heti. Hän teki kakun valinnasta helppoa, ja niinpä ryhdyimme tuumasta toimeen. Taitavien ja tarkkojen pienten apukäsien kanssa verraton vegaaninen marmorikakku osoittautui vielä nopeammaksi valmistaa kuin olin ennakoinut.
Verraton vegaaninen marmorikakku yllättää helppoudellaan
Pienen apulaisen kanssa työskennellessä arvostaa kovasti helppoja reseptejä, jotka etenevät loogisesti A:sta B:hen. Työvaiheita saa toki olla useampia, mutta ne eivät voi edellyttää virtuoosimaisuutta leipojana. Muuten vaarana on nimittäin se, että apulaisen mielenkiinto lopahtaa varhaisessa vaiheessa.

Tällä kertaa tyttäreni paneutuminen asiaan yllätti minut. Hän kuunteli ohjeitani tarkkaan, halusi tietää lisää leipomisesta ja käsitteli keittiövälineitä huolella. Epäilemättä innostuneisuuteen vaikutti se, että olimme leipomassa hänen isänsä kakkua.
Toinen yllättävä seikka oli reseptin helppous. Verraton vegaaninen marmorikakku on siitä mukava leivottava, että taikinoita ei tarvitse valmistaa erikseen. Esimerkiksi tiikeribrownieissani kahden erivärisen taikinan tekeminen on reseptin työläin vaihe.

Tällä kertaa puolet taikinasta värjätään suklaanruskeaksi vasta valmistuksen loppuvaiheessa lisäämällä siihen sulatettua suklaata. Kuvan kakkuun tuli puolet Tony’s Chocolonely tumma suklaa 70% -levystä. Näin tehtynä suklaataikinasta tulee hieman jähmeämpää, mutta tämä toimii reseptissä erinomaisesti. Lisäksi kakku saa oikean suklaan täyteläisen maun, johon ei mielestäni kaakaojauheella pääse. Lopputulos on ihastuttavan hurmaava ja verrattoman kaunis!
Vegaaninen marmorikakku
Ingredients
- 4 ⅕ dl vehnä- tai spelttijauhoa tai gluteenitonta jauhoseosta
- 1 tl leivinjauhetta
- ⅔ tl ruokasoodaa
- ¼ tl suolaa
- 2 dl + 2 rkl kookossokeria
- 1 rkl vaniljasokeria
- 4 rkl rypsiöljyä
- 4 rkl aquafabaa eli kikherneiden lientä
- 4 rkl makeuttamatonta omenasosetta
- 1 ⅕ dl mantelijuomaa tai muuta kasvijuomaa tai vettä
- 90 g tummaa suklaata tai tummasuklaahippuja
Instructions
- Kytke uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla tai voitele ja jauhota korppujauholla.
- Laita isoon kulhoon jauhot, leivinjauhe, ruokasooda, suola, kookossokeri ja vaniljasokeri. Sekoita haarukalla, kunnes kaikki mahdolliset jauho- ja sokeripaakut ovat hajonneet. ja sekoita hyvin. Lisää öljy, aquafaba, omenasose ja mantelijuoma jauhoseokseen ja sekoita puuhaarukalla tasaiseksi. Kaada puolet taikinasta keskikokoiseen kulhoon.
- Sulata tumma suklaa pienessä kattilassa matalalla lämmöllä. Kaada suklaa toiseen kulhoon ja sekoita taikinaan. Suklaataikinasta tulee jonkin verran vaaleata taikinaa jähmeämpää.
- Levitä taikinat vuorotellen vuokaan ruokalusikallinen kerrallaan. Aloita vaaleasta taikinasta ja annostele sitten suklaataikinaa suoraan sen päälle. Taikinat leviävät vuokaan itsestään ja muodostavat samalla kauniin ja omaperäisen kuvion. Jatka näin, kunnes molemmat taikinat on käytetty kokonaan.
- Paista uunin keskitasossa 45–55 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys hammastikulla kakun keskeltä. Anna jäähtyä vuoassa kokonaan. Kakku on vielä mehevämpää, jos laitat sen yön yli jääkaappiin ja tarjoilet seuraavana päivänä. Nosta kakku vuoasta ja leikkaa terävällä veitsellä 12 palaan. Tarjoa!