Viiden minuutin maapähkinävoi

[vegaaninen, viljaton, gluteeniton, soijaton, palmuöljytön; haluttaessa sokeriton]

Link to blog post in English

Täyteläistä, tahmaista tököttiä, joka jää kitalakeen kiinni. Lasten kolmioleipätäytteiden kestosuosikki. Wok-aterian lempeä maustaja. Vastustamattoman makoisa proteiinipommi. Purkillinen nestemäistä kultaa. Tätä kaikkea on mehevä, makea, viiden minuutin maapähkinävoi!

Jos olet millään tasolla perehtynyt amerikkalaiseen ruokakulttuuriin, et ole voinut missata maapähkinävoita. Jenkit rakastavat sitä ja laittavat sitä melkein mihin vain. Amerikkalaisille maapähkinävoi on pääasiassa makeiden jälkiruokien raaka-aine, mutta toisaalta se käy myös koululaisten lounasvoileipien levitteeksi. Tosin kaverina on usein mansikkahilloa, joten tiedä sitten niistä suolaisista lounaista… Tämä kertonee jotain amerikkalaisten ruokatottumuksista.

Joka tapauksessa maapähkinävoin hienous piilee juuri siinä, että se on yhtä aikaa suolaista ja makeaa. Se toteuttaa kaikki mieliteot yhdellä kertaa.

Maukkain viiden minuutin maapähkinävoi; The perfect 5-minute peanut butter

Otteita maapähkinävoifanin päiväkirjasta

Muistaakseni en ollut koskaan edes maistanut maapähkinävoita, kun lähdin 16-vuotiaana Yhdysvaltoihin vaihto-oppilaaksi. Niin epätavallinen vieras se oli suomalaiskeittiössä vielä 90-luvun lopulla. Arizonassa minusta tuli heti ja hätiköimättä maapähkinävoin suurkuluttaja. Tämä tapahtui, kun ensimmäisen kerran puraisin Reese’s Peanut Butter Cup -nimistä, kerrassaan nerokkaan hyvää maapähkinävoi-suklaakuppia. Siinä oli kaiketi viiden minuutin maapähkinävoin sijaan käytetty teollisempaa valmistetta, mutta olin myyty yhtä kaikki.

Pehmeää ja notkeaa maapähkinävoita, viiden minuutin maapähkinävoi; smooth and pourable peanut butter, perfect 5-minute peanut butter

Tämänhetkiset suosikkitapani nauttia maapähkinävoita ovat (en saanut karsittua viiteen, niin tulikin Top 6):

 1. Kahden paahtoleipäviipaleen välissä kursailematon kerros maapähkinävoita
 2. Itse tehdyt voisormipatukat
 3. Maapähkinävoi-suklaakeksitaikina
 4. Itse tehdyt maapähkinävoikupit (myös miniversiona)
 5. Erilaisissa sosekeitoissa antamassa makua
 6. Lusikalla suoraan purkista

Purkista lusikoituna omatekoinen maapähkinävoi on ehdottomasti parasta – ja sen tekeminen helppoa kuin heinänteko! Viiden minuutin maapähkinävoi ei ole epärealistinen lupaus. Itselläni on käytössä Vitamix-merkkinen tehosekoitin, jolta soseutus käy jopa alle tuon mainostetun viiden minuutin. Varmaan jokin ihan keskivertokin blenderi suoriutuisi soseuttamisesta, mutta en uskalla suositella niiden käyttöä, koska minulla ei ole siitä kokemusta. Kerro toki, jos tiedät paremmin.

Miten viiden minuutin maapähkinävoi sitten valmistetaan?

Maapähkinävoita kannattaa tehdä kerralla kunnon määrä, jotta tehosekoittimen terät ylettyvät pyörittämään rouhittuja pähkinöitä kannussa. Pari desiä maapähkinöitä painuu nopeasti epämääräiseksi tökötiksi sekoittimen pohjalle terien huitoessa ilmaa niiden yläpuolella.

Puolesta litrasta on hyvä aloittaa – myöhemmin voit tehdä enemmänkin kerralla. Yksi desilitra pähkinöitä painaa noin 65 grammaa eli viiden desilitran paino on suunnilleen 325 grammaa. Tästä määrästä tulee noin 3 – 3,5 desilitraa valmista maapähkinävoita. Viiden minuutin maapähkinävoi valmistuu varmimmin viidessä minuutissa, kun pähkinöitä on suunnilleen tämän verran.

Pyrin käyttämään kuivapaahdettuja pähkinöitä, sillä niiden valmistuksessa ei ole käytetty öljyä. Pähkinöiden omat maut pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. Kuivapaahdettuina niitä saattaa olla melko huonosti saatavilla, ja hintakin on kallis. Niinpä ostan usein tavallisia suolapähkinöitä. Siinä tapauksessa kannattaa muistaa tarkistaa, että valitsee tuotteen, jonka valmistuksessa ei ole käytetty palmuöljyä. Käytitpä mitä tahansa pähkinöitä, niissä on sataa grammaa kohden ainakin 25 grammaa proteiinia ja valtaosin tyydyttymättömiä rasvahappoja.

Jos raaka-aineeksi valikoituvat suolapähkinät, valmiiseen voihin ei tarvitse lisätä kuin ehkä hyppysellinen suolaa. Sekään ei ole välttämätöntä. Joskus, kun haluan maapähkinävoista vähän makeampaa, sekoitan joukkoon lorauksen vaahtera- tai agavesiirappia. Lopulta totean usein saman asian eli sen, että parasta maapähkinävoi on ilman sen kummempia lisukkeita. Se on vain niin yksinkertaisen hyvänmakuista!

Miten viiden minuutin maapähkinävoi säilyy?

Säilytän kotitekoista maapähkinävoita aina jääkaapissa. Sitä voi huoletta säilyttää myös huoneenlämmössä, jossa sen rakenne pysyy nestemäisempänä ja ”valuvampana” – sellaisena, että suklaakuorrutteen päälle saa kätevästi taiottua pähkinäiset marmoroinnit.

Maukkain viiden minuutin maapähkinävoi; The perfect 5-minute peanut butter

Omat purnukkani nököttävät kuitenkin jääkaapissa, koska pidän kylmäsäilytyksen jähmettävästä ja makuja tiivistävästä vaikutuksesta. Sieltä se levittyy parhaiten ainakin paahtoleivälle. Maapähkinävoi pysyy jääkaapissa viikkokausia hyvänä. Tarkkaa aikaa en osaa luvata, koska meillä se tulee aina ennemmin käyttöön.

Maapähkinävoin kanssa vain taivas on rajana. Laita sitä kaikkeen, mitä mieleesi juolahtaa. Tee siitä vaikka kakku. Lopputuloksesta riippumatta aina voi palata siihen, että käpertyy sohvannurkkaan purkin ja lusikan kanssa.


Maapähkinävoi; peanut butter

Viiden minuutin maapähkinävoi

Kotona tehty maapähkinävoi on maukkainta, eikä sen valmistamiseen mene kuin viisi minuuttia!
No ratings yet
Print Pin Rate
Course: Side Dish
Cuisine: American, Vegan
Keyword: ainesosa, amerikkalainen, crunchy, herkku, herkuttelu, leipä, leivälle, lisäaineeton, luonnollinen, nami, palmuöljytön, perusraaka-aine, sandwich, terveellinen, vegaani, vegaaninen
Prep Time: 5 minutes
Total Time: 5 minutes
Servings: 20
Calories: 146kcal
Author: Susanna

Equipment

 • Tehosekoitin

Ingredients

 • 5 dl paahdettuja maapähkinöitä tai tavallisia suolapähkinöitä
 • (2 rkl) vaahtera- tai agavesiirappia valinnainen
 • tl) suolaa valinnainen; älä lisää, jos käytät suolapähkinöitä

Instructions

 • Mittaa tehosekoittimen kannuun 5 dl kuivapaahdettuja maapähkinöitä tai suolapähkinöitä. Jos käytät raakoja, kokonaisia maapähkinöitä, poista niistä ensin kuoret ja paahda niitä sitten 175°C:ssa 10–15 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet kullanruskean värin.
 • Sekoita pähkinöitä minuutin jaksoissa. Kaavi taukojen aikana nuolimella kannun seiniin noussut aines. Aluksi pähkinät murskautuvat jauheeksi, joka alkaa sekoitettaessa tiivistyä isommiksi nokareiksi. Lopulta massasta tulee öljyistä ja pehmeää, sekoituksen lämmittämää ja notkeaa pähkinävoita. Jatka sekoittamista, kunnes seos on tasaista. Yleensä tähän menee noin 5 minuuttia.
 • Lisää kannuun haluamasi lisukkeet. Suolaa kannattaa lisätä vain, jos et käytä suolapähkinöitä. Sekoita vielä hetki. Kaada valmis maapähkinävoi lasipurkkiin tai muuhun tiiviiseen astiaan. Jätä kansi auki ja sulje se vasta, kun maapähkinävoi on jäähtynyt kokonaan. Laita sitten astia jääkaappiin. Maapähkinävoita kannattaa säilyttää jääkaapissa, sillä se säilyy siellä tuoreena useiden viikkojen, jopa kuukausien, ajan.

Nutrition

Serving: 15g | Calories: 146kcal | Carbohydrates: 5g | Protein: 6g | Fat: 12g | Saturated Fat: 2g | Sodium: 179mg | Potassium: 165mg | Fiber: 2g | Sugar: 1g | Calcium: 14mg | Iron: 1mg
Did you make this?Mention @keksitaikinavegaani and tag #thecookiedoughvegan!

2 vastausta artikkeliin “Viiden minuutin maapähkinävoi”

 1. 5 stars
  En oo itse kokeillut tehdä mutta annoin täydet tähdet kun vaikuttaa niin hyvältä ja toivottavasti tätä olisi teillä tarjolla koemaistiaisina kun seuraavan kerran nähdään 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Recipe Rating